Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 31 oktober 2010

Blair - kreativt galen eller bara pest?

Beklagar helt tillfälliga besökare, här är en bildrebus med tillhörande resonemang som kräver en del förkunskaper.



I en intervju med företagaren och före detta premiärministern Tony Blair hyllar han dårskapen. Dagens Nyheter:
Och så det där om galenskapen. Tony Blair beskriver flera av sina närmaste medarbetare som halvgalna eller personer som man blir galen av att arbeta med.
– Det finns naturligtvis galna människor som är farliga. De personer jag talar om kan vända sin galenskap till något kreativt, till styrka och uppfinningsrikedom.

I inlägget om syntpopens fader, britten John Foxx, sökte jag adressera ett missförhållande på bloggen till följd av att alltför många sjaskiga skandalkändisar granskats: Eld och Jord är förvisso varandras svurna fiender, ambitionen eller visionen går rakt in i den vägg av omutligt faktum som Jordelementet som "brutalt fysiskt faktum" ställer upp. 

Elementen stavas just kamp. Här och var är kampen dock nobel och det är eventuellt möjligt att detta gäller för förre Labour-ledaren. För Jordelementet har påfallande mycket med rent materialistiska betraktelser att göra och arbetarklassen har som enda primära målsättning förbättrade materiella villkor. Maslows behovspyramid, etc, etc.

På frågan om Blair själv besitter s.k. kreativ galenskap är mitt snabba svar nja---nej. Onekligen kan en del själar dra fördel av den kaotiska blandningen av irrationella impulser (Vatten) och logisk formulering (Luft) som indikeras av horoskopet andra färgmix. 

Men detta är samtidigt en kombination som är en hejare på att sopa igen spåren efter sin vingliga framfart, en efterhandsrationaliserare av rang. Varenda dåligt beslut finns det en förklaring till! Carl Bildts är ett svenskt prakthoroskop i det här avseendet.


Men det iögonenfallande i horoskopet är inte kreativ dårskap utan bara dåligt humör och en bufflig brutalitet som närmar sig just den "andra sorten" som Tony Blair i intervjun distanserar sig från! 

Jag tänker förstås på aggressorn Mars stigande i öster i det "förpsykologiska" och ibland vidrigt brutala Oxen. Reta aldrig en Oxe, de går in i en slags "locomotive mode" och går därefter inte att tala förnuft med. 

Mars i Oxen är den allra mest primitiva äganderättskänslan, de vill äga prylarna, äga samtalet, äga rätten att "formulera problemet". Framför allt vill de så fort som möjligt få tyst på argumentationen. Svenska nationalhoroskopet har Mars i Oxen och det är därför vi nu hör vilken otrevlig ton det finns i folkdjupet efter att tidningarna öppnat för interaktiva kommentarspalter. 

Landet som helhet var inte förberett för dialog, kunde inte de fina salongernas samtalskonst. Detta kunde lätt åtgärdas på en generation eller två, men är, som sakerna f.n. står, och med moderation som påkommen nödvändighet, ett arv från 1800-talets fattig-Sverige socialdemokratin aldrig adresserade. 

Den enkla arbetaren glorifierades och överklassen demoniserades och hela frågan om individuell kultur hamnade tids nog i de värsta av händer: den kommersiella marknaden som enbart säljer billiga ytor att trä över kroppen. Själen förblir lika rå och självisk som någonsin. Ja, marknaden tjänar på att själen förblir rå och obearbetad.

Den här blindfläcken i det gamla fattig-Sverige har smarta människor kunnat utnyttja sedan dess med resultatet att majoriteten av svenskarna är lika dragna vid näsan som någonsin av den smarta elit som snor åt sig alla pengarna. Lägst i den eviga hackordningen hittar vi numera teknokraterna, it-fascisterna, men i bakgrunden finns förstås, som alltid, landägare och storkapital. 

Nej, demokrati är inte ett styresskick som rår på den djupa strukturen och Tony Blair visar precis hur en egoistisk makttripp ser ut. Streberns kan anta vilken politisk färg som helst men det är sin egen rikedom som står dem närmast (Mars Jupiter i Blairs första hus, Månen-i-Stenbocken för en tillrättalagd yta).

*****

Vid horoskop synbarligen så konflikthärjade och motsägelsefulla som Tony Blairs, tar jag tacksamt emot en andra åsikt från den kinesiska Mingdynastin och deras Ho Lo Li Shu-metod. Dess enkla (men ändå så gåtfulla) totalbilder sätter ofta sinnet på rätt spår eftersom kineserna såg helheter och fäste sig mindre vid detaljer.

Enligt detta utlåtande är nu inte Tony Blair helt galet ute. Hans födelse beskrivs visserligen som en uttrycklig avvikelse från TAO där dock misstaget kan rättas till. Dock inte förrän han "avgår och vänder tillbaka till vändpunkten. Ska man i detta läsa in att han först som egenföretagare blir sitt tao troget, och att hela den politiska föreställningen enbart var en strebers hycklande? Att hans liv delade sig i en falsk och en sannare fas? Ja, jag väljer förstås att se min horoskoptolkning bekräftad av kineserna. Först som egenföretagande konsult talar han sanna ord! 

Notera hur Venus är upphöjd i resignationens eller offrets tecken Fiskarna och i detta avsägande också polariserar sig mot den makthungrande Saturnus. Är detta den kinesiska uppmaningen att "avgå", fast med annan dialekt?

Som så många andra komplexa människor föddes han just som en timma övergick i en annan och tilldelas därför två födelsemotiv (vilka ibland tycks närmast omöjliga att få ut en fungerande syntes av).

I det andra motivet är han ute på farliga vägar man lovas att kunna ro dem iland om han är höggradigt alert. Inget av motiven antyder emellertid någon som helst kreativitet. Däremot "galenskapen" i att till och börja med "korsa stora vatten" (krigsföretag?). 

Här ska man dock minnas att kineserna var landkrabbor, så det kan ligga en kulturell värdering inbakad i hela systemet! Kineserna var heller inte ett folk som startade krig, och det kanske är däri metoden ser något gränsande till galenskap i Blairs födelse, men något som kan trots allt, trots avvikelsen från den gudomliga Vägen (tao) kan få ett bättre avslut.

Är det den religion som han enligt DN tar på stort allvar som i detta födelseöde är förelagd honom som en möjlighet att vända ryggen till perversion och komma upp på Vägen (tao)?

(Blairs primära motiv: hexagram 24/linje 2, hans sekundära: hexagram 27/linje 6.)

*****

Anmärkning till färgkoderna. Väduren (Eld) i 12e huset (Vatten) kan synas fel om man jämför med t.ex. Vattentecknet Kräftan i 3e Lufthuset. Men jag väljer här att framhäva det ogynnsamma förhållandet att Solens häskare Mars befinner sig i ett Jordtecken. På många sätt och vis går nästan hela Tony Blairs horoskop i denna Eldens närmast vettlösa kamp mot materiella fakta. Galet vrånghuvud? Ja, kanske.

Inga kommentarer: