Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 oktober 2010

Antony Flew - ateistfilosofen som såg ljuset

Medan bottennappen av sekulär mentalitet tjafsar om religionens vara eller inte vara i den svenska skolan (AB), som om det inte existerade en omvärld, forskning i livets frågor eller något behov alls att knyta samman åtminstone några trådar innan man yttrar sig, begrundar jag en sant inspirerande tänkare som kunde tjäna som ögonöppnare åt Vänsterpartiet vilket alltjämt slumrar sött i Karl Marx 1800-talsmaterialism.

Det här horoskopet lämnar jag nästan helt utan kommentar fast det är ytterst fascinerande. Under 50 år var britten Antony Flew en hårdnackad logisk positivist - ateist av värsta sorten och förnekare av giltigheten i varje utsaga som inte grundade sig på "empirisk observation" (som dagens copycats i Humanisterna brukar mässa). 

Men inför molekylärbiologins upptäckter av de oupplösligt komplexa system som ligger bakom livet gav han upp sitt gamla negativa jag och anslöt sig till religionernas urgamla påstående: bakom livet finns en ofattbar intelligens som har skapat allt detta.

Horoskopet är ett bra exempel på en tydligt materialistisk tendens men samtidigt så mycket själslig potential att nytänkande är möjligt. 

Det är för övrigt inte varje dag bloggen hittar ett horoskop som innehåller två ömsesidiga receptioner som faktiskt fungerar (dvs, där planeterna verkligen stöttar varandra). 




Jag noterar dock att kriterierna för intelligens saknas på den solära sidan - så långt man kan uttala sig utan födelsetimma. Det kanske var därför det tog honom så länge att övervinna sin Sol i Jord grundad på en Saturnus i Jord, trots den löftesrika avstampspunkten i en Måne i Eld grundad på en förträfflig Jupiter. Vi såg ett annat fantastiskt exempel på Jupiter-Vågens vilja till gott i horoskopet för Eritreas president.

Antony Flews födelse uppvisar en distinkt barriär mellan den lunära och solära sidan. Det kan beskrives som en kamp för Jord - fysikalism - men i akut konflikt med hans själ, som kände till Elden! Den här äldre generationen män var aldrig fostrade att lyssna inåt trots att de säkert läst Platons uppmaning därtill.

*****

Ett viktigt boktips om vart vetenskapen är på väg i det här inlägget.


Inga kommentarer: