Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 september 2010

Nobelpristagaren som hatar pengar


Jean-Marie Le Clezio

Fristående fortsättning på föregående inlägg.

Utifrån aningen att Moder Jord sviker sina söner och döttrar - det faktum att jag råkade upptäcka två kvinnor med Månen och Venus i Oxen som förolyckades innan de fått ett fullt liv - bestämde jag mig för att söka igenom alla drygt 4.000 horoskop efter samma kombination.

Eftersom merparten är solära horoskop kan några månplaceringar vara osäkra, men här är skörden, 25 stycken.

  • Amelia Earhart - äventyrerska, försvunnen under soloflygning
  • Anna-Lena Brundin - komedienne
  • Bette Davis - karismatisk aktris
  • Brooke Shields - aktris med extremt depressiv mor
  • Charles Schmid - massmördare, specialitet: unga kvinnor
  • Esbjörn Svensson - jazzmusiker, drunknade ung
  • George Bailey III / Capleton - extremt homofobisk religiös reggaemusiker
  • Herbert Karajan, von - dirigent
  • Ingemar Hedenius - dyster ateist
  • Irene Jacob - skir och "sårbar" aktris
  • Jean-Marie Clezio, Le - Nobelprisförfattare 2008
  • Jennifer Garner - aktris
  • Johanne Hildebrandt - författare, krigskorrespondent
  • Kissie/Alexandra Nilsson - bloggare
  • anonym, introvert kvinna - introvert kvinna
  • Kylie Minogue - sångerska, fick bröstcancer men övervann
  • Maj Fant - psykologisk tv-personlighet, dog i als
  • Michael Palin - komiker och programmakare
  • Paul Dana - racerförare, körde ihjäl sig just innan han skulle debutera för David Lettermans team
  • Paul Weiss - metafysiker, organiserade C.S. Peirces dokument
  • anonym - minns faktiskt inte vem den här mannen är pga det ordinära namnet!
  • Pete Seeger - vänsterorienterad folkmusiker
  • anonym, aggressiv kvinnlig alkoholist
  • Ronnie James Dio - rocksångare, dog alltför ung i cancer
  • Saul (Solomon) Bellow - Nobelprisförfattare 1976

Ja, en kraftfull identifikation med naturen eller det kroppsliga slår inte igenom på något markant sätt här. Möjligen är det lite väl mycket sjukdom och död, men mot det kan sägas att det är när människor dör eller blir sjuka de får press och sannolikheten ökar att bli inkluderade i en horoskopsamling!

Slående fascinerande är dock franske litteraturpristagaren Le Clezio från 2008. Han har/hade en dövstum mor och han hatar pengar och ser dem som representationen för allt begränsande! 

Här är Oxen med Månen och Venus fullständigt klockren som den totalt negativa modersprincipen. Och hur han sedan kommit att hata pengar - en av Venus viktigaste innebörder, särskilt i Jordtecknet Oxen - är fascinerande även det.

Jag var tvungen att titta i detalj på horoskopet för att förstå mer om modern. Hennes handikapp och hans attityd till pengar låg naturligtvis inte i Månens kombination med Venus i sig! Här fanns också olycksplaneten Mars, lika illa placerad i Oxen som i stackars Mona Sahlins horoskop eller i det svenska nationalhoroskopet. 

Ibland ger tydligen Mars en girighet efter det materiella, ibland problem och eländen med finanserna, och ibland, som med Le Clezio, avsky för hela frågan!

Den observante hittar naturligtvis ännu fler problem på den här himmelen som kan förklara problemen på moderns sida, inte minst innehållet i det fjärde huset (mödernet).

Lyckligtvis finns födelsetid på franska astrotheme och det är väl, för vi har här en Sol i princip klar med Fiskarna (29:58) och en Måne också nästan ute ur Oxen (29:22), båda i negativa tecken och därför "nyfödda" enligt avashta-tänkandet för Jord- och Vattentecken.

Jag valde att markera Solen och Jupiter (hög intelligens!) grön fast vi har en månnod här och fastän Merkurius anses både fallen och i sitt detriment i Fiskarna (i motsatta Jungfrun firar den alla sina segrar vad gäller mental precision). Skälet till det är uppenbart: formellt ligger hela den här klumpen planeter i tredje merkuriala författarhuset och tyngst vägande är naturligtvis lycko- och framgångsplaneten Jupiter i sitt härskartecken och att den "spetsar" Solen. Att detta sedan samtidigt är Vatten i ett Lufthus ger säkert författaren många demoner, av vilka hatet mot pengar säkert är en av de harmlösare yttringarna!

Som om det inte räckte med hatkärleken till pengar i Oxen (Mars och Venus ohyggligt exakt på varandra) omvittnar även andra huset för pengar problem. Andra i Vattumannens tecken ger Saturnus som tillfällig härskare men Saturnus själv är fallen i Väduren i fjärde och angriper författarens egen jag-känsla (ascendenten). Han är alltså inte på got fot med andrahusets tillfälliga härskare! 

Trots att Sol och Måne i endera Jord eller Vatten borde meritera för etiketten "materialism" avviker det här horoskopet akut från den generella regeln och detta för att klockslaget röjer just missförhållandet i fjärde huset. Man riktigt ser författarens unga år med en dövstum mor: den vanligen så stilla Månen i Oxen är här överhettad (Mars) och moderns fjärde hus helt tillslutet av en illa placerad Saturnus som "hämmar" barnet självt (ascendenten). 

Jag vet inte mycket om författaren, men en intressant och ovanlig himmel är det. Tar man ett stickprov på tionde huset för ära och ryktbarhet, vet vi visserligen att han nått världens tak i och med Nobelpriset. Men fanns detta förutsagt i horoskopet? Vågen, de högre konsternas tecken, pryder tionde och Venus själv är i härskarläge och febrilt upphettad av Mars närvaro, samt kopplar till sinnet (Månen). Allt detta i det femte huset för individuell kreativitet. Och inte Solen med framgångens Jupiter i härskarläge i tredje författarhuset att förglömma! 

Jo, nog kan man tala om tydliga kopplingar mellan tionde husets ryktbarhet (eller det omvända) och en kreativ skrivare. Båda de "goda" (Jupiter och Venus) är involverade på "rätt" ställen utifrån det vi vet med facit i hand.

Inga kommentarer: