Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 oktober 2010

Busar vill ha: Money money money!



DN visar en så grafisk bild av en mördarbest på sin förstasida att basketstjärnan Shaquille O'Neal genast blir en del av min medvetenhetssfär! 

Jag kände inte alls till namnet tidigare men inhämtade strax att den här mannen, som hade sin uppväxt på militärbaser i Tyskland och senare i USA, fixade det mest lukrativa kontraktet någonsin i amerikansk basket. Ett sjuårskontrakt försäkrade honom om 120 miljoner dollar. Världen är helt upp-och-ner!

Jag har hört om idrottsmän från Latin- och Sydamerika som lägger sina extrema inkomster på utvecklingsprojekt i sina fattiga hemländer. Stora själar. Men som vi ska se av O'Neals horoskop är risken minimal för såna "niceties". Det fantastiska fotot, som jag lånade från DN, beskriver mest många kilo kolossal materiell hunger!




Exakt som med Nicholas Cage, vars filmframgångar gick honom åt huvudet och ledde honom in i en sjuklig konsumtionsstil ("köpa europeiska slott i mängd") har O'Neal Saturnus, materialismens princip, i sitt andra ekonomihus. 

Och som med Cage kastar Saturnus härifrån med nödvändighet en 270-gradersaspekt till ytterligare ett ekonomihus, det elfte för "inkomst av karriär". I 11e, ett av de mest lyckobringande husen i indisk astrologi (Jupiter är dess bhava karaka, hussignifikator!), placerar sig så O'Neals Sol.

Andra ekonomihuset är ett "jordigt" hus och här matchar Oxens tecken exakt huset. Även Nicholas Cage hade ett Jordtecken i detta hus. Dessa omständigheter kring Saturnus (materiell planet via dess härskarskap över Stenbocken, Jordtecken och Jordhus) tvingar mig att färga Saturnus aspekter gröna - det går inte att förneka att mycket talar för den här hårt kämpande planeten ur ett rent materialistiska plan! 

(När jag kommenterade Nicholas Cage följde jag ännu en stereotyp metod att alltid rödfärga de "naturliga illgärningsmännens" Saturnus, men finns födelsetid och husplaceringar kan analysen tas längre.)

Den här solitt materialistiska Saturnus är också tillfällig härskare över tionde huset som går i Stenbockens tecken. Därmed blir det "vulgärt förstärkande" drakhuvudet Rahu också megafon för en positiv kraft och jag ser därför en grön opposition utgå från Rahu. Denna Rahu talar verkligen för ekonomisk megasuccé eller en iögonenfallande status i det offentliga livet!

Den frisksportande och expansiva framgångsplaneten Jupiter välsignar från sitt nionde hus för utlandet (uppväxt på tysk militärbas) atletens Vädursascendent, och jag är på vippen att deklarera detta för skälet till hans "gigantism" (eller närapå). Men så minns jag hur två andra snorrika aktörer, Brad Pitt och Johnny Depp också har lyckoplaneten i kontakt med deras själva kroppar - och båda är kortväxta! 

Jag måste erkänna att jag inte har studerat den här aspekten systematiskt, men vill påminna om en annan faktor - aldrig nämnd tidigare på den här bloggen: Vattenelementet drar ner kroppslängden och Eldelementet tenderar mot resligare människor.

Pitt och Depp hade båda Vattenascendenter medan O'Neal har en Vädursascendent. Att inte ens detta är en 100%-ig indikation har jag ett horoskop som visar, en Vädursascendent långt, långt under medellängd och med Mars i Tvillingarna i tredje i "ond" attack mot Solen i Jungfrun. Faktum är att frågan om kroppslängd verkar inbegripa så många faktorer att jag lämnar den därhän.

O'Neals födelsetimma ges på AstroDatabank och där beskrivs hans barndom som tydligt anknyter till hans naturligt upproriska Vädursascendent:
Despite his adoptive father's strict military discipline, he was a mischievous and unruly child. "People look at me now and say I was an angel child - but I was bad. Anything outside of drugs and killing someone, I'd do it. I stole. I lied. I cheated. I broke into cars to steal tapes." 

"I am bad!" De orden yttrade den kortväxta Vädursascendenten en gång med 2-3 öl i kroppen. Repliken verkade ha hamnat i helt fel mun när människan hade empatiska Månen i Kräftan och Solen i städade och politiskt korrekta Jungfrun. Men observationer som dessa har fått mig att förstå hur lite kontakt i verkligheten Månen i Vatten har.

Redan med en anstrykning alkohol i kroppen börjar Mån-Kräftan fantisera om sin "inre värsting" - men det är förstås bara egot, Vädursascendenten, som via den alkoholförvrängda reflektorn Mån-Kräftan börjar fantisera om att tillhöra illgärningsmannen Mars posse! Mannen har Mars i tredje - förvisso en tydlig husplacering eftersom Mars är bhava karaka för mentalitetshuset. I detta kan man fäkta med både penna och svärd - eller vara anfäktad av griller och mentala föreställningar!

Det tillhör saken att mannen är en lidelsefull konsument av skräpkultur och gärna läser biografier som "sleazy" och degraderade livsöden, av typen rockmusikens sluskar. Det finns således en dragning efter dräggnivån och hans fantasi drar i den riktningen. För den som accepterar tidigare liv, är det här tydliga signaler om ett "sidojag" från ett annat århundrade som inte var "Guds bästa barn"!

Givet att både han och O'Neal har Saturnus i ett stramt 270-grepp om Solen ser vi i båda fallen en tendens att falla in i manierade eller klichéartade karriärer eller gestalter. AstroDatabank ger inte O'Neal höga betyg för den extrakarriär som rappare han - naturligtvis - försökte köra igång sedan han redan nått karriärhöjden som överbetald idrottsman. Fantasilös rap som låter som allt annat, var deras stränga dom.

Precis som den kortvuxne har också O'Neal i ett starkt läge, men i ett mycket mer positivt hus än tredje (som faktiskt har lite olycksbådande drag över sig, fastän inte alls lika mycket som t.ex. 8e och 12e). Basketspelarens Mars i härskarläge i Väduren i Vädurens naturliga första hus är en sådan total fullträff att astrologen blir lycklig. 

Minns franske statistikern Gauquelin som hävdade att marsaffekten (Mars ungefär i öster) bara blev synlig om läkarna (ett typiskt "blodyrke") tillhörde toppskiktet. Här har vi nu en representant för en annan gren av Mars verksamheter och därtill på den absoluta toppen. Och den kraftigaste krigare som går att föreställa sig träder fram!

Ja, den föregås som synes av Venus, men den egocentriska placeringen kan vi nästan bortse från, för det är enbart narcissism den speglar. Att han har detta förhöjda libido (Mars + Venus) i första huset stämmer emellertid perfekt med en atlet och krigare. Sånt här tänder enkla män och kvinnor på! Här får de kropp för pengarna!

:-)

O'Neal säger att han gjorde allt fult som tänkas kunde som barn, förutom att döda. Det är intressant att han nämner mord, för denna Mars i jag-identitetshuset i attack mot det "fallna" psyket i Skorpionen i åttonde huset för "brott och straff" gör att han faktiskt verkar ha någon karmisk tidigare liv-koppling till döden.

Kanske indikerar symboliken bara en barndom på en militärbas! (För en uppväxt "på kant med" omvärlden, vilket verkligen stämmer på att vara färgad amerikan på en NATO-bas i Tyskland - se hans "milda" sociala utanförskapssyndrom, Vattuman/Skorpion).

Eller, låt oss säga att militärbasen just var ödets sätt att "objektifiera" hans själs personliga förflutna! Minns att det vi gjorde igår bildar karmiska mönster som kristalliserar sig som morgondagens objektiva verklighet. 

Genom att själen "svettas ut" sina gamla sjukdomar och får se dem som objektiva scener i framtida liv, undviker den att repetera samma gärningar om och om igen. Det kan mycket väl vara en förödande krigare/massmördare vi ser här i ett nytt jordeliv med nya chanser.

Det är därför han fortfarande ser så bestialisk ut! En ondskefull barndom som bedarrar i vuxen ålder är det kanske tydligaste exemplet på att något "äter" själen, kanske från det närmast föregående livet. Men med årens gång lugnar den här stirrigheten ner sig - späds ut av det nya livets erfarenheter.

*****


Efterord. 

Svårast hade jag att dra en grön "okej-linje" för den sataniska axeln mellan Oxen och Skorpionen. Vad jag avser här är enbart den själviska och materialistiska framgången som uppfylls i så rikt mått. Eftersom den fallna Månen i Skorpionen förvisso "ventileras" genom att dess disponent tränar och rör på sin kropp (1a huset) kanske man kan tänka sig att O'Neal vädrar ut den andliga förstoppning den här frankt talat vidundelrigt usla månplaceringen indikerar! Vi talar verkligen en "best" här, och som kanske inte kunnat fungera i något annat sammanhang än i gladiatorspelens typ av verklighet. Ett av bloggens mest intressanta horoskop, eftersom flera astrologiska teser så tydligt visar sig.

Samtidigt är han inte helt korkad. Solens intelligens begränsas av Saturnus i stillastående Jord - detta är som sagt en manierad och attitydmässig begränsning. Men samtidigt är Jord/Luft en förnuftstyp, en som lär sig ett hantverk och kan bli väldigt förfaren inom ramen för just vissa fasta moment eller poser. 

Ta t.ex. O'Neals "slam dunk", där han förstör arenans utrustning - det är ett varumärke, ett stående (Tamas guna) inslag. Jämför vad jag sade om starkt tamasiska Woody Allens ständigt svartvita introduktionstexter till sina filmer, årtionde efter årtionde. 

Tamas söker "fyrkantiga" eller "hållbara" former att visa upp sig genom. Reinfeldt har sin dyra kostym och armbandsur för att signalera sitt sociala rum. Sahlin har sina fixerade signaler vilka jag inte längre förstår mig på efter att alla spinndoktorer sökt omforma henne för att hon skulle nå ut till flera än tuggummituggande lågstatusmödrar i förorterna söder om Stockholm.

Jupiter motverkar emellertid den här fixeringen vid formalism genom sin alltigenom starka placering i 9e, Eldhus, Eldtecken och Eldplanet i härskarläge! Och välsignande egot/1a-huset. Det här är egentligen potentiell jätteöppning till "högre medvetande", men det är påfallande att Jupiter initialt matat in energi i hans fysiska kropp och hans ego. Kanske finns det ännu ett kapitel i O'Neals historia som inte har öppnats ännu...

Strängt talat är det emellertid Saturnus som är fixpunkten för ödet, och i så måtto "pekade" han extremt tidigt: hans motiv för denna inkarnation som människa var att förankra sig i Moder Jord (Oxen) och få kontroll över hennes håvor. Och mycket pengar (Venus) blev det. Notera ekonomihusets härskare Venus i första huset för "ego-ego-ego".

Det är i allmänhet människor som levat under enormt fattiga omständigheter i tidigare liv och som verkligen åtrått världens goda som till sist får ett liv där de får leka Joakim von Anka och bada i pengar. Efter de här helt bortkastade och själviska liven (som kvittar ut varandra) kommer själen inte att vandra samma väg en gång till. Saturnus i Oxen som en nyckel (disponent) till hans solära "livsuppdrag) är väldigt talande! Både Sol och dess disponent i ekonomihus. Han föddes för att han ville avsmaka rikedom!

Nyfiket konsulterade jag Ho Lo Li Shu-metoden från Mingdynastin för att få den kinesiska vishetens syn på O'Neals livsöde. Kineserna frikänner honom! Han står upp över öronen i destruktiva processer man "han avspjälkar sig från dem och går klanderfri därifrån".

Söker metoden peka ut hur manens uppväxt i en militäristisk miljö lätt kunnat fullborda en alltigenom kriminell mentalitet, men att här fanns något gott gry som gjorde att han kunde byta väg?

Förvisso är materiell hunger en bättre utvecklingsväg än den förskräckliga Måne (barndom) som helt ligger under dödssymbolik.

Som en ren bieffekt får härmed också USA:s syn på sig själv som världens polis det lägsta betyg de kloka kineserna kunde avge! Jag har sett livsöden under det kinesiska tema 23 (på andra än det klanderfria tredje evolutionsstadiet) resultera i hemska personligheter. Lustigt nog var den kortväxte också ett fall av tema 23, "Avspjälkaren" (för att nå pudelns kärna) eller, i en annan läsart, "Destruktiviteten"!


Inga kommentarer: