Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 september 2010

Stickprov på verkligheten: Ny stilexpert

En underlig formulering i en tidningsrubrik fick mig att fundera på om Fiskarnas kaotiska och ologiska tecken möjligen var framme och lekte. Det är Expressen som hälsar sin nya stilexpert välkommen och hon presenteras på förstasidan genom en, om inte språklig groda, så åtminstone ett typiskt uttryck för det Platon kallade människans och särskilt kvinnans irrationella själ!


Min spontana reaktion på den här bristande distinktionen i ordbruk var alltså att Fiskarnas tecken försåtligt ligger i bakgrunden och suddar ut gränser. Det är väl bara det här tecknet som kan flyta så oerhört att den investerar mänsklig kärlek i, inte ens levande varelser utan döda ting! Vi talar de långsiktiga konsekvenserna för en själ som levt under flera liv i rent materialistiska kulturer och nu återföds ännu en gång. Rimligen bör resultatet av själens böjelse synas i horoskopet som själens "ingångsvärde". Födelsehoroskopet som ett, "här har du dina liv så här långt, summerade som dispositioner".

Nu visar sig även Expressen ha problem med det precisa språkbruket. Det finns ingen Emma, 29, på Söder i Stockholm (den hippa stadsdelen). Man får söka sig ut en bit söder om söder för att hitta en person med matchande namn och ålder. Men horoskopet stämmer på min initiala reaktion, så jag utgår från att det är rätt person. 



Månen på den här kartan har vid midnatt just gjort entré i Vädurens 1a grad. Även Mars står i första graden i sitt tecken - händelsevis Fiskarna.

Och här bekräftas då min "intuition". Mars i flytande Fiskarna är inte i ett automatiskt nyckelbudskap, men i det här fallet är den viktig såsom sinnelagets (Månen) disponent! Vi får alltså en koppling mellan det primitiva, subjektivistiska och personfixerade nybörjartecknet Väduren och dess disponent, den som ska bidrar till att bygga en yta åt egot. Men Mars står alltså själv i det identitetslösa och flytande tecknet. 

Det här är en fullständigt perfekt sinnebild för det nyfödda barnet som ännu flyter i Fiskarnas livmoder och bara gradvis upptäcker sin Vädur, sin avskilda person och kropp. Är det någonstans mode är viktigt så är det för barn som håller på att lära sig konsten att klä på sig för att se ut som en människa!

Nu klarnar också frågan om hur en människa kan ha så vårdslös hand med språket att man kallar sinnenas sug efter ett färgglatt kärleksplagg för "kärlek". Mars är naturligtvis inte kärlek utan ren impuls eller instinkt. Det här året, vid den här tiden, är instinkten eller libido helt kontrollerad av den synnerligen materialistiska Jungfrun mittöver. 

Jungfrun är ett pragmatiskt tecken i Jordelementet, orienterar sig inte mot teorin utan teorins synliga uttryck. Jungfrun är handarbetets tecken, och här då spinnerskan, väverskan och de som skär till tygstycken efter ett mönster (framställningen av mönster ingår inte i Jungfrun).

Jag vill därför korrigera mig här: Tändning (snarare än kärlek) är inte bara den allra mest simplistiska reaktionen på grälla färger - 1981 års kombination av Jupiter och Saturnus (framgång genom att definiera och gränsdra materiella ting) - handlar om ganska "finstilta" observationer av klädesplaggens detaljer, sömnadens kvalitet et cetera.

Ja, förr skulle en Jungfru ha granskat sömmarnas kvalitet, men i dessa tider när alla skolas in i blindhet för konsumtions- och slit o släng-trippen, kan Jungfrun ha missat den delen. Via sin härskare Merkurius är det ju också ett merkantilt tecken och högst intresserad av att göra sin sådd för att kunna skörda rikligt.

Det finns, som jag sade, inte ett uns idealism i det här tecknet - det är pragmatiskt och ser till "nyttan" i sin egen arbetsinsats.
Jag undandrog Jungfruns tecken "rätten" att rita mönstren till kläderna. Det betyder inte att Jungfrun inte klarar att sätta pennan till pappret och uttrycka något, det är tvärtom ett båda matematiskt och språkligt tecken. Logiskt, "hjärnan" applicerad på konkreta förhållanden. Jungfrun är fingerfärdig och "får ihop det".

Men det är förunderligt hur Expressens nya stilpolis har också tecknet för mönster på plats i horoskopet. Det är Vattumannen, det Lufttecken där organisatören Saturnus sammanfogar det första Lufttecknet Tvillingarnas lösa data utifrån det andra Lufttecknet Vågens principer om harmoni/symmetri vilket, således, mynnar ut i ett fixerat koncept, ett blueprint eller ett mönster för hur klädesplagget ska se ut. Stil-Emma har Solen och konstfullhetens Venus tillsammans i Vattumannen och båda disponeras således av det praktiska ögats Saturnus-i-Jungfru-Jord!

Säger den f.d. bloggerskan: "Jag tror att man antingen har en känsla för färg och form eller inte.

Visst måste horoskopet tillhör den Emma som här uttalar sig, även om Expressen flyttade henne några stadsdelar för att bidra med en maximal kreddig Persona.

Artikeln nämner att modeintresset tog överhand fastän hon egentligen var på väg att bli fastighetsmäklare (tog t.o.m. examen). Och hur uppenbart är inte det för astrologin. Månen i Väduren motsvarar exakt den genomsnittliga svenskens känslomässiga disposition i vårt nationalhoroskop, och i det här landet är var och en sig själv närmast.

Sveriges öde på folklig nivå är att vara extremt outvecklade som individer. Faktum är att individen inte ens är född här, Månen ligger ännu bara i zodiakens första tredjedel är den yttre personen ligger i fokus. (Paradoxen är att Sveriges Sol i Vattumannen redan nått fram till zodiakens tredje och sista segment, det universalistiska, som inte tar hänsyn till vare sig person eller längre fokuserar den djupare individuella andevarelsen.

Sveriges Sol och Måne haltar därför i samarbetet med välkända resultat: svensken berömmer sig likt Stil-Emma över att ha en känsla för att se mönster i det stora medan svensken i känslan inte är vuxen att vara världspolitiker (universalist) utan genast sänker sitt tänkande med självtjänande eller egocentriska vädursperspektiv.

Det gör att t.ex. frågor om invandrare i Sverige låter som en debatt där sinnessjuka grötmyndigt sitter och har åsikter om hur världen borde fungera.

Dårarnas vaktparad (ett kort modeinlägg, faktiskt!)

Nå, låt hundra översvämningar och jordbävningar ytterligare drabba jorden de närmaste kvartsseklet så får vi se om inte svensken vaknar upp till den globala överblick som Vattumannen med rätta kan berömma sig av, men som den svenska nationalsjälens emotionella självcentrerering inte förmår uttrycka till fullo.

*****

Tidgare har åtminstone två stilexperters noterats på bloggen, Josefin Crafoord och Elin Kling. I det första fallet granskades planeterna för dagen hon blev väskryckt i utlandet, men en snabbkoll visar återigen den "veka" Solen som kombineras med konstnärliga Venus.

Att hon deltog i ett program som hette Stilpoliserna bekräftas av att också hon har Månen i egocentriska Väduren som mest intresserar sig för den egna personen, men disponerad av en betydligt hårdare och kantigare Mars än Emmas, Josefine har sitt libido i strama Stenbocken - varför hon också har designat hundkoppel !!! Vädur och Stenbock ger dessutom "egenmäktighetssyndrom", dvs Josefin kan vara en miniatyrdiktator - och vem vet vad mer hon använder sina hundkoppel till ?

Elin Kling hamnar kuriöst nog (?) också i samma zodiakala trakter. Fram till halvnio på kvällen befinner sig Månen i Fiskarna så det finns faktiskt en liten, liten chans att vi har en tredje Måne på raken i det egocentrerade tecknet som har egot som livets viktigaste projekt.

Likt Stil-Emma är Elin en Sol-Vattuman vilket kanhända för kvinnor motsvarar det manliga Ingenjörs-Sveriges torra intresse för grundläggande strukturer. (Ursäkta kvinnliga ingenjörer - men ni hittade å andra sidan troligen inte till det här inlägget, grundligt indoktrinerade från skolan i "rationellt tänkande".)

Elin Kling ger oss därmed ett tredje modehoroskop på rad, där Sol och Venus delar samma tecken!

Det här ska nu inte överdrivas. Venus är aldrig längre bort från Solen än cirka 48° så relativt Solen kan Venus bara stå i samma tecken, eller det före eller det efter. Men att hitta tre modeexperter med oddsen 3:1 på raken ser ändå ut att vara början på en trend. Det är möjligt att ett stort test skulle säkra Venus egenskap. Men vem bryr sig, den som studerat astrologin en längre tid vet redan att antikens människo- och stjärnskådare hittat en fungerande nyckel till den här gudens eller gudinnans hemlighet.

Naturligtvis dräller det av konstnärliga eller mjukt romantiska Sol-Venusar ute i folkdjupet eftersom kombinationen inte är någon garanti för ett konstnärsyrke - eller konstkritiker eller stilexpert - för dem som själva saknar det lilla extra att skapa inifrån det Tredje Ögat.

Faktum är att Venus nära Solen kan ge en "soft" karaktärslöshet som gnyr över att livet inte är en dans på rosor. Se inlägget om Elin Kling och de ömma fötterna! Det här är då Venus sämsta sida, hon saknar Mars förmåga till hjältemod och bragd, hon är en lycksökerska och åtrår livets lena och komfortabla ting. Hon är ännu djupt hypnotiserad av Moder Jords illusoriska löften (Venus härskar i sitt fysiskt-sinnliga uttryck i Oxen).

Inga kommentarer: