Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 september 2010

Kvinnliga hjältar


Amelia Earhart och Ulla-Carin Lindqvist

Det här inlägget blev inte riktigt som tänkt, och jag ska återkomma till framlidna tv-ankaret Ulla-Carin Lindqvist (död i muskelsjukdomen ALS 2004). 

Det började med en genomsökning av drygt 1000 offentliga personer med känt klockslag på jakt efter den mycket speciella kombinationen av "totalt jordbunden kvinnlighet", här uttryckt som Månen i upphöjt läge i Oxen (Terra) samtidigt som också Oxens härskare (och därmed Månens disponent) Venus stod i sitt hemmatecken. Och dessutom båda två i Oxens "naturliga" hus nummer två.

Jag får ibland helt vilda uppslag (som "blixtar från klar himmel") och jag vet inte vad jag kommer att finna om jag följer ingivelsen. Men ofta är det något intressant. Det här uppslaget kom när jag läste en senantik aristoteliskt inspirerad text om naturen och de fyra elementen och om den korrupta sublunära sfären där allt, till skillnad från livsformerna bortom jorden, måste dö.

En enda person uppfyllde dessa tre kriterier på extrem "sublunaritet" och det var, hör och häpna, en kvinna som vägrade hålla sig kvar på Moder Jord - äventyrsflygerskan Amelia Earhart! Född 1897 försvann hon för evigt från världen på en ensamflygning den 2 juli 1937 och hittades aldrig.

Förargade hon - en kvinna! - gudarna genom att försöka höja sig över sin biologiska status som markbunden kvinna? Nja. Men att det fanns en dramadrottning inom henne som var dödsmärkt, är uppenbart av horoskopets svåra störning mellan Liemannen i dödens Skorpion i dödens åttonde hus och den extrema äventyrar - och nöjesmänniska som syns i Mars med Jupiter i Lejonet i femte nöjeshuset! Och nöjestendensen retar i sin tur upp Liemannen! Tala om att utmana gudarna, som sagt och det oavsett kön.

Men jag tror också man ska notera demonerna Rahu och Ketu som "förbannar" strebern i henne som söker lyfta från det låga och kvinnliga fjärde huset och erövra världen - Stenbocken/tionde - se äregiriga Rahu i tionde för yttre anseende! Är detta en frisk ambition eller en mycket sjuk människas ambition?



Jämför gärna Amelias horoskop med det för Virginia Woolf, som förbannade sin låsta roll som kvinna i en mans värld och sen tog livet av sig. Det enda jag säger här, är att Amelia med Vädursascendenten och Mars i "manliga" femte huset gjorde allt det Virginia Woolf bara skrev och tänkte om men tydligen inte fick ur systemet - hennes identitetssökande Vädur låg i 12e huset för "self-undoing", dvs, självmord.

Den dystra innebörden aktiveras naturligtvis ganska sällan för detta hus även om huset, om välfyllt, ger en naturligt skygg och tillbakadragen natur. Jag har t.ex. ett kärt minne av en väninna som från att ha smakat lite cityliv sedan flyttade långt ut i naturen, bort från Stockholms city. Visserligen en soluppgång i Vågen (extremt karismatisk!) men en hoper planeter i Jungfrun i tolfte, inte minst förstahushärskaren Venus. Viljan till reträtt dominerade över viljan att utmärka sig.

*****

Om också Ulla-Carin Lindqvist var motiverad att mäta sig på männens villkor, vet jag inte, men även hon liknades vid en hjälte - fast nu i samband med den heroiska kamp mot en kropp som mer och mer tappade rörligheten pga muskelsjukdom. Den här bloggen är inte en astro-medicinsk blogg, men jag kan inte undvika att notera den häpnadsväckande obalansen av livslystnadens och passionens Rajas guna på Lindqvists himmel:



Det var efter att ha hittat Amelia Earhart och begrundat om hennes vackra ansikte var ett typiskt Ox-ansikte (givet den koncentration) som jag insåg att jag kände igen utseendet i det forna tv-ankaret. 

Men när man noterar Ulla-Carins tre planeter i Väduren och Amelias Vädursascendent (tv-ankarets födelsetid/ascendent är okänd) blir frågan snarare: beror likheten mellan de två Väduren. Slår den kroppsformande Vädursascendenten hos Amelia ut den "känsla" av Oxe som rimligen också borde spela in så att det i själva verket är en av Vädurens sub-typer vi ser här? Jag tror det, för jag har flera människor som är snarlika dessa två i minnet och som är födda i just Väduren.

Här är då kanske ett av bloggens första horoskop som påminner om att ascendenten faktiskt lägger en tunn hinna ovanpå Solen och andra ingredienser.

*****

Märk att båda kvinnorna har Solen i ett Vattentecken (hälsomässigt svagare än de övriga elementen) och båda har hungriga drakhuvudet i Stenbocken (att vilja vara någon inför världen) så att båda också har en släng av "egenmäktighet" eller att göra saker av "egen makt".

Båda har också kraftfull betoning av Eld och Vatten, vilket också leder till "sensationalism" eller "att göra rubriker" (inte mindre än en osund hunger på upplevelser och sinnesretning).

Frågan som jag kastar ut angående "sinnesretningar" och muskelsjukdomen ALS är om det kan finnas något samband med överdriven Rajas, som den vi ser i tv-ankarets horoskop, och den kontraproduktiva effekten att kroppsorganet som helhet dör bort från en?

I indisk astrologi (som jag inte orkade följa många meter pga dess enorma komplexitet) står Mars för muskelvävnad och märg, en planet som dock själv tillhör Tamas kvalitet, alltmedan den härskar över ett Tamastecken - Skorpionen - och ett Rajastecken - Väduren).


En annan tv-profil, känd som en mycket stark kvinna, Maj Fant, dog också i ALS. När jag snabbt hämtar fram och ritar upp det horoskopet, blir bilden följande (jag skriver som sagt i "realtid" här utan att veta vad jag kommer att upptäcka):



Lustigt nog Ulla-Carins tecken - och Amelias - fast lite omstuvade. Med äventyrerskan delade Maj Fant en rejält solid Oxe där Venus i hemmaläge disponerade över en upphöjd Måne. Jag minns kvinnan från tv i min ungdom - hon var nästan lite pansarvagnsliknande robust på ett sätt där man gärna håller en meters distans. Ingen som viker en tum eller anpassar sig (men jag vill minnas att hon ändå hade en lyhörd kvalitet).

Det aningen hotfulla intrycket kan ha haft att göra med, ser jag här, att hon har Solen i Väduren, som ofta kan upplevas som lite gåpåiga - till och med när disponenten Mars står i ett milt tecken som den gör här (Fiskarna).

Vad vi hittar hos Maj Fant är alltså Ulla-Carins Sol och Mars som bytt tecken med varandra. Intressant i sig men det räcker inte för att säga att en signatur för ALS hittats. Att bara studera Mars i egenskap av muskelvävnandens planet räcker säkerligen inte för att förstå hur den här sjukdomen möjligen yttrar sig som astrologisk signatur - det handlar säkert, som det brukar, om flera indikationer i samverkan.

Men det som började som en undersökning av vad som hänt människor som var födda med en "extremt jordbunden indikation" ledde till tre starka kvinnor som alla knäcktes av samma Moder Natur, och vars sista heroiska kamp var den som är typisk för Vattenelementet, det feminina elementet: det passiva uthärdandet i väntan på moksha, befrielsen (från det fysiska värdfordonet).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kom att tänka på att Stephen Hawking har ALS, och såg att du hade skrivit ett inlägg om honom, som jag inte hade läst. Hawking är ju verkligen unik - han fick ALS redan
som 21-åring, läkarna gav honom 2-3 år till att leva, och han lever fortfarande, vid 58 års ålder! Det ska väl va en eldsjäl till det...
S

Anonym sa...

PS till föregående: Skrev fel, karln är ju 68 år! Tiden går så fort...
DS

Seaward sa...

Tack för den uppgiften, jag visste inte vad det var som hållit honom rullstolsbunden. Eldigt var hans horoskop minsann då jag kommenterade handikapp i största allmänhet som en låsning mellan Jord/Eld.

Men utöver en Vädur (för tredje gången faktiskt) ser jag inga direkta kopplingar mellan hans och de drabbade kvinnornas horoskop.

Anonym sa...

Jord/eld kan uppenbarligen skapa en enorm vilja att övervinna/bemästra sjukdomar el skador. Hawking är väl unik i sitt slag, men jag vet själv en person med den betoningen i sitt horoskop som var nära att hamna i rullstol efter en svår olycka men som lyckades bli återställd. Läkarna var impade och fallet togs upp på en läkarongress i England.