Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 29 september 2010

Oturlig look-alike

Det positiva med följande fynd kan sammanfattas i det gamla ordstävet "Don't judge a book by its cover" (byt mot inhemsk motsvarighet). För taget för sig är det knappast en höjdare att hitta sin egen nuna bland ökända naziledare! Jag klev en gång på en buss och såg i chauffören min exakta spegelbild - fast med fånig tangorabatt. Kuslig känsla!

Här är emellertid ett sånt där gäckande fall där utseendelikheten mellan två personer - eller är det kanske något dunkelt i själen som sipprar ut genom ansiktsdragen? - matchas av överlappningar mellan deras horoskop dels i formen av nästan gradexakta planetplaceringar och dels i formen av båda delar en serie zodiaktecken.

Men sen upphör förhoppningsvis alla likheter mellan stil- och raspolisen Heinrich Himmler och trendbedömaren (och f.d. spelmissbrukaren) Fredrik Virtanen!

Tecken
Oturlig look-alike!
Heinrich
Himmler
Fredrik
Virtanen
Ketu (R) 11 Sat (R) 10
Mar 14 Ketu (R) 15
Ven 7
Sol 22 Måne 25 (?)
Mer 8 Sol 29
Rahu (R) 11
Jup 16
Mer 19
Ven 19
Jup 19

Sat 7
Asc 20 Rahu (R) 15
Mar 12
Måne 8
(Virtanens födelsetid är okänd och
därmed Månens position.
Den kan ha gått in i Vågen.)


Och hur ser "kosmos vibrationer" ut i dess två instantieringar? 

Så här:



Notera det osynliga munsnörpet ("jag är lite mer 'in the know' än du"), blicken (Virtanen dock mer stukad än högburna huvudet Himmler), samt den allmänna kranieformen. T.o.m. öronen, som sägs vara så individuellt unika, delar ett snarlikt grundutförande. 

Nu ska vi inte tro att Virtanen är en återfödd nazist, för det är just det här ytliga betraktelsesättet som får mig att betvivla läkaren Walter Semkiw - trots att hans fynd vid första påståendet kittlar. 

Analyserar man Semkiws personliga berättelse, startade den med att medium på 1980-talet identifierade honom som USA:s andra president John Adams. Han fäste ingen vikt vid saken vid den tiden, men sen gick åren, livskriserna kom, skilsmässan. Han sökte en mening med livet. Och han hittade tillbaka till den gamla incidenten med mediet och började bygga sig ett monument av teorier utifrån sitt eget lite narcissistiska fall. ... 

Nu är jag förstås extremt skeptisk! Vad säga om Kevin Ryerson, Shirley Maclaines kända trancemedium, som bistått honom i identifikationerna av vissa nuvarande människor och deras kända tidigare liv? Är trancemedier lättduperade offer för den psykiska verkligheten - som vissa kristna fundamentalistiska rörelser säger. Redan Paulus i Nya testamentet råder församlingarna att "pröva andarna" om någon i extatiskt tillstånd "kanaliserar" information som de egentligen inte borda känna till. Jag har inget svar.

Utseendelikheten mellan Semkiw och hans påstådda tidigare liv som Smith är verkligen remarkabel, men jag har en annan hypotes.

De dödas personer och livsverk blir allmängods som dröjer kvar i planetens jordens medvetande. Se även Ervin Laszlo, "Science and the Akashic Field", för modernt vetenskaligt funderande över ett universum som sparar all information och redistribuerar den. Eller detta korta inlägg om den tropiska zodiaken som symbol för jordens minne av det förflutnas händelser. Jordatmosfären som en tjocka av karmiska ekon.

Det är fritt fram för den som råkar vandra en liknande väg att "suga upp" och återanvända stupade hjältars erfarenheter. Hur många dussin eller tusentals individer där ute bär månne på Shakespeares själ? Och jag talar inte i metaforer om litterär påverkan utan om Shakespeares bokstavliga "karmastoff" - sönderfallna restprodukter från den substans som en gång utgjorde hans kropp! 

Vem vet, det kanske räcker att man får i sig en "psykisk atom" för att börja svara på inflytandet, precis som de kusliga berättelserna om hur mottagare till donerade kroppsorgan börjat få nya tankar i sina hjärnor - idéer som tillhörde organets förra ägare!

Besinnar man vilka ofattbara kompositvarelser vi är, blir Semkiws idé om att vi går från liv till liv som statiska utseendekopior av oss själva i tidigare liv faktiskt en smula banal.

Efter att ha noterat astrologin som en förklaringsgrund till look-alike-fenomenet behövs inte längre antagandet att själens inre form också avslöjar sig i exakta ansiktsdrag. Det kan mycket väl stämma, men kopplingen till tidigare liv kan kapas med Occams rakkniv. Det är enklare att anta att vårt solsystem, med dess planeter, producerar kroppar efter vissa "stilmallar". Eller ska vi säga att vi i planetsystemet har en vit duk att projicera själens inneboende fäbless för geometriserande mot?

Astrologins urgamla tankar ger här en helt annan dimension åt "epigenetiken" som biologin blixtsnabbt lanserat sedan den började inse att den materiella vetenskapen ännu en gång trasslat till det för sig med ogrundade teorier om dna som den slutgiltiga förklaringen.

*****

Vad som kunde tala för dr Semkiws forskning är att åtskilliga av de par han presenterar som look-alikes i mina ögon inte alls ser speciellt lika ut! Doktor Semkiw skulle bli en rätt medioker konstbedömare. Å andra sidan är det jag lägger under etiketten astrologiska look-alikes inte alltid några "enäggstvillingar", heller...

Det är lätt att känna igen dr Semkiws besvikelse över hur Newsweek utnyttjade honom som slagträ för en åsikt de redan bestämt sig för. Svenska skeptikerrörelser sysslar med exakt samma avhyvlingar gentemot "det övernaturliga" utan att ens känna till de spännande fall som finns dokumenterade.

Inga kommentarer: