Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 7 september 2010

Max Martin - legitim diktator

Efter att ha påpekat hur blekt placerad den autokrata Saturnus är i egotecknet Väduren hos den moderata partisekreteraren (politik som uppmuntrar motbjudande samhällsegoism) är det i samband med Max Martin, som enligt Aftonbladet firar framgångar på USA-listan just nu, desto intressantare att återknyta till det tidigare inlägget om filmregissörerna Sofia Coppola och Lars Trier.

I samband med dessa två konstaterade jag att "diktatorssyndromet" egentligen bara fungerar om man väljer regissörsyrket. Där är envåldet en helt legitim del av yrkesutövningen! Och till detta kan vi nu också lägga Max Martins titel musikproducent, ännu ett exempel där någon måste ha det sista paret öron och diktera att, "här är soundet - så här ska det låta".



Det lilla som svenska Wikipedia har att säga är annars belysande för horoskopets grundkomponenter. Extremt ljusskygg och undviker att ge intervjuer. Det här är naturligtvis det grasserande "sociala utstötningssyndromet" - den sociala Vattumannen och den solitära Skorpionen tvingas samman med underliga resultat.

Jag har bekanta i omgivningen som varken varit mobbare eller mobbningsoffer - ett så vanligt uttryck när folk med den här signaturen dyker upp i skandalmedierna - utan bara varit lätt solitära eller introverta individer med svårigheter att sälja sig i det sociala. Det är förmodligen det mer normala uttrycket än de många utstötningssyndrom som har råkat hopa sig under etiketten "mord" på den här bloggen.

Men man ska inte missa att döden drabbade Martin hårt i nära vännen och kollegan Dennis Popz död. Härvid lag tål hans horoskop att jämföras med Åsa Waldau, f.d. "Kristi brud", vars syster mördades. Även där brottslingen Mars i härskarläge i Skorpionen och i attack mot en planet i Vattumannen, attack mot en "inom den sociala gruppen/vänkretsen".

Ibland är man alltså inte mobbaren själv, utan bara råkar hamna i skottlinjen när de stora ödeskrafterna verkar. Men astrologin är där som en fluga på väggen och noterar att Max Martin av någon anledning hade dödsmotivet inbokat för det här livet. Kanhända rikoschetter från tidigare liv på jorden.

Annars dyker samma indikationer upp här som jag velat ha som musikens perfekta uttryck: Vattenelementet som själens och känslolivets hemmaplan. Mars är naturligtvis inte enbart ond utan tjänar flera funktioner i horoskopet. Bland annat slår den sig samman med den stora framgångens Jupiter, mycket väl placerad i Skorpionen, för en extremt lyhört djup.

Och när detta enorma själsdjup sedan knyter an (och välsignar) hans psyke/Månen i Vattentecknet Fiskarna, då är saken biff. Att Mars/Jupiter sedan i sista kontakten också aktiverar månnoderna som så ofta är inblandade i extrem framgång (jag har tyckt mig börja märka det nu, efter 2 års observationer), bara fullbordar intrycket från andra horoskop jag tyckt har ägt mer själ än de flesta musiker.

Man ska inte missa den märkliga oppositionen mellan Stenbocken som huserar Venus/konstnärlighet och pengar, och den "igångkickade" axeln som binder samman Kräftans tecken med världshärskaren Stenbocken. Tillsammans får vi en berättelse om "form och innehåll".

Jag gillar inte kalkylerat kommersiell musik, men uppskattar totalt den som kan hantverket och förmår fylla den traditionella och nödvändiga formen med ren känsla. Min favorit i kategorin lite mörkare och eftertänksamma poppare, britten Richard Hawley, har ett horoskop som väl kan jämföras med Max Martin. Men han använder traditionalistiska och bakåtblickande former (60-tal).

Martin är nu Sol-Vattuman som är ett mer "nu" zodiaktecken än Hawleys kanhända lite bakåtsträvande och konservativa Sol-Stenbock. På rak hand kommer jag bara ihåg att bloggen tittat på två framgångsrika musiker med Solen i Vattumannen tidigare.

Det var först en glamrockare från 1970-talet vid namn Steve Harley (gruppen Cockney Rebel), så intelligent under de första kreativa åren att han får Ola Salos neo-glam att framstå som något mer lämpat för dagisbarn. Salo var den andra Vattumannen. Ytterligare musikartister i Vattumannen kan ha förekommit, men de har försvunnit i bloggdjupet, aldrig mer att upptäckas.

*****

PS. Jag hittade en etikett jag brukar glömma använda: "emotionell intelligens". Det är precis vad expansiva Jupiter kopplad till psyket/sinnets Måne handlar om, och särskilt i Vattenelementet!

Inga kommentarer: