Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 september 2010

Intelligent medicinare bland mentala krymplingar

[Obs, långt inlägg! Undersöker Humanisternas problem jämfört med en sann humanist samt rekapitulerar den antika läran om de fyra elementen som förklaringsmodell för bigott materialism.]

En läsare tipsade mig om något så ovanligt som en svensk forskare i smärtstillning och prostatacancer som dessutom haft turen - eller mognaden - att inte falla i den scientistiska fälla som skapat så många obalanserade och lättstötta agendasättare. Forskningschefen Robert Hahn äger som läkare humanistens alla fördelar men saknar den trångsynta förnuftsfascistens avsevärda problem.

Bloggen öppnade försiktigt dörrarna med den bedrägligt enkla läran om de fyra elementen, vars upprinnelse tillskrivits filosofen Empedokles på 400-talet fvt, fast jag har en intuition om att också denna modell kom grekerna till del från österlandet. Jag hoppas på ledtrådar från det nyinköpta magnifika verket "The Shape of Ancient Thought" av Thomas McEvilley. Författaren spårar i princip allt det tankegods väst traditionellt kallat sitt tillbaka till östern och visar hur oerhört tätt kopplade till varandra de forna högkulturerna var.

Väst har sysslat med ett fragmenterande tänkande alltför länge! Nu kommer ett bättre släkte in på scenen, människor kapabla att se Helheter. Boken landade i brevlådan häromdagen och jag har redan upprioriterat den i "att läsa"-högen!


*****

Trots enstaka avvikelser har flera astrologiska grunddrag stått sig genom mer än 800 stickprov från nyhetsrubrikerna. Väljer man att tolka tolkningsparametern "polaritet" som en skiljelinje mellan den supra- och sublunära världen, dvs sinnebilden för en tänkt distinktion mellan det odödliga och det temporala, det obeständiga, kan de negativa Vatten och Jord signifiera den sublunära sfären (vår värld) och markera föreställningen (Vatten, psyke) om det fysiskt givna (Jord, objektifierad föreställning).

Åtminstone den senantika världsbilden motsvarade således vad som benämns filosofisk idealism, tanken att det är Själen (psyke) som alstrar föreställningar om verkligheten (Jordelementet). 

Vid de enstaka fynd där samtliga planeter accentuerat zodiaktecken klassificerade som representanter för Jord och/eller Vatten - "realism" och "livets föreställning om sig själv" - har bloggen hittat ateister som hävdar att inget bortom sinneserfarenheten existerar! Givet att födelsetimma i allmänhet saknas ska rönet tas med en nypa salt, men det förmedlar ändå en känsla, en förnimmelse av det slag antikens människor tog på allvar.

Inte oväntat förnekar dessa rent sublunära individer a priori möjligheten av just det som inte är förhanden på himlavalvet vid just deras födelse!

Att i en ren ingivelse beräkna horoskopet för dagen då västerlandet "dog" in i simpel materialistisk förnuftsfascism, dagen då Bastiljen stormades och "Upplysningen" så att säga inkorporerades med civilisationstypen, var en smärre uppenbarelse. Horoskopet saknade förankring i såväl Luft som Eld och blev därmed en karikatyr av en tidsanda helt försjunken i det inomvärldsliga.

Härifrån är det bara ett kort steg till Humanisternas arrogans, "Vi har sett oss om", ljuger de så de tror sig själva, "men inte sett några skäl att anta förekomsten av något högre, något gudomligt."

*****

Den rent positivistiska vetenskapsmannen är visserligen utdöd - han hade en kort glansperiod under 1800- och 1900-talet, men sentimentet, att inte godta något annat än de yttre sinnenas budskap, lever kvar hos otidsenliga mörkermän som Humanisterna. Här gäller precis samma kategoriska förnekelse av de "dimensioner" som antikens lärde frammanade genom platshållarna "Luft" och i synnerhet "Eld". 

Men förekomsten av Eld i horoskopet, enligt Ptolemaios "det noblaste elementet" och mest transparenta inför den transcendentala högre verkligheten om vilket empirisk vetenskap inte kan uttala sig eftersom den inte direkt kan iakttas i det fysiska, är nu ingen garanti för andlig medvetenhet!

Det visar inte minst Humanistordförandens eget horoskop och bloggen har ägnat flera inlägg åt att försöka förstå hur Solen i härskarläge i andesjälens eget tecken Lejonet uppvisar en så ringa världsbild som den som Sturmarks förnuftsfixering släpper ifrån sig konturlinjerna av. 

Det enkla svaret är att hans Sol opponeras av Saturnus, rationalitetens och tillika materieprincipens symbol. Det lite mer komplexa svaret är att inte bara angrips hans intelligens (Solen) av denna begränsningens faktor, även hans psyke (Månen) verkar på ett mer begränsat verklighetsplan än vad Solen i Eld, taget för sig, skulle antyda. Men detta är långtifrån allt som kan sägas. 

Samtiden klassar förmätet och anakronistiskt astrologin som pseudovetenskap, men man kan inte applicera sin egen världsbilds grundantaganden på en annan världsbild! "Förnuftsdårar" (dvs, de som väsnas och söker lobba för sin sak i medierna) är i allmänhet så obildade att de inte ens tillägnat sig filosofen Wittgensteins insikt om alla språkspels validitet tagna på deras egna villkor.

I det astrologiska språkspelet finns mycket mer att säga om störningar på Humanistordförandens himmel, men förnuftsdåren klarar inte en diskurs utanför de ramar de satt sig, så dialog med en hjärntvättad individ och ett ofritt sinne är omöjlig.

*****

Den utmärkte forskningschefen Robert Hahn har bekymmer med en särskilt tydligt fascistoid medlem i ateistföreningen Humanisterna - Hans Iwan Bratt. Jag rekommenderar verkligen Hahns analys via Bratt av vad den här obehagliga gruppen ägnar sig åt för nattsvart och grumligt tänkande.

Min blogg förekom något den internationellt välrenommerade Hahns kritik av Bratts nödtorftigt dolda fascism med en analys av Humanistens horoskop (nytt fönster). Det förvånade inte att hitta samma paradigmatiska exempel på en själ helt nerfallen i den sublunära sfären - ner i Platons mörklagda grotta där själar som bedrar sig själva sitter fängslade och dumstirrar på skuggorna som fladdrar mot grottväggen som ett resultat av en annan bakomliggande verklighet som de emellertid inte direkt kan uppfatta i deras nuvarande belägenhet.

Antikens läror målar upp vår verklighet som en grafisk och pregnant saga, som en obruten serie tecken och åtbörder på något annat! De träskallar som hävdar att religionens "bara" är sagor, borde tänka om och inse att det är just vad detta liv är och att religionen är en utpost som bevarat insikten om livets djupare beskaffenhet.

Den mest primitiva sagan är emellertid reserverad för de allra svagaste begåvningarna och det är den naiva realismens berättelse, eller den empiriska vetenskapens distinkta delmängd av den verkliga berättelsen. Sedan fysiken upplöste partikeln i en "materiell" aspekt och i en vågform, sprack emellertid den ålderdomliga världsbild som Bratt, Sturmark med flera lutar sig mot i sina försök att diskreditera världsreligionerna.

*****

"Empirikern" av det svenska snittet tycks helt enkelt ha smitit från de stora frågorna och gömt sig bakom ett litet laboratorieprotokoll som han arrogant låter avgöra vad som finns och inte finns. Scientismen är falsifierad i bättre salonger men i Sverige tar vi dess utsagor på allvar, vilket inte minst det här inlägget omvittnar. Samtidigt är det ett beklämmande vittnesbörd om hur oinformerad den svenska diskursen är.

Hade inte pragmatisk ingenjörskonst, företrädd av populära hjältar som Fuglesang fått vrida landet så ofattbart skevt, utan även vetenskapsfilosofin haft ett jämnstarkt inflytande, hade ett idiotfenomen som Humanisterna aldrig kunnat etablera sig. Som det nu är pågår en ständig ström av utsagor från scientisternas skyddade verkstad, och där numera Newsmill verkar avböja precis varje länk från den här bloggen pga. dess "kvalitativa granskningar" av åsikternas språkrör (vilket Newsmill förväxlar med en glidning från sakfråga till personangrepp fast inläggen täcker in båda), där släpps Humanisternas ointressanta skval fram varje gång.

Scientismen har satt sina egna protokoll högre än livet självt och Newsmill tycks blockera analyser baserade på det astrologiska protokollet! De har krympt verkligheten efter sitt eget godtycke. Scientism är inte vetenskap - som många före Hahn har konstaterat är det en trosföreställning. Humanisternas besynnerliga missbruk av ordet "förnuftet" är en avvikelse från ordets klassiska innebörd. Deras ateism, för att byta språkspel, är en positiv dyrkan av Satan (som någon kanske minns utvalde Gud i Jobs bok Satan till att vara en helt negativ kraft, en "åklagare").

*****

Men fysiken - av alla agnostiska vetenskaper! - har visat att partikeln varken är partikel eller vågrörelse utan tydligen något Tredje. Sekularismen kommer att spricka den dag folk verkligen börjar läsa på och inser, med Shakespeare och de gamla indiska filosoferna, att vi just nu befinner oss i en dröm, i en föreställning som utspelar sig på vårt medvetandets teaterscen!

Hur själarna knyter samman så att vi upplever föreställningen som gemensam, det är ett sant mysterium och nyplatonisten Plotinus ägnade stor möda åt att beskriva dessa ting. Vi talar förstås metafysik nu, vilken den nya fysiken tvingat fram på nytt fastän positivismen, som nonsensföreningar som Humanisterna lutat sig mot långt sedan bäst före-datumet gått ut.

När därför pinsamt inbilska svenskar ondgör sig över t.ex. universitetsämnen som teologi (som kan beskrivas som konfessionellt bestämd metafysik), är det för att de inte lyckats tänka igenom helheten och därför inte inser att ämnet är fullständigt legitimt, har alltid varit det, och om inte annat uppenbart blev så efter den serie remarkabla fynd kvantfysikerna gjorde under 1900-talet.

Faktum är att skeptikern själv använder en metafysisk position för att ens kunna fälla yttranden och det är bara hans förnekande av detta som gör honom skyldig till hybris och en undermänniska som leker omvända-världenleken.

Den som inte känner till ett enda av den åtminstone handfull "klassiska" kvantfysiska fynd som krossat den världsbild Humanisterna söker åberopa med sina förnuftsargument, är överhuvudtaget inte på bana.

*****

Robert Hahns horoskop är intressant i så måtto att det i huvudsak drar ner mot den sublunära sfären, men gör så via "goda" astrologiska tecken. Och det är naturligtvis helt logiskt givet att vi talar om en läkare som svurit den hippokratiska eden och söker hjälpa sin medmänniska i denna världen, i hennes somatiska krämpor.

Vi kan faktiskt t.o.m. härleda hans båda forskningsfält, "smärtstillande" och "prostatacancer", till de arketypiska signaturerna på himlen.


Låt oss bara kort summera. Solen i Fiskarna ger "livsuppdraget". Fiskarna sammanhänger nära med mänsklighetens slagna segment, minns teckens motsvarande tolftehus: "sjukhus, fängelser, mentalvårdsinstitutioner", med mera. Med är den jordiska människans ofärdighet som beskrivs i detta zodiakens kanske mest empatiska tecken. (Jfr med den fysiska färdighetens Jordtecken Jungfru som befinner sig i en komplementär opposition.)

Här kombineras också livsuppdraget i ett typiskt sjukvårdstecken med välgöraren Venus (komfort, harmoni, med mera). Venus når sin fullkomning i Fiskarna då detta är det helt osjälviska tecknet (kristna martyrer i början av vår tideräkning tog symbolen till sin egen) och Venus kommer här att beskriva en närmast platonisk allkärlek.

Det ska genast medges att vi hittade ett besynnerligt fall av denna osjälviska Venus-Fisk i Sverigedemokraten som skar sig själv och hävdade överfall av araber - för att vinna sympati för sin sak! Men lyssna bakom hans helt patologiska tanke och beteende, det var faktiskt en martyrgärning han gjorde för den grupp som stod honom närmast! Problemet, precis som med Humanistordförandens extremt missrepresentativa Sol-Lejon, låg i sekundära astrologiska indikationer.

Hos den sanna humanisten Robert Hahn slipper vi den typen av svåra missljud. Dels är Solen och Venus tillsammans en fenomenal indikation om sann altruism i denna världen och särskilt då i samband med denna världens lidande. Och Solens och Venus disponent, Fiskarnas härskare Jupiter, ger fullt stöd för en immanent godhet.

*****

Jupiter i Oxen ger naturligtvis en indikation om en kroppsrelaterad filosofi, och t.o.m. en av mina favoritkritiker av den barocka scientismen, Wolfgang Smith (rymdflygsingenjör, matematiker, vetenskapsfilosof och kristen) har som käpphäst att scientismen (dyrkan av vetenskapliga "mätvärden" och "protokoll") helt tappat bort den större bilden: att världen faktiskt inte är den anemiska serie siffror som är allt vetenskapen kan prestera, utan också är en kroppslig, reell företeelse. Här, i nyckelordet "kropp" ("corporeal") visar sig Smith vara en realist och inte en filosofisk idealist. För filosofins Jupiter i det mest basala Jordelementet är världen verklig.

Det är logiskt att både Smith och Hahn gjort reell NYTTA i sina livsgärningar. Jordelementet indikerar objektifieringen i denna värld av högre principer från bortom Platons grotta! Jupiter i något annat tecken skulle kanske ha givit "filosoferande för dess egen skull". Men Smith bidrog som matematikern t.ex. till att lösa problemet med värmefriktionen vid rymdfarkosters återinträde i jordatmosfären. Hahn är direkt engagerad i smärtlindring och cancerns gåta.

Humanisternas ordförande Sturmark har händelsevis också filosofins Jupiter i det enkla och naivt (sinnligt) kroppsmedvetna av de tre Jordtecknen, men jag hänvisar återigen till tidigare inlägg om sekundära astrologiska faktorer som ger skäl att där istället misstänka en andligt handikappad natur.

*****

Medicinaren Hahn har en Måne som först cirka halvsex på morgonen går in i Kräftans tecken, sinnelagets "härskarposition" och därmed ännu en helhjärtat empatisk (Vatten) position. Jag skulle vilja rösta för detta, givet att det här faktiskt är ett livsöde i läkarvetenskapens tjänst. (Här är Månen dessutom i tillväxande och enligt indisk tanke därmed en "naturligt god" himlakropp.)

Vatten har, som jag noterade i samband med den ateistiska Humanisten och evolutionsbiologen Patrik Lindenfors, allt i världen att göra med biologiskt liv. På sin "enklaste" nivå tecknar vatten helt enkelt det biologiska livets förutsättning. Utan vatten är jorden inte grönskande utan bara brutal och död materia.

Hahns arbete inom smärtlindring och prostatacancer korrellerar perfekt med den godhet vi noterar inom ramen för Vattenelementet. Man kan särkilt notera det giftiga tecknet Skorpionen, där vi här uppenbarligen inte längre har att göra med Vattnets omvittnat karaktärssvaga och rent dräggiga sidor, utan med en nobel själ som valt att arbete mot Vattnets naturliga tendens att dra in andesjälen i villfarelse och smärtupplevelser. De tre vattenhusen i indisk astrologi kallas inte för inte "moksha-hus", sektorer som arbetar på att "upplösa" eller "befria" själen.

I Skorpionen degenererar materien och ger upphov till smärta, och här kan Mars i sitt negativa härskarläge ses som en rent homeopatisk signatur: ond fördrivs med ont, läkaren använder gifter (smärtstillande) mot den "onda" naturen då den bryter ner en döende organism. Prostatacancer är lustigt nog samma Mars i Skorpionen, nu genom en annan av planetens typiska yttringar: olycka. Skorpionen står förstås för könet.

Exkurs. Jag har ett intressant fall av "ont-med-ont"-principen i ett fall av Mars-Skorpionen som också kan liknas vid "självstympning": En man satte så många barn till världen att han lät skära av sädesledarna när han insåg att han han inte ekonomiskt kunde hålla familjen på rätt köl! Åter Mars-Skorpionens båda sidor, den obetvingliga driften och Mars som knivhugget som "amputerar" eller oskadliggör "roten" till det onda. Som så ofta med Vatten ser vi här ren psykopatologi. Det korrekta hade varit att skaffa sig karaktär, ta ansvar för sexualiteten istället för att demonisera sitt könsorgan och begå våld mot det!

Det är inte alls nödvändigt att den stora välgöraren Jupiter direkt kontaktar Hahns Mars för en bild av en som skyndar till för att hjälpa. Vi ser redan i det solära livsuppdraget (Solen) en ren bild där den lilla hjälparen Venus påverkar yrkesval och livsväg, och där dessutom den stora hjälparen står i ett somatiskt tecken, Oxen, som är i harmoni med Fiskarna genom att elementen Vatten och Jord tillsammans bidrar till livet i den lägre verklighet som pågår i Platons grotta.

*****

Det här är som synes inte ett renodlat Vatten/Jord-horoskop likt förnuftsdårskapens franska revolutionshoroskop eller den livrädda Bratt (notera hur Kräftan, naturens protektionistiska instinkt, dominerar Bratts himmel). Det är trots allt ovanligt med horoskop som saknar båda de element som pekar mot "Vägen upp". Bratt är nästan för bra att vara sann, en ren schablon eller karikatyr på en komplett och fungerande människa.

Men leendet dör direkt när vi inser att franska revolutionshoroskopet visar att hela västerlandet är skadat i detta hänseende och att en verklighetsfrämmande tidsanda hängt över vår del av världen ända sedan förnuftspredikanterna framträdde. Ingen gång i historien har mänskligheten varit i sådan obalans med den kompletta verkligheten som när vi resolut sänkte taket och enbart började utforska ett litet hörn av den.

Naturligtvis ger specialisering framgång, men hör till vilket pris det kommer! Hahn har så rätt i att Bratts uttalanden doftar ren fascism. Men Humanisterna klarar inte att se sig själva eftersom de valt en världsbild som ligger lägst på skalan. I Jordelemetet saknas självreflektion, Jord symboliserar identifikation med det materiella substratet Under dem väntar bara helvetet på att sluka dem när deras fysiska kroppar dör.

*****

Horoskop med tre eller alla fyra element aktiverade är således inte längre intressanta som nidbilder för den imbecilla materialisten som alltför tidigt gjorde sitt val av världsbild (eller kanske pga intelligensbegränsningar inte kunde realisera sin potentiell annat än inom det valda området).

Hahns berättelse är egentligen god nog som den visar sig i Jord och Vatten, empirismens tassmarker. Att han sedan uppsnappat något av högre världar kan förklaras med poeten Williams Blakes ord, "...in every little grain of sand". Även den materiella verkligheten återklingar av den gudomliga intelligensen om man bara är ren nog i sinnet (dominant Venus/Jupiter) för att förstå detta.

Att hänvisa till Hahns placeringar i Luft och Eld för andlig medvetenhet är simplistiskt givet det sagda. Avsaknaden av födelseklockslag gör att vi inte kan inspektera de tolv husen, och då i synnerhet det nionde för "disposition till filosofi/religion" (och arten av en sådan).

Att han med rätta upplever sin position attackerad av imbecilla människor som Bratt, syns förstås i en inte oviktig "social utstötnings- eller mobbningstendens": nu tar Mars i Skorpionen rollen som illvillig kraft (prostatacancern i ny roll) och angriper Hahn som publicist eller författare: Merkurius i Vattumannen. Läs hans inlägg förstår du (om du har grepp om planeterna) hur träffsäker denna variant av mobbningssyndromet är. Och det är helt klart att den "vattniga" Hahn inte bara är empatisk utan också väldigt känslig för orättfärdighet.

Givet hans exempellöst goda Sol (stödd av både Venus och Jupiter) är det uppenbart att han inte är mobbaren/utstötaren, utan en av dem som misstänkliggörs av fähundar med hemvist i en syndig och ond doktrin (Skorpionen = synd, det som avviker från den kosmiska normen och därför avvecklas, korrumperas, dör bort).

*****

Jag har tyvärr i min egen släkt en Mars-Skorpion som kontaktar båda övriga Vattentecken snarlikt Hahns scenario och som är fullständigt inkapabel att höja sig över en sarkastisk och religionsförnekande ton. Som påminnelse om astrologins komplexitet kan noteras att han har samma Sol och Måne som Christer Sturmark!

Många pusselbitar i unison bildar Gestalten, knappast någonsin ett enskilt budskap. Empirin gör just inget annat än hackar loss små flisor från helheten som de sedan undersöker en och en. Hela vetenskapen tänker bakvänt, vilket är just att förvänta efter ett horoskop som det för Bastiljens stormande!

Min väldigt enkla tanke kring parallellerna mellan dessa två till metafysik helt aversiva materialister, är att deras Mars i Vatten (Kräftan hos Sturmark, Skorpionen och släktingen) i kombination med det livsälskande och ibland hedonistiska Sol-Lejonet och ett småaktigt psyke, leder till en omdömesförlamande dödskräck - rädslan för moksha som för dem är en restlös upplösning!

De tror sig inte om att ha någon själ, de har tvärtom ägnat hela sina liv åt att förneka den! Alla vet att sådant självsvåld skadar intelligensen. Själen är nämligen bäraren av vår intelligens, eller del av Intelligensen med stor begynnelsebokstav.

Lejon/Skorpion genererar ofta dramadrottningar - se bara Sturmarks senaste, uppåt väggarna hysteriska motattack på en helt normal, det vill säga medioker, kristen kritik av Humanisterna. (I dagens kristendom hittar vi begåvningsreserven. Dess apologeter håller en bedövligt låg bildningsnivå, vilket till inte ringa del kan ledas tillbaka till Luthers bigotta fundamentalism, "bibeltext ska med bibeltext uttydas".)

Att Sturmark inte kan anpassa svaret till denna uppenbara verklighet, och hålla en coolare ton, tyder på att han inte ser verkligheten utan stormar på utifrån sin psykiska konstitution - densamma som hindrar honom från att omdömesgillt reflektera över sin egen död och i det lugn detta ger äntligen ana vad som finns bortom bergen. (Även släktingen saknar helt proportion i sina reaktioner på världens tilltal och är helt absorberad av att maximera "sin del av kakan" i detta liv.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så roligt att se en analys av Robert Hahn. Ja han måste vara unik i den svenska naturvetenskapliga forskningsvärlden.
Det måste vara lite knepigt, dock, att veta både sol- och måntecknet. Han kan ju vara vattuman, likaväl som han kan ha månen i tvillingarna. Han har ju skrivit fyra böcker, där han dessutom framstår som en väldigt nyfiken och vetgirig person, och det stämmer ju på tvillingarna... men visst, han är en emapatisk läkare också... så det kan lika väl vara kräftan. I så fall får han saturnus i attack mot månen, och faktum är att det framgår i böckerna att han hade okänsliga föräldrar, som visserligen inte var onda på något sätt, men som inte förstod honom, och att han led av stamning. Detta beror enligt böckerna på att han i sina två senaste liv stupat i krig. Ihjälskjuten i andra världskriget och sprängd till döds i det första. Det var efter dessa liv han ska ha bestämt sig i andevärlden för att bli läkare i detta liv. I den senaste boken beskrivs mycket spännande hans minnen av soldatlivet i början av 1900-talet, och hans sökande efter bevis för att de minnesbilder han har är sanna och kan kopplas till en viss person. Han har t o m träffat ättlingar till hans syster i det livet!
Det händer ju att du i analysen av horoskop nämner något om vederbörandes karma. Är det något som kan märkas i horoskopet, tycker du, att han har detta "i bagaget"?
S

Seaward sa...

Ett av de hopplösa fallen (där tidpunkt saknas) - BÅDE Sol och Måne byter tecken under loppet av dygnet! Precis som med filmaren James Cameron.

Jag ser precis som du kvaliteter från båda hållen. Men författarskap kan ju visa sig både via Merkurius (här i Luft), via tredje huset, eller på andra, mer komplexa sätt. Glöm inte Månen i (dramatikern) Lejonet hos de Nobelprisbelönta författarna!
:-)

För stamning, varför inte just problemet med att både Sol och Måne balanserar mellan Vatten och Luft om man tar hela dygnet som Grundgestalt. "Lost in translation" - problem vid verbaliseringen av i grunden känslobaserad kognition. Sista/första-graden är som ett ingenmansland och här skulle faktiskt båda Ljusen kunna sväva i den "fuktiga luftens region" om man ska leka lite. Den sfär som enligt antiken beboddes av goda och onda daimones!

(Klassicisten Peter Kingsley brottades i sin första bok "Magic…" med det språkliga problemet aer/aether och vad som var torr celestial luft och vad som var den "orena" fuktiga luft som närmast höljer jorden - den sublunära sfären. Jag har inte lyckats reda ut, ännu, om och i så fall hur man kan applicera naturläran på astrologins fyra element.

I praktiken mixas elementen. Om synske dr Arthur Guirdham konstaterade jag ad hoc att han hade ett "bra" uttryck för Luft + Vatten i horoskopet. Dvs han var inte mentalt sjuk utan mäktade "översättningen" mellan förlogisk föreställning och logiska otvetydigheter. Jag har ingen kris mellan Vatten och Luft i mitt horoskop, och har några enstaka gånger i mitt liv hört exakta egen- och platsnamn samt årtal i drömmar och även vakenupplevelser.

Några uppgifter har varit verifierbara eller åtminstone stämt perfekt med omständigheterna (som den för mig helt okända uppgiften om gängslagsmål i Pisa Italien under Mussolinis välde - mitt förra liv). Här har uppenbarligen budskap från andra sidan - Vatten - lyckats koppla samman med en exakt språklig dräkt - Luft.)

"Stupad i krig" är exakt min intuition till den släkting som erinrar om Sturmarks himmel och delar Mars-i-Skorpionen med Hahn. Han lär ha haft grasserande mardrömmar som litet barn och jag har just där tänkt på dr Stevensons fynd av "snabba återfödslar" för barn som dog abrupt i tidigare liv, t.ex. stupade i strid.

Jag tror man kan generalisera Skorpionens tecken och säga: här puttrar saker som inte är färdiga än! Här är inte förruttnelsen klar. Skorpionen är mer exakt bortdöendets tecken. Planeter i detta tecken visar att saker är schemalagda att göra sitt uttåg under loppet av detta liv (men pekar samtidigt på rötter i tidigare liv).

Med Skytten lösgör sig själen ur det skorpioniska struptaget. Eller mundant: när Solen går från åttonde "skorpionhuset" till sjunde, vars horisontlinje är solnedgången (dödsögonblicket). Om man nu vill identifiera symboliska hållpunkter i det astrologiska systemet…

Anonym sa...

En likhet till mellan släktingen och Robert: Den senare hade nämligen också återkommande mardrömmar som litet barn. Hans stamning ska förresten härröra från ett själsligt minne av smällarna som blev när han stupade i soldatliven. Den utlöstes vid ett åskväder när han var tre år som orsakade panik och att han inte talade på flera dagar, och efter det började stamma. (Kanske den återspeglas i mars attack mot merkurius slår det mig nu.)
Jag kan verkligen rekommendera böckerna, speciellt de sista två, för Marie-Louise medialitet utvecklas med tiden, och det står dessutom mycket om Roberts andliga utveckling och alltfler minnen av de tidigre liven (som förstås är fler än de två senaste).

Skulle vara lite omväxling till alla böcker på engelska du verkar läsa ; )
S

Seaward sa...

Det är alltid samma typsituationer, tycks det. Även dr Arthur Guirdham hade en barndomsupplevelse som "triggade" ett trauma som i själva verket tillhörde ett tidigare sydfranskt liv.

Jupiter/Zeus motsvarar vår Tor, dvs guden som sänder ljungeld/blixt. Här befriar blixten såtillvida att den opponerar sig mot just den Mars-Skorpion som, enligt mitt förslag nytt, signifierar "karma som ännu ligger och puttrar".

Att oppositionens "sataniska" låsning till världen kanske via Jupiter i Oxen kanske söker befria FRÅN identifikation med det jordiska, är en helt ny möjlighet som slår mig just nu!

Jupiter har en neutral placering i Oxen och Mars-Skorpionen är på många sätt en neutral placering den också. Den kan ju läsas som jupiterisk välvilja (i det jordiska) som fortplantas till Mars-Skorpionen, vilket återigen anknyter till arbetet med smärtlindring! Jag har tyvärr inspekterat väldigt få läkarhoroskop...