Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 september 2010

Förmörkad av medicin i 11 år

Istället för att förfasa sig över den skandal felmedicineringen i alla dessa år onekligen är (se AB), eller att Lex Gulli röstades nej (vad annat räkna med i det land där piller är religion och viktiga för nationalekonomin), vill jag fundera över om det alls går att se ett så bisarrt segment i ett människoliv som det Gulli genomlevde.

Ja och nej. Det här är ett distinkt fall för astrologins olika prognosmetoder och där den indiska dasa-läran säkert skulle kunnat ge intressanta synvinklar. (Se granskningen av Ted Gärdestads planetära period då han tog livet av sig.)

Men här saknas det födelsetid så det som kan sägas gäller för hela dygnet.

*****

Vad som kan sägas är att Gulli måste ha fötts en maximalt olycklig timma som flyttar fram den våldsamma Saturnus-aspekten som sträcker sig över 3/4-delar av zodiaken till prominenta hus/livsområden. På det sätter blir ens egen kropp delaktig i det Världssjälen signalerar vid tiden ifråga. Det är rätt meningslöst att spekulera i vilka hus som var aktiverade av vilka planeter. 

Lustigt nog ger den naturliga zodiaken här nedan en indikation: mellan sjätte hälsohuset och tolfte huset för långtidsförvarade människor löper axeln mellan det hungriga drakhuvudet och på andra sidan dess roll av halshuggen bestraffad draksvans.

Felstavat - namnet ska vara med endast ett "s"


Tittar man noga på miniatyrdramat är det "stryparen" Saturnus som "drabbar" den södra månnoden - den avhuggna draksvansen - och detta i Sattva guna, den kvalitet som ska ha med ljus och medvetande att göra. 

Här kan jag dra en parallell till det egna horoskopet från en senare generation när återigen Saturnus ligger i Skytten. Men placeringen är så ny för mig att jag efter två år med den sideriska zodiaken inte riktigt vet hur att hantera den. Inga gamla åsikter från 25 år med den tropiska zodiaken stämmer längre...

Där hade jag Saturnus i härskarläge i Stenbocken, men jag inser nu att jag aldrig var en materialist eller klättrare på samhällsstegen. Saturnus hemma i Jord är en ganska välanpassad människa. 

Någonstans stämmer det att Formplaneten i Skytten i mig är en ständig sökare och utforskare. Jag har aldrig fastnat i rigida sanningar utan positionerna flyttas alltid efter en tid (fastmer som Månen i opposition springer ett varv runt den i sig rigida Saturnus varje månad och bearbetar och assimilerar alla Saturnus "givna former"). 

Men "mitt år" aktiverade inte Saturnus den straffade draksvansen utan förekommer hungern hos det giriga drakhuvudet (i Jungfrun). Detta indikerar att Formens angivare söker undertrycka eller hålla i schack demonen Rahus girighet efter Jungfruns detaljkunskap. Och det stämmer. Detaljer på bekostnad av helhetsbilden har aldrig roat mig. Se hur denna blogg skalat av nästan allt astrologiskt julgransglitter! 

Likväl "sliter sig" Rahu när inte Saturnus måttfulla avhållsamhet hårdbevakar och just nu ligger cirka två års bokläsning i att läsa-högen. (Jag kanske inte ens kommer att vara intresserad av några av böckerna om ett år...) Det är tur att Jungfruns intressen vanligen är modesta och inte sällan intellektuella eller åtminstone kunskapsrelaterade! Jag kan tänka mig giriga Rahu i värre placeringar. 

(Men man ska minnas att den naturligt "onda" Saturnus, samtidigt som den söker disciplinera och tygla en astrologisk faktor, skapar ett undertryck och i värsta fall en motkraft som, distorderad av hämningen, söker dra vidare i sitt spår. Det vill synas som den ibland moraliserande men definitivt begränsande Saturnus egentligen inte uppfostrar någon alls. Den bara dämmer upp. Men i den uppdämningen öppnar den för att under tiden andra tankar ska introduceras, vilka kanske i slutändan förädlar eller "späder ut" det som Saturnus initialt kastade sin hårda och begränsande blick mot.)

*****

Hos Gulli tycks Saturnus teckna början på ett budskap som kan ha med blockering av medvetandekvaliteten att göra, för med Solen i "mörklagda" Skorpionen och dess disponent Mars i sitt fall i Kräftans tecken ges sannerligen flera medvetanderelaterade indikationer.
Men vem skulle i förväg kunna ha gissat sig till ett så besynnerligt inslag i livsödet, även givet att Skorpionen står för förgiftning via alkohol, droger eller liknande?

Att Mars är fallen (debil) i Kräftans tecken leder till frågetecken även för psyket som ju också det disponeras av denna defekta Mars genom Månens placering i Väduren. Här har vi alltså hela livslinjen (Måne --> Sol) som har att förlita sig på en försvagad Mars. Fallet Gulli ger ett helt nytt djup åt det jag sagt om det själsliga trauma Mars i Kräftan signifierar. Det som är tankeväckande här är att det inte gick i dagen förrän den rätta tiden var inne. 

Är Skorpionen gifter och dess disponent lägger sig i själens eget tecken, då har vi en berättelse som ligger nära vad de anhöriga skriver, att "hennes själ hade satts i isoleringscell men vägrat ge upp".

Kan det ha varit under Mars planetära cykel (dasa) Gulli råkade ut för sin mörkläggning? Det går inte att säga utan födelsetimman. Ketu (södra månnoden) dasa är en lika god kandidat, eller varför inte Saturnus dasa?

Notera att under Saturnus dasa skulle ett annat svaghetstecken på horoskopet gå igång: nämligen det faktum att både Merkurius och Jupiter (i natal opposition) lider detriment (är skadade). Det faktum att skenet av "kaos" ligger med Fiskarna tyder tydligt på att månnoderna kan ha varit aktiva den period hon drogades ned.

Inga kommentarer: