Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 oktober 2010

Charmerande kalkon: Supergirl


Helen Slater som Supergirl (1984)

"Supergirl" - den här filmkalkonen från 80-talet har jag aldrig sett, men jag undrar i vad mån en så töntig debutroll för den unga skådespelerskan lamslog hennes chanser till fortsatt vettig filmkarriär! Man kan inte vara nog försiktig med vad man inlåter sig i!

Jag blev nyfiken på om horoskopet skulle avslöja något aningslöst. För inse, även om, som Wikipedia säger, "science fiction-akademin" gav henne en "Saturnus-utmärkelse" för sin rollprestation, var det här en fullständig filmflopp!

Är det någon gång ens födelsehoroskop borde vakna till och kasta ett ljus över vandringsvägen principiella karaktär är det väl i samband med det första större jobbet. Och så verkar det vara här.



Aningslösheten bekräftas genast och dessutom flera sätt! Det här är till att börja med ett horoskop som går närapå helt i sensationalismens tecken - Eld och Vatten dominerar fullständigt - kanhända mer hjärta än hjärna.

Ett andra tecken är den brända Månen som i rätt tecken indikerar en handlingsmänniska snarare än en som reflekterar. I det här fallet kan det dock diskuteras om det faktiskt är en god sak att Månen bränns bort. Den är placerad i sitt mest kritiska läger, i sitt "fall". När på det sättet Solen accentueras, får man händelsevis något av en hjältinna - precis som denna spin-off på Superman.

Och aningslöshet är väl om något det som utmärker den genomsnittliga Skytten, ett optimistiskt och vågat tecken som tester gränser och, sin härskare Jupiter trogen, lever på hoppet. Här befinner sig Sol/Månens härskare Mars i Skytten och bildar förhöjd libido med Venus. Ytterligare planeter ger en kraftfull betoning på impulsen att rusha framåt.

Om så Solen i Skorpionen normalt brukar vara reserverad, så innebär detta något av en inre övertryck i just den här skorpiontypen - pionjären Mars har gjort en framstickare i våghalsiga Skytten och frågan är om Eld/Vatten-kriget på den här fronten kanske smärtat. Skorpionen vill inte lämna sin säkra mark men gör det i stickvisa framstötar. Jämför samma resonemang om journalisten Aagård.

Tar man den onekligen viktiga Skyttens härskare, så ligger den i sitt negativa härskarläge i Fiskarna och vi har ett Eld/Vatten-krig till. Jag börjar förstå att hennes filmdebut blev just något av det mest banala eller kitschiga som tänkas kan! Sensationalism är ibland inget mer än ett hungrigt slukande av färgsprakande effekter. Billig sinnesstimulantia. Kanske svarade hon ja på filmanbudet för att Stålflickans kostym var så färgglad...

*****

Samtidigt är det här ett av de "godaste" horoskop jag sett. I linje med bloggens nya inkännande måste Saturnus hemma i härskarläge i Stenbocken sägas kasta en god aspekt mot Jupiter i härskarläge, Jord till Vatten. Saturnus må vara en "naturlig illgärningsman" men det gör varken Stenbockarna eller Vattumännen (dess två tecken) till onda människor.

Dess ondska ligger i att den, till skillnad från Jupiter, kräver hårt arbete för varje korvöre. Och den tar till sist livet av oss, som den yttersta gränsdragaren! Men under tiden dessförinnan är en en byggare av imperier på jorden. (Se resonemang bl.a. om Ingvar Kamprad.)

Det finns inget kritiskt eller illvilligt över aktrisens kombination av de två tunga planeterna. Den är bara väldigt "vanlig" eller ordinär. Saturnus i Stenbocken är en tautologi som egentligen bara säger "fysisk form". Jupiter i Fiskarna är också en tautologi som säger "gränslös inlevelse" eller "empati". Kombinationen säger: "Jag kan leva mig in i vilken kostym som helst".

Och beträffande "Saturnus-utmärkelsen" - är det inte Saturnus som reglerar utmärkelsernas och framgångens planet Jupiter i det här horoskopet. "Science fiction"-akademin sorterar lika bra under den fantiserande Fisken som den utforskande och futuristiskt orienterade Skytten! Ja, science fiction kanske just är en kombination av Skytt och Fisk!

Om det är så att våra zodiaktecken bor i vår själ (och inte "ute i rymden") borde, som sagt, en filmdebut vara ett perfekt läge att se några av livsgåtorna gestaltas - nästan magiskt komma åter i filmens upplägg. En viktig aspekt med Stålflickan är att hon är en dubbelnatur, råttgrå mus i vardagen men superkapabel när det gäller. Kan det blir mer "dubbel" än 6 av 9 planeter i de duala tecknen! Och Sol-Skorpionen vars klassiska stil är att "dölja något"?

Visst är själva karaktären, Stålflickan, både en illustration av den hårda Saturnus som ligger bakom och kontrollerar den ultrafeminina Jupiter-Fisken (som i sin tur välsignar Skorpionen, ett annat "feminint" Vattentecken).

Och, som sista iakttagelse, Superhjältinnan måste väl rimligen också kunna kopplas till Skytten som avlossar sin pil mot himmelen precis som Supergirl tar avstamp från jorden och flyger ut i det gränslösa! 


*****

Helen Slater kände med andra ord flera viktiga urbilder (gr: arche/archoi) inom sig svara ja då rollen erbjöds henne. Det här var hennes kallelse från öde!

Det finns ett lätt tragiskt foto på nätet där hon står utanför någon snabbköpskedja i sin superhjältekostym och, gissar jag, gör kontraktsbunden reklam för någon smörja och innerst inne ångrar att hon någonsin tog rollen...

Andra foton jag inspekterade visar att det är en oerhört skorpionglöd i ögonen på den unga fröken Slater. Med åren har hon blivit en alltjämt vacker men synbarligen harmonisk kvinna. Hon utstrålar ren godhet. 


Helen Slater (2008)
Den här "saturnusstabiliserade" Jupiter i Fiskarna tycks verkligen fungera bra och stödja Sol/Måne. Minns alla de störda Vatten-människor som alltid dyker upp så fort man börjar följa kvällspressens skräpartiklar! Men Vatten är Vatten och det här personliga citatet från IMDB.com signalerar inte minst Skorpion:

(On facing mid-life crisis.) I can't speak for all women, but I do think that . . . I mean, me and my girlfriends, we definitely . . . we're in crisis on a continuous basis . . . or at least monthly, for sure, I don't know. It's funny because we just bust ourselves! We go to therapy, we eat right, we stay away from caffeine, we try to have loving relationships with our mothers and more communication with our fathers, and still the black abyss will open up! (min emfas)

Horoskopet ger kanske också en aning om den "superpappa" ateistbiologen och Humanisten Patrik Lindenfors (ett av bloggens referensobjekt) aspiererade på då han skrev en bok för att rädda ungdomen från den "farliga" religionen. Samma Jupiter i Fiskarna, samma Saturnus i Stenbocken. Så "i tiden", så PK.

Men där fanns, som tidigare nämnt, problem i Stenbocken, den "hårda auktoritetens tecken", varav troligen de negativa barndomsupplevelserna av religion.

Den här kvinnan har troligen inte alls en sådan bakgrund, eftersom Solen inte har några nämnvärda problem och t.o.m. en fallen Måne (barndomsmiljön) borde neutraliseras via stödet från den här välplacerade Jupiter [1]. Utan födelseklockslag förblir dock allt husen kan säga om familjerelationer okänt.


Anmärkning. Jupiter aspekterar Solen men jag utelämnar ändå etiketten "intelligens". Det beror på att Saturnus har total makt över Jupiter i detta horoskop. Intelligensen tillåts inte verka bortom Saturnus jordbundna formalism. Människans "ärthjärna" dominerar, hennes förnuftiga sida, den som baserar sig enbart på "empiri". Se Slaters kommentar här ovan, så ser du bristen på intelligens men övermåttet av saturniskt, praktiskt tänkande!

_____

1. Obs. Biologens Måne/Jupiter i Fiskarna ser i sig utmärkt ut! Det är Solen som "ruttnat", vilket tyder att barndomen kanske inte var så hemsk ändå utan att hans ateism är en andlig och djupt sittande defekt som mer och mer skulle komma att gå i dagen i den takt han förverkligade sig solärt: den från allt högre tänkande kliniskt befriade evolutionsbiologin med dess stadiga förankring i en materialistisk världsbild.

 

Inga kommentarer: