Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 19 september 2010

Maria Wetterstrands look-alike


Maria Wetterstrand och Regina King

Aktrisen Regina King har jag bara sett som Sandra Bullocks sidekick i mediokra Miss Secrent Agent - uppföljaren. Där spelade King kvinnlig polis med klara aggressionsproblem och gjorde det så bra att man lätt kunde föreställa sig en massa inre konflikter. Eller konflikter mellan ambitioner och samhälle som så ofta är fallet när man föds färgad. 

Här stämmer de inre slitningarna perfekt eftersom hon har Jord som hämmar Eld på alla sätt och vis. Född just som Solen stiger i öster i ett tecken med klara maktanspråk - Stenbocken. Modern valde namnet Regina väl! 

Men hon föddes också när Saturnus (Stenbockens härskare) står fallen i egoproblematikens Vädur. Och vid Stenbocksascendenter angriper därför den låga arbetarplaneten själva jag-känslan. 

Regina King har varit en aktiv supporter för Obamas väg till presidentskapet och enligt Wikipedia menar hon att Obama aldrig glömt de små människorna. Minns hur jag först förde den fallna Saturnus på tal i samband med de färgades våldsamma protester i USA som utbröt ungefär samtidigt som Saturnus föll i Väduren, just som medborgarrättskämpen dr Martin Luther King skjutits ihäl 1968. Här är alltså ett av de färgade barnen till den perioden av kamp för att befästa sin identitet (Väduren)!

Det är inte bara på de här två fotona hon påminner om miljöpartisten Maria Wetterstrand, som ibland slagit mig ha något surmulet och motvilligt över sig. På foto efter foto jag jämfört ser man "något" gå igen. Så jag lade horoskopen sida vid sida för att se... 



(Obs. Wetterstrands karta saknar födelseklockslag så horoskopen är inte direkt jämförbara.)

Det finns (ännu) inga astrologiska svar på vad som skapar look-alikes. Jag noterar lite olika möjligheter från gång till gång, men där minsta gemensamma nämnaren ibland verkar vara ett eller flera gemensamma zodiaktecken, verkar två snarlika individer vid andra tillfällen ha skiftande planeter men vid exakt samma gradtal i zodiaken. Det hela är ytterst förbryllande, men fastän ämnet är fascinerande vill jag inte lägga så mycket tid på det.

Här noteras följande överlappningar:

Båda kvinnorna har Solen i Jord men gradtalen stämmer inte alls (man kan tänka sig att födslar i exakta 120-gradersvinklar skulle manifestera snarlika kvaliteter...)

Deras kraftfullaste minsta gemensamma nämnare är faktiskt Skorpionen, vilket i Wetterstrands fall stämmer på hennes dolda men intensiva och omedgörliga natur. Sol-Jungfrun i henne har verkligen lyckats att agera saklig och lågmäld, för ett psyke i Skorpionen är knappast någon publikfriare. (Och det kanske är det man ser, hon försöker inte sälja sig!) 

Under dygnet kan Månen ligga varsomhelst från Skorpionens 19e grad under dygnet och faktiskt en kort bit in i Skytten sent på kvällen. Men att Wetterstrand har en Skorpion i sig är rätt uppenbart.

Regina Kings Skorpion är massiv och ett nog så tungt budskap som svenskans viktiga Måne. Mars, Jupiter och Venus och i 11e idealhuset gör också henne till en "medveten" och politisk människa - bara att nu ser vi detta genom husen (tack vare det kända klockslaget). Skorpion i Vattumannens eget hus ger "det sociala utstötningssyndromet" och i fallet svart kvinna i vitt Amerika är det uppenbart vad saken handlar om. 

För skådespelaryrket har hon också, likt Noomi Rapace, betoning på både kolsvarta Skorpinen och eldsprakande Lejonet för en "dramadrottning" - i den film jag nyss syftade på utstrålade King verkligen hatiskhet som bara en människa kan när fantasin låter liv och död kollidera.

Kanske är det här vi har Wetterstrand, en dramadrottning light. För hon har den ettriga Mars i härskarläge i Väduren, vilket då är disponenten till hennes repressiva och behärskade skorpionsinne. Men i bland tar det hus i helvete, som tydligen i bråket med Maud Olofsson efter sändningstid. 

Alla varianter där Eld och Vatten kommer samman i ett horoskop är någon form av dramadrottning men etiketterna har blivit lite skeva och vinda. Dessa känslostormare ligger under "sensationalism" och dramadrottningen är egentligen reserverad för mixen av Lejon/Skorpion eftersom det också blir något högdraget - näsan i vädret - över den här typen. De fixerade tecknen lever ut sina känslor men behåller kontroll över sina poser - därav "drottningen". Namnet på kvinnan var som sagt väl valt - Regina. 

Maria Wetterstrand har bara halva drottningen - den behärskade Mån-Skorpionen och Mars i Väduren är ännu långt ifrån färdig att bli ett Lejon...

Kings Venus har hunnit längst i Skorpionen och ockuperar den 15e graden, maximal styrka enligt avashata-läran även om den faller minst tre grader kort om en konjunktion med Wetterstrands Måne. Men ibland räcker det med att samma zodiaktecken är starkt betonat vid fall av snarlikhet.

Samtidigt Kings Venus i sitt detriment i Skorpionen, och likväl enormt stark eftersom den stöttas av Mars som är hemma i härskarläge i Skorpionen och därtill av Jupiter som fungerar perfekt i Vatten. (En intressant planet, Jupiter, den härskar över ett Eldtecken och ett Vattentecken.) Vad det här innebär för kvinnans libido vill jag av sedesskäl inte ens sätta ord på...

I jakten efter överlappningar som kan förklara kvinnornas utseendelikhet noterar jag Wetterstrands månnoder i 9e graden av Skytten/Tvillingarna och där Saturnus kombineras med södra noden från 12e graden.

Kan detta vara närmaste beröringspunkten med Regina King vad gäller placeringar i zodiaken? Hon har  Merkurius i 7:42 Skytten.

I desperation noterar jag också att Wetterstrand har Jupiter i Stenbockens 9e grad. I detta åtstramningens tecken lider visserligen utvidgningens planet sitt fall (Wetterstrands filosofi vänder sig mot tillväxtsamhället!).

Men i termer av look-alike kanske det har sin betydelse att också King mixar två rätt surmulna tecken (Stenbocken och Skorpionen). Jag känner människor med den här kombinationen som nästan aldrig ler, och när det sker så knäpper Stenbocken genast på kontrollkylan igen. (Skorpionen är heller ingen solstråle - där sitter leendet verkligen långt inne eftersom den är så upptagen av sin "integritet".)

Inte heller i Stenbocken inträffar några gradexakta matchingar. Svenskans 9e grad missar Regina Kings ascendent som ligger i 12 grader. Astrotheme ser ut att ha en väldigt exakt tid på amerikanskan, men 7.40 kan vara en approximation. Hade hon i själva verket varit född bara tio minuter tidigare, hade kvinnorna bara varit några få distansminuter från varandra, båda helt i närheten av 9 grader Stenbock.

Närmare än så kommer vi inte detta rätt tydliga fall av look-alike. Det hade förstås varit oerhört intressant att veta om Maria Wetterstrands födelseklockslag skulle ha introducerat ytterligare en överlappning. Kanske ännu ett gemensamt zodiaktecken...

*****

PS. Det här inlägget "underkände" jag som alltför indistinkt, och det låg och skräpade någon vecka. Men det slår mig nu att här är samma Sol i Stenbocken och Måne i Lejonet som i inlägget om Göran Hägglund jag just publicerade. 

Den som så önskar kan begrunda om det finns någon koppling mellan Regina Kings politiska aktivism och Hägglunds! 

Att Stenbocken dras mot makt och starka män är rätt uppenbart. (Obama, Reginas idealman, har typiskt nog Saturnus stigande i öster i sitt realpolitiska härskarläge i Stenbocken!)

Inga kommentarer: