Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 september 2010

Matchmaking i tv-seriernas värld



När Charlie Sheens alter ego i "Två och en halv män" (bekvämt nog döpt till Charlie) börjar mogna psykologiskt efter ett antal säsonger som hopplös buspojke, introduceras en stabil kvinna som hans nya, fasta sällskap. 

Skådespelerskan Jennifer Bini Taylors födelsedag tog lång tid att nå ut på nätet och jag hade under säkert ett år ett osäkert datum i april 1972. Det visade sig vara några dagar fel - kanske ett skrivfel av någon eller någon bekant som mindes fel. Wikipedia har nu fyllts på med ett annat datum som säkerligen är det rätta eftersom horoskopet nu matchar Charlie Sheens.

Jag vill föreslå att hon är född före cirka 19.00 på kvällen, då Månen byter tecken till Kräftan. Men dessförinnan ger en Måne i Tvillingarna i opposition till Jupiter i Skytten Charlie Sheens kombination, fast spegelvänd! Så ser bra casting ut, så att figurerna kan relatera trovärdigt. (Så trovärdig som en komedi nu är.)



I serien ingår förstås en hel del slitningar ("boys will be boys"), men givet hur stört Charlie Sheens horoskop från början är, gör det knappast vare sig till eller från att Jennifer bryter det fina flytet i Sattva guna med en riktigt kärv och motsträvig klump i fixerade tecknet Oxen. Som synes får Charlie Sheen redan på knäna själv i fixerade attityder genom ett storkors i Tamas, mörkrets kvalitet.

Aktrisens utomordentliga skönhet och karisma är annars väldigt tydligt inskriven på minst två sätt. T.o.m. utan klockslag dignar själva dygnet av antydningar i formhänseende.

Lyckoplaneten och "utvidgaren" Jupiters enbart positiva härskarplacering i Skytten välsignar här både hennes Måne ("kvinnlighet") och hennes upphöjda Sol i Väduren vilket indikerar en distinkt karismatisk individ! Viktiga positivt polariserade planeter som "når ut" genom tv-rutan.

Jag tvekade dock att grönmåla Jupiters aspekt till Månen/sinnelaget - den är faktiskt attackerad av båda illgärningsmännen Mars och Saturnus. Men i sig är Jupiter "god" och den välsignar här Månen för ett förtröstans- och tillitsfullt sinnelag. Och hon är så uppenbart favoriserad i sin fysiska kvinnlighet (Jupiter har gärna den effekten eftersom den "fyller ut"), att aspekten måste ses som en tillgång. Åtminstone vid ett första påseende.

Och det är inte allt. Hon har också den maximalt heta kombination av Mars och Venus (mindre än en grad från varandra) i sensuella Oxen (förhöjt libido). Den här rent liderliga tonen har dirigerats ända utifrån kosmos ytterkant av formgivaren Saturnus. Ett flertal gånger har karaktären Charlie gjort anspelningar på sin sambo Chelsies företräden och påpekat att de var naturliga - inga silikonjobb.

Intressant nog introduceras samtidigt kyla från formförlänaren Saturnus (på vilken Jupiter lagt hull), men det är ändå påstridiga Mars som ligger i främst i det här lilla tåget av tre planeter. (Det ska villigt sägas: Mars i Oxen är inte aktivt påstridig utan mer en tvär och omedgörlig surkart! Den här placeringen ligger i botten av den svenska nationalsjälen. Lugna men rätt konservativa och värjer sig inför förändringar. Förargade och t.o.m. våldsamma om de tvingas tänka i nya banor! Oxen är "för-psykologiskt" - tanken kommer i nästa tecken, Tvillingarna.)

Under den här extroverta ytan (Sol/Måne/Jupiter) finns dock en kallt reserverad saturnier, missa inte att Saturnus faktiskt hämmar Mars som är Solens disponent! Den svala reservationen är ingenting som tillhör Jennifers rollspel (hon är en genomsnittlig skådespelare) utan en naturlig del av henne själv.

När hennes Jupiter/Sol brister ut i jätteleenden stängs de snabbt av igen, för bakom den här alltigenom utagerande sidan är det i själva verket den immobila Saturnus-Oxen som snabbt vill stänga av alla "onödiga utgifter". Oxen vill ha homeostatisk balans, den konserverar alltid energi, och all Eld är naturlig fiende till Jorden. Man kan uttrycka det som att det är Jorden som lagt beslag på åtskilliga mängder himmelsk Eld och använder för sina egna enkla syften.

Det är fenomenalt hur väl det här horoskopet stämmer in på karaktären Chelsie som fungerar som ett veritabelt ankare för den yvige Charlie!

*****

En detalj på att skönhets- och kärleksgudinnan Afrodite är klämd mellan de båda "onda männen"! ("Två och en halv män"?) Ja, det är en lärosats i indisk astrologi att en god planet klämd mellan två onda har problem! De belägrande planeterna behöver inte ens stå i samma tecken. I det här fallet kunde Saturnus varit i Väduren och Mars framme i Tvillingarna - Venus hade ändå varit i kläm!

I just det här fallet råder inga tvivel om vad hon råkat ut för: hon har objektifierats och reducerats till enbart kött för lystna män att sluka med blickarna! Någonstans är hon emellertid Vädur och får säkert ut en egokick av att befinna sig i blickfånget, hur billig situationen än är.

Exempel. Den här bilden som jag hittade på nätet är lite oroande - fotot saknar kontext men en rad säger, "Oops! We currently do not have any products matching your search." (Ska sanningen fram ser hon inte glad eller nöjd med skiten hon försatt sig i av blicken att döma på fotot i full storlek.)


Det ser alltså ut som om Saturnus här stänger av det omen om fördjupad intelligens som Jupiters välsignelse av Solen normalt ger. Den mörka materialismen från oxen har sänkt henne till värsta nivån. Hon säljer (under själslig vånda) sitt ansikte och sin kropp som reklam för billiga Stjärnornas krig-leksaker (typ)... Titta noga en andra gång på den rena prostitution som man med lite ond (?) vilja kan se i Saturnus, Venus och Mars i Oxen.

Även i Två och en halv män presenteras hon som en torftig vardagsmänniska som direkt vid inflyttning förpestar Charlies ungkarlsbostad med två ton vedervärdiga dekorationskuddar! Prylmänniskan, det är Oxen det. I extrema horoskop, som detta, går den normala önskan att ha favoritsaker omkring sig till överdrift. Filmernas värld berättar sanningen och Jennifers arketyper i horoskopet visar sig t.o.m. genom manusförfattarnas idéer. Hon ÄR exakt så konventionell som person som rollfiguren Chelsea.

*****


Det kan tyckas som ödet att Saturnus förstör i sådana här människors liv och introducerar den simpla materialismen i deras liv redan med den fysiska kroppen. Sedan hålls de fångar av världen (Djävulen) och de blir till objekt för låga själar. En f.d. kvinnlig bekant, fotomodell i en av Sveriges största damtidningar under nästan ett årtionde, lamenterade bittert den mur som skönhet skapade mot omvärlden och särskilt då (som kvinna) gentemot män. Det var som om Venus bara släppte fram drägg och fullständigt ointressanta karlar.

Frågan är alltså om det är ett straff för synder i tidigare liv att bli exceptionellt välformad som kropp! Snarare är det en falsk tillgång som lär de här själarna skillnaden på ytlig kropp och inre själ. Bekanten upplevde sin kropp som en fängelse när hon märkte att män inte kommunicerade med henne utan fokuserade sitt medvetande på ytnivån! Det är Saturnus som är ytans och strukturens härskare och den har ett otippat stort inflytande på Jennifer Bini Taylors födelsehimmel. Kanske skulle en känd födelsetimma bekräfta detta, genom att placera Oxen i ett viktigt och framträdande hus.

*****

Anm. Det är förstås inte Saturnus själv som angriper Jupiter, men den åker snålskjuts på Mars 210-gradersaspekt! Hela dilemmat i Oxen förs över till Jupiter, som är smart nog att göra sig framgång på Oxens kroppslighet.

Inga kommentarer: