Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 september 2010

Putins horoskop: fåfäng och mobilfri (2010, ompublicerad)

[Ett inlägg från 1 september 2010, när bloggen använde få och enkla tolkningsregler. Det raderades mars 2020 eftersom Putins horoskop hade fel födelsetid, men, inaktuellt som innehållet må vara jämfört med senare kommentarer, ompubliceras det. Jag ersätter bara kartan med vad som kan vara Putins korrekta födelsetid. Se bekräftelse.]

*****


Excellent summation by www.brisbanetimes.co.au

Med lite mer efterforskningar hade inlägget Fåfängans zodiaktecken kunnat bli en femetta. För vem har inte på senare år vållat en viss munterhet i reaktionerna för sina ständiga försök att visa vilken hälsosam och inte rent av macho man han är, om inte herr Vladimir Putin? 

Och det visar sig att han i detalj uppfyller kriterierna på en människa fåfängt identifierad med sin fysik. Precis som Sir Cliff Richard i det förra inlägget hittar vi här Solen i hälsotänkandets tecken Jungfrun. Och där den brittiska riddaren t.o.m. upphöjt Jungfrun till idealets elfte hussektor, i samma region av himmelen hittar vi hos Putin istället sinnelaget (Månen) i tecknet som sägs instinktivt identifiera sig med sitt fysiska substrat. 

Månen i Oxen anses i sig "upphöjd" eftersom själen här finner en ovanlig ro i sitt tillfälliga hem, kroppen. Den här positionen är den Jesus kan sägas ha angripit i sina åsikter om sovande människor. Det är lätt begripligt att kyrkan, i sitt snara förvärldsligande som Roms statsreligion inte ville ha med Thomasevangeliet i kyrkans kanon. Denna text bevarade tydligare än något evangelium sentimentet från sekten bakom Dödahavssekten i Juda rike, en utbredd grupp i landet som kallade världen för ett "horans tillhåll" och, tydligen, föreföll anse Djävulen (Belial) vara värd för den här platsen. 

Utvikning. Den som studerat lite kristendom ser hur den här rörelsen inte riktigt vetat på vilket ben den skulle stå eftersom det likväl finns kvar element av den ursprungliga, äkta och totalt världsförnekande kristendomen. Synen på sex som synd t.ex. Faktum är att de första judekristna levde ett "heligt" och disciplinerat liv som i mycket påminde om Pytagoras kollektiv i Syditalien 4-500 år tidigare. De var en distinkt grupp i Palestina och antika källor säger att esséerna var cirka 4.000 till antalet. Det är denna grupp som efter Jesu framträdande så småningom kommer att kallas "kristna".

 

Putins horoskop stämmer även in på det andra kriteriet för en materialist, precis som det förra inläggets tre huvudexempel (alla med känd födelsetid) delar ryssen med Roger Moore och Cliff Richard en ascendent eller syn på kroppen som är av elementet Vatten. Den egna kroppsligheten är närmast en besatthet eftersom det är i Vattenelementet vi har idén om Psyket eller Själen. 

I Vatten och Jord tecknas det syndafallna psyket som antingen slocknat som medveten andevarelse eller också arbetar här nere i den sublunära sfären på att vakna upp. Undantag finns, men Putin är ännu ett exempel som visar hur häpnadsväckande långt den antika världsbilden ändå förmår karaktärisera människan. Det antikens intelligenta forskare utvecklade var en förklaringsmodell som, faktiskt, berättar mer än vår materialistiska vetenskap.

Minnet av Pytagoras, som studerade utomlands i tjugo år, bl.a. astrologi i Babylon, har blivit hjälpligt bevarat och nyplatonisten Porfyrios skrev t.ex. på 200-talet följande, vilket har mycket att göra med Månens position i ett sub- eller supralunärt element (de fyra elementen har förstås också sin tillämpning inom vår materiella verklighet, där Luftelementet t.ex. förnims såsom "vind"):

[Pytagoras] kultiverade filosofi, vars omfång befriar sinnet, som ligger fängslat inom oss, från de hinder och fjättrar inom vilket det inneslutits, och förutan vars frihet ingen kan lära sig någonting sunt eller sant eller förnimma osundheten som kommer från sinnesintrycken.

Pytagoras menade att det enbart var sinnet som var seende och hörande, allt därutöver var blint och dövt. Det renade sinnet [en process som bl.a. ledde till återerinrandet av sinnets/själens tidigare liv] skulle sysselsätta sig med att upptäcka välgörande saker, vilket låter sig göras genom vissa konstarter [bl.a. babyloniernas astrologi], vilka gradvist inducerar sinnet till kontemplation av eviga och icke-kroppsliga ting vilka aldrig varierar. [Ett kontemplerande sinne förbipasserar dessutom de fem felande sinnesorganen.]

The Pythagorean Sourcebook and Library, red. K.S. Guthrie (1920) - min snabbövers.

Att Putin hamnade i fokus, beror på den putslustiga nyheten i DN, att Putin drar en stenhård gräns vid mobiltelefonen och vägrar använda den. Undertecknad har också upptäckt att detta är ett första steg i det ytterligare förslavandet av västerlänningens andliga frihet och begränsande henne till just det vår kulturfader Pytagoras sökte hjälpa oss att se igenom! Putins argument var visserligen inte särskilt sublimt - utan på Jungfruns pragmatiska sätt handlade det bara om att en mobil skulle avbryta honom för ofta. Men samtidigt svarar han tydligen inte i telefon hemma, heller.

Dessa uppgifter fick mig att vilja titta på kommunikationsplaneten Merkurius i hans horoskop och upptäckten av att hans fysiska egocentrering föll in i ett nyss granskat mönster var bara en bonus!

Kräftan stigande ger alltid Jungfrun - Merkurius eget tecken - i tredje kommunikationshuset. Det intressanta här är hur just kommunikatören står i tecknets 30e och sista grad. Mriti eller döende skulle indierna ha sagt - om inte Jungfrun varit ett negativt tecken där planeterna åldras i motsatt riktning. 

Vi har alltså väldigt ung Merkurius här, och som blockeras av en något äldre Saturnus framför sig. Saturnus är stockkonservativ och traditionalistisk. Och framför allt tystlåten. Då Solen leder vägen för de här tre (i termer av vitalitet och mognad), blir Putin en man som hellre visar upp sig i person - Solen i eget majestät! - än låter ett "subsystem" som den merkuriala telefonen representera honom.

Not. Män i Jungfruns tecken tycks ofta ovanligt självbespeglande Se bara Berlusconi, född i Jungfrun i soluppgången. En fåfängare man får man leta efter.


Det började 2007 med omslaget till TIME

Inga kommentarer: