Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 oktober 2010

Bodströms försök att trotsa Ödet

Bodströms dubbelliv har nu gått in i väggen med ett nej till föräldraledighet. (SvD, DN) Detta inträffande är så tydligt skrivet i stjärnorna under denna period att jag måste dela med mig några intryck! 

Den indiska astrologin delar som bekant upp en livslinje i ett antal mångåriga planetära cykler (dasa) vari ingår mer hanterliga subcykler. I västerlandet har istället en tradition vuxit fram med "progressioner", matematiska framräkningar av planeternas födelsepositioner, år för år. När planetära aspekter bildas mellan det natala horoskopet och det progressivt framräknade, varslas om särskilda tider. 

I båda fallen avgör planetens "välmående" i födelsehoroskopet om den känsliga tiden kan tänkas innebära en med- eller motvind. 

I båda traditionerna används, som pricken över "i", de transiterande planeterna (himmelens rörelse i detta nu) som "triggers". Av ren lättja nöjer sig ofta astrologin i väst att tala om transiter och så även denna blogg.

För som i fallet Thomas Bodström som den 13e oktober fick nej på sin begäran om barnledighet från Regeringen för att kunna fila på sin nya karriär "over there", räcker det ofta med att titta på transiterna. De varslar om att det är tid för något särskilt i livet, även om ett horoskop utan exakt födelsetid är mer än lovligt diffust i frågan om prognoser.

Titta ändå på gårdagens beslut till Bodströms nackdel om vi dubbelexponerar den himmelen (yttre planetkretsen) på all-sysslarens födelsedag (inre kretsen):



Hans spretiga yrkesväg indikeras här väl av Solen i Fiskarna, ett "dubbeltecken" som just i hans fall är sant både i tid och i rum. Han har genomgått flera förvandlingar i livet och nu försöker han dessutom sprida ut sig över två kontinenter! Fiskar är vänliga men inte kända för att egentligen ha någon som helst kontakt med verkligheten. 

Visst, de blir aktivister de också, men ytterst lever de ut en subjektiv dröm. Nu sökte Bodström förverkliga en USA-dröm som smugit sig på samtidigt som han inte var stark nog att avstå sin låtsaslek som politiker. Men man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Solens årliga varv genom zodiaken är egentligen inte en tillräckligt "tung" planetrörelse för att ge tydliga effekter i dess transit över födelsehoroskopet (och det gäller också lättviktarna Månen, Merkurius och Venus). 

Men det är ändå förunderligt talande att finna att hans medfödda tendens att som Fisk splittra sig i flera vägar just denna månad få direkt mothugg från Solen som demonstrativt ställer sig i opposition, i Jungfrun, och säger: "I det här tecknet anser vi att skomakaren ska förbli vid sin läst och tjäna saken på ort och ställe!"

Jungfruns tecken finner Fiskarnas runtflytande outhärdligt, inte minst som Vattenelementet som natursymbol har det i sig att erodera Jordelementet! Bodströms rinnande stil skadar alltså basstationen (att närvara i Riksdagen).

Att Bodströms ombytliga Fisk annars känt sig hågat att prova lyckan, syns förstås i att en verkligt viktig transit sedan förra året påverkar honom: Jupiter, lyckoplaneten, har nått hem till sitt eget tecken Fiskarna. Här är den sannolika astrologiska "timern" för att han bestämde sig att likt Fiskarna (ett vagabondtecken!) bryta upp och prova något nytt i USA.

Men lika viktig som transit är den verkliga tungviktaren Saturnus som sedan förra året står i Jungfrun och därmed, sin restriktiva natur trogen, helt motverkar Jupiters sporre till att grena ut sig. Bodström var helt enkelt en blind klantskalle som chansade friskt och trodde han skulle charma sig vidare i livet. 

Hade han förstått att vi alla är nickedockor som Ödet spelar ut i takt med planeternas rörelser, hade han kunnat förutsäga att hans lycksökande Jupiter-impuls skulle få kalla handen av pliktens och det ärliga arbetets Saturnus!

Som tidigare anser jag att det är en skam för socialdemokraterna att de värvat en lycksökare som inte alls är solidarisk med partiets sak. Och på temat extrema självtjänare, föddes Bodström med Venus - den sociala kompetensen och den sunda känslan för "att ge och ta" - i egocentrismens Vädur. 

Fastän Venus är en lättviktare och nästan negligerbar som transit är det återigen lustigt att se var den under den här perioden befinner sig. Precis som med Solen opponerar den sig, från den genuina rättvisans tecken, som för att säga, "Nej du Bodström, du har verkligen inte fattat mycket av lagspelets regler".

Ett land får politikerna det är värt. En rejäl bakläxa för svenskars smygegoism således - det är det budskap som avslaget sänder tillbaka till oss som gjorde våra val förra månaden.


*****


Detaljanmärkning. Ett närmare studium röjer t.ex. olycksplaneten Mars i transit genom Vågen (störningar i äktenskapet) och i konflikt med Bodströms medfödda Mån-Oxen (hemmet, famlijen, hemjorden). Denna transit skadar Bodström därför att Oxens härskare Venus i sitt transiterande tillstånd är involverad med olycksplaneten. 

Den natala Venus opponeras således av både T-Mars och T-Venus. Det är med andra ord en fullständig härva på himmelen i relation till Bodströms personliga horoskop. Vågen och Oxen hjälper oss att se mer bestämt var hans klantiga plan har kantrat. Vilken är din hemmaplan (Månen/Oxen)? Var har du din solidaritet, vem är din dagliga partner (Vågen) - folket som röstat på dig eller din familj? Man bara häpnar över bristen på sann dedikation i någondera riktningen!


Inga kommentarer: