Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 september 2010

Musik, själen & vattnet... igen

Aftonbladet kommenterar musikaliska geniet Håkan Hellströms nya skiva, spår för spår, och citerar lite låttext: 

Att drunkna är inte så illa om det får en att drömma och hoppas på att en seglande båt ska komma...

Kan någon identifiera vilka av de klassiska fyra elementen som framverkar en sådan här tanke?

Svaret syns tydligt här:



Ja de två placeringarna i Jord (Oxen) går naturligtvis bort. Det handlar om ett distinkt livsöde i klorna på Platons irrationella själ - Vattenelementet - som likväl om och om igen producerar så fantastiskt suggestiva melodier. Båten kan ses antingen i "moderskeppet" Månen i härskarläge i oceanens Kräfta, men också i soltecknet Fiskarna där fiskens spolform direkt alluderar till fartygsformen.

Men det är diskrepansen mellan den tänkande och kännande människan som skapar funderingarna över drunkningsdödens nytta. Försök inte hitta någon logik i det Hellström sjöng där!

Merkurius följde inte med ner i Djupet utan svävar som en medveten tankeformulerare ovanför själens patologiserande över sina vattenmotiv! Men just för att den inte deltar i drunknandet utan insisterar på att ha koll (som Vattumän gärna vill), blir texten helt skev, rent logiskt. Vatten och Luft låter sig inte blandas som bloggen ofta noterat.

*****

En av mina första idoler som intellektuellt stack ut från dussinpopen var glamrockaren Steve Harley (nytt fönster). Han blev ingen ikon så idag är det David Bowie och Marc Bolan som associeras med den glittriga delen av 70-talet. 

Men Steve Harley var den som läst böcker och var litterär. Redan på debutplattan slänger han ut Shakespeare-allusioner och seglar på djupa vatten i där han också begrundar döden ("Death Trip"). Samma fokus på Fiskarna och Vattumannen som i Hellströms horoskop. 

Vattumannen, ett Lufttecken, är alltså den som har det konceptuella greppet och Fiskarna den som känner - djupt. Även om konstnärer "lider" fram sina alster, tycks det komma hög kvalitet från den här sektorn i världsrymden. Fråga mig inte hur det fungerar.

Det är intressant att jämföra Luft och Vatten med en annan dysterkvist från en typisk arbetarstad, Sheffield. Richard Hawley mixar Vattumannens granntecken Stenbocken - också behärskad av konceptets och tungsinnets Saturnus - med Fiskarnas själsliga flöde. 

Nu händer emellertid det intressanta att vi får en som formmässigt närmast plagierar äldre tiders pop. Det skulle lätt gå att smyga in Hawley på ett blandband med 60-talspop utan att någon reagerade. Det är Stenbocken som mycket tydligare än Vattumannen lånar in hela strukturer och drar mot konservatism eller tillbakablickande mot en "gyllene guldålder".

Jag har inte hört Hellströms nya men när Aftonbladets recensent börjar prata om The Byrds 12-strängade gitarrer blir jag nyfiken på hur retro det egentligen är. Vattumannen tillför sin musik något nytt, originellt. Komponenterna från det förflutna tar aldrig överhanden. 

Jag kanske har fel på öronen, men när musikrecensenter deklarerade att Seattle-bandet Fleet Foxes kunde beskrivas i termer av Crosby, Stills & Nash (CSN) och Beach Boys, trillade jag nästan av stolen. Herregud - den här märkliga gruppen skriver ju klockrent ur 1500-talet. Popfolk kan inte ha levt många liv på jorden om inte deras själar svarar på den "stora bilden"!

Från Stenbocken som musiker kan man alltså räkna med en kärlek till historiska former och en regelrätt retrokänsla. Vattumannen - fastän under samma Saturnus - rör sig genom Luft och jobbar med idéerna snarare än fysiska strukturer (med idéerna inbäddade någonstans).

*****

Efter att ha nämnt det enda nya band som rört mig de senaste åren (inte för att jag jagar ny musik så det stör), kände jag maningen att söka ett representativt horoskop för gruppen. Det var inte svårt, den drivande visionären bakom Fleet Foxes udda sound tycks vara sångaren och gitarristen Robin Pecknold.


Och vad finner man om inte ännu ett "rent" känslohoroskop med både Sol och Måne i Vatten! Och Fisk dessutom, som Håkan Hellström och med en liten klick Vattuman vid sidan för en mental/medveten approach till Vattnets eviga "blödande"!

Jag erkänner villigt att dessa vattendjur (med eller utan Luft) troligen inte är representativa för musikbranschen som helhet utan att jag, bloggaren, bara råkat upptäcka mitt eget favorittonläge via astrologin! 

På rak hand minns jag bara att jag kommenterat två musikerhoroskop, Jill Johnssons och Ola Salos, vars musik och uttryck jag personligen inte bryr mig om. Ingendera var född i ett Vattentecken. 

Men desto fler vattendjur bloggade, bl.a. Gene Clark, grundare av The Byrds, och hans gruppkompis David Crosby som senare skapade CSN - för att verkligen knyta ihop säcken med både Hellström och Fleet Foxes! 

Och kanske har musikkritikerna rätt att Foxes har något av CSN i sig, för när jag friskar upp minnet har ju David Crosby Håkans ytterligt upp och ned (men musikaliska) Måne i Kräftans havsvatten och dessutom som ascendent Fiskarna - Hellström och Robin Pecknolds soltecken! 

Så kom några namn helt oavsiktligt samman genom de planetära makternas lek.
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är en av dom som tycker att Håkan Hellström är ett musikaliskt geni, har faktiskt väntat på en analys av hans horoskop för att se om det finns någon astrologisk förklaring till varför jag dras till hans musik. Minsann han har 4 planeter i luft precis som jag! Jag minns att du skrev i något inlägg att många fina sångröster föds i Oxen, är det så att Håkans mars har något att göra med att så många upplever att han sjunger falskt? Jag kan inte dock höra det, kanske är jag dondöv själv, tycker Håkan är en fantastisk sångare.
Robin Pecknold är ett annat geni som gör otrolig vacker musik. Vet inte om det låter som 1500-tal, men det är något nostalgiskt över hans musik...

Seaward sa...

Jag tror absolut att de som stöts bort av en artist (eller människa) har problem med den andres Mars! Den går en på nerverna! (Venus är sockret!)

Den artist som väl fått mest skit för en knarrig röst är Bob Dylan TROTS den här teoretiska serien höjdare i OXEN: Solen, Jupiter Venus!

Vadan detta? Jag kan bara se förklaringen i Mars som från Vattumannen attackerar hela Oxen. Och Mars blir väldigt viktig eftersom Dylan har en Skorpionascendent.

Här då en variant på "socialt utstötningssyndrom" - eller, som det står allt tydligare - en förmåga att urskilja sig från mängden! Men vissa förkastar den rent vokala delen av honom!

Janne sa...

Kul att man inte är ensam om att gilla Steve Harleys litterära egenskaper omformad till musik.

Anonym sa...

Nu vore det lämpligt med en mer detaljerad titt på Hellströms horoskop med tanke på att han skall spela ånyo på Ullevi. Inte bara en gång, utan två gånger.

Tillhör Hellström de goda eller onda? Hans namn HELLström tycks ju ge svaret.
Hellström har i intervjuer sagt att han ville bli popstjärna för att tjejer och sex. Han valde en lyxkrog för efterfesten 2014 efter Ullevikonserten. Enligt säkra källor valde han just den därför att vill ha lyx och ska ha sagt att ogillade att folk trodde att han var en person som gillade Andra Långgatan (sunkig bargata i Göteborg). Han skall också under festen sagt att den var roligare än själva konserten.

Mycket av hans musik behandlar festande och drogromantik.

Textrader ur den mest kända låten "Känn ingen sorg för mig Göteborg":

"Ge mig arsenik
för stan är full av tanter och tragik
Pulver hjälpte mig verkligen
Skriv det här i tidningen för jag var nere men uppe på fem... Känn ingen sorg för mig Göteborg
Å Singoalla tror att om himlen finns är jag förlorad
men känn ingen sorg för mig Göteborg".

Några astrologiska observationer.
Rahu i Skorpionen kan väl tyda på omättligt begär att bli odödlig (Skorpionens dödsrädsla och rädsla för att låta egot förstöras).

I och med hans planeter i Vattumannen aktiveras som du skriver det social utstötning. Vem är inte mest utstöt om in Hinhåle han själv som gör uppror mot Guds lagar? Kan man över huvud taget vara utstöt utan att ha valt att göra uppror mot dessa lagar? Jag skulle svara nej.

Kan Hellströms horoskop tolkas som om han att inte väljer att ge upp sitt ego för Gud och istället försöker skapa en ett namn som skall leva för evigt?

Hellströms stora betoning på vatten borde väl indikera en närig själ. Han odlar imagen att han inte bryr sig om pengar. Men varför skapar han begränsad tillgänglighet först 2014 med bara en konsert på Ullevi och nu upprepar han samma koncept fast två gånger. Det tycks ju finnas en listig kräfta tillsammans med en snäll och lite flummig Sol-Fisk.
Frågan är väl huruvida hans Sol simmar uppåt eller nedåt? Kanske du kan ge svar på detta?

Sedan angående hans makalösa framgång i Sverige i allmänhet och i Göteborg i synnerhet.
Du har inte tittat särskilt mycket på Sverigehoroskopet man kan ställa utifrån 1523 den 6 juni. Men Ketu i Hellströms horoskop ligger nära den svenska Solen, vilket borde tyda på god karma i form av återbetalning, utan att anstränga sig särskilt mycket. Hellström sjunger om egna, ofta banala upplevelser kryddat med copy and paste från andra låtskrivare. Med andra ord förstår han den svenska folksjälen väl.

Och att han lyckas så väl i just hemstaden Göteborg kan ha samma förklaring. Göteborg fick stadsprivilegier 4 juni 1621:) Hellström slår an hos svensken som har en tjuren Ferdinand-attityd och var om inte i Göteborg med dess goa gubbar och gummor hittar man just denna guldkalvsdyrkande livsstil:). Kanske lite orättvist då det inte är en äkta konjunktion med Algol tidigare i Oxens tecken.

Så är Hellström, med sina egna ord förlorad om himlen finns? Och är han en verklig spegel av de förfallna och djävulsstyrda Sverige:)?

Seaward sa...

Hellström och enklare popmusik roar den här bloggaren så föga att jag inte lägger mer tid den figuren. Att titulera folk som "fördömda" gör jag heller inte i sambande med något så trivialt som musik. Sånt svavelosande fäktande sparar bloggen till politiker som verkligen leder folk vilse.

Spännande är dock frågan om Fiskarna som både vägen ner i köttet (inkarnation) och vägen upp (själens rening). Från de Fiskar jag träffat tycks mycket JORD vara det som avgör suget som drar nedåt.

Men har man inte klockslag på människan vet man fortfarande inte mycket eftersom 12e huset (Fiskarnas) kan berätta en hel del. En förstahus-individ (för att inte tala om 10e-husdominans) grottar ner sig i det yttre liv människan kommit till, medan horoskop dominerade av 12e huset verkar bli mer introverta och söker sig "uppåt" eller ur livets trasselhärva. De håller på och renar sina själar och befinner sig på "vägen upp" (som är densamma som "vägen ned" enligt den dystre filosofen Herakleitos som såg tillvaron som ett nollsummespel som bara "är".)

"Mycket av hans musik behandlar festande och drogromantik."

Säg den rockmusik som inte gör det! :-)

Detsamma kunde sägas om ett annat barn av VATTENELEMENTET, snarlika kvinnliga framgångssagan Veronica Maggio (Solen i Fiskarna). Hennes horoskop kan ha Månen i Luft eller i Vatten men jag lutar allt mer mot Kräftan (med hungriga Rahu) vilket förklarar varför hon är så extremt antiintellektuell och rastlös. Månen i Tvillingarna skulle ha haft ett fint stöd i Merkurius i Vattumannen, men det är något slirigt över hela henne som jag associerar till VATTEN.

En stark betoning i horoskopet på den VEGETATIVA SJÄLEN tycks dra individens uppmärksamhet mot det simpla näringsupptaget och kroppsmedvetandets reaktioner på det. JORD förstärker som sagt tendensen till sensualistiska excesser. De kan sluta som missbrukare eller gourmeter - folk som inte har något att säga om saker bortom de yttre förnimmande sinnena (och kanhända någon Hellströmsk djupsinnighet om hur det inre sinnet - Månen - upplever inmatningen av substanser).

Med en dos LUFT som interagerar med VATTEN kan man få "saker på hjärnan", dvs. börjar obsessa över små sinnesdata (jfr Maggio). Det intellekt som börjar följa den irrationella eller vegetativa själens "virvlar" framstår snart som fullständigt ologisk ur perspektiv av den rationella själen (enbart LUFT).

Men rockmusikens texter är ofta rejält virriga och det är inte alls som är en Bob Dylan med förmågan att skriva symboliska rebusar som döljer djup mening.

Göteborgs horoskop är ett intressant horoskop, Sveriges gamla handelsstad och allt (apropå den Vegetativa Själen som näringslivet eller närighetslivet som bloggen brukar kalla det).

Frågan är bara om datumet du har är enligt den tidens julianska kalender eller justerat till den gregorianska som Sverige senfärdigt introducerade först den 17 feb 1753. Innan man vet vilket går det inte att rita ett horoskop.

Är det OLD STYLE måste man lägga till 10 dagar för att få det enligt modern tidräkning (förutom i programvara för astrologi där korrektionen brukar göras automatiskt, vilket ibland kan ge problem för sena länder som England och Sverige).