Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 september 2010

Colin Firth - ännu en försteälskare


Colin Firth och okänd semi-lookalike

Av en anledning jag strax ska återkomma till glömde jag bort att tillräckligt väl belysa brittiske skådespelaren Colin Firth i diverse pläderingar för att den sideriska zodiaken korrekt placerar skådespelare i Lejonets tecken istället för Jungfruns (bland annat denna där han dock nämns).

Ingenstans kretsar väl livsuppdraget så tydligt kring den personliga pondusen, närvaron och gestaltningen som i Lejonet, känt som ett dramatikertecken. Jungfrun är inte alls känd för sceniskhet, däremot kanhända en som skriver texterna bakifrån ridåerna - eller som den som dagen efter recenserar teaterföreställningen!



Colin Firth är en ovanligt dämpad typ av Lejon pga ett starkt sekundärt inflytande från just Jungfrun, samt Tvillingarna. Mars och Venus i aspekt i de två "merkuriala" tecknen tyder förvisso på ett förhöjt libido vilket är A och O för att bli en kvinnornas gunstling på vita duken, men notera här att han är den urtypiska engelsmannen: den merkuriala valören innebär att han alltid spelar hämmade män, eller män med kärleksproblem! 

Firth är en klassisk karaktärsskådis som hamnat i svängen "romantiska tjejfilmer" för att han fungerar så väl som både stilig men samtidigt inte alltför Casanovaaktig. För att gestalta kärleksproblem i var och varannan film är det förstås utmärkt att ha Venus "fallen" i sedliga (överprudentliga) Jungfrun och under attack av problematiserande (i mentala Tvillingarna) Mars.

Den här aspekten visar också en annan sida som han är väldigt skicklig på att uttrycka i sina figurer: i trängda lägen levererar hans karaktärer rena giftloskor av riktigt elaka och snabba tillmälen! Det här är inte bara rollen, han har det i sig via nittiogradersstörningen mellan de två Merkurius-tecknen. Jag tror det är väldigt få fall där individer enbart är offer för andras elakheter, detta är deras egen tillgång och problem. Sattva guna, som helt dominerar Colin Firths himmel, är således långtifrån alltid "god". 

Vad indisk filosofi menar härmed är en medvetet och rörligt intellekt - som därmed blir extra kapabelt till både gott och ont. Varför Sattva kallas "god" är uppfattningsförmåga är att föredra framför att bara fungera på rutin eller sitta fast i vanemässiga attityder.

Den senare kvaliteten tillhör fixerade Tamas, men Colins Sol-Lejon (Tamas) visar tydligt att det är den fixerade kvaliteten som ger honom pondus nog för sina huvudroller, så idealet är förstås tre gunas i balans.

Det är den modesta Jungfrun som ger motvikten till Lejonets ofta väldigt påstridiga natur. Jungfrun är också det tecken som levererar kultiverade beteendemönster och därmed basen för en perfekt lady eller gentleman. Inte konstigt att han, Sol-Lejon, så ofta spelat i kostymdramer och företrädesvis porträtterat någon ur adeln!

Och han är verkligen favoriserad av ödet: Jupiter i hemmaläge i Skytten välsignar såväl sinnet i Väduren som Solen i Lejonet. Vilken oslagbar Eldtriangel! Det var något liknande som fick mig att notera hur väl Noomi Rapaces horoskop stämde med den dramatiska och livliga skådespelartypen. Men här finns också Saturnus med från första början och dämpar livligheten i Skytten, vilket stämmer väldigt bra om man t.ex. jämför med Noomi som inte har samma broms och därmed inte hör till släktet av britter med stel överläpp!

Colin Firths Sol-Lejon i kombination med "hungriga" Rahu är också en intressant detalj som åter påminner om månnodernas förmåga att lyfta upp individer till oanade nivåer av berömmelse (men också degraderar vissa horoskop). 

Om transsaturnierna (Uranus, Neptunus, Pluto) säger västastrologin att de ger det lilla extra i olika avseenden - det har t.ex. sagts att Pluto skulle kunna ses som en "överton" till Merkurius och ge extra kapabla intellekt, samtidigt som andra istället hävdar att det är Uranus som bör fattas i den riktningen medan ytterligare andra astrologer i väst hävdar att Uranus också har emotionella sidor som inte alls erinrar om Merkurius. Jag förmodar att det behövs några hundra år ytterligare innan de tre senaste planeterna "stabiliserat" sig...

Men redan den antika astrologin hade dock månnoderna för att singla ut särskilda livsöden, även om en fördömande ton angående äregirighet ligger inbakad i själva myten om den "hungriga demonen Rahu".


*****

Den här recensionen på imdb av en "chick flick" (What a Girl Wants) fick mig att titta på Colin Firth och åter begrunda Lejonet som zodiakens försteälskare (vilket i den djupaste analysen är Guds kärlek till allt skapat):

It's ALL about Colin :), 4 April 2003

Author: ArizWldcat from Ogden UT
I have read several reviews of this film, and I have to say that men just aren't going to "get" this one. Our local paper's reviewer said he just didn't get the "stars in the eyes" of the women leaving the theater. His review didn't even MENTION Colin Firth. Well, I will! Colin is what is going to attract women to this film, and he does not disappoint. He is the best thing about the movie. Amanda Bynes is cute, and I enjoyed her too. The rest of the cast is quite good too...Anna Chancellor (Caroline Bingley, for those Pride and Prejudice fans...), and Eileen Atkins, particularly. I found the storyline about the daughter longing for her father and the father who just discovered her quite sweet and moving. Yes, the script was a bit sloppy and the humor often falls flat, but overall, Colin Firth's performance made it worth seeing for me. This is definitely a chick flick, though :)

*****

Vem är figuren insprängd i fotot överst? En person med Solen och Månen i Väduren (Colins månplacering) och en Lejonascendent (Colins soltecken) och några tunga placeringar i Oxen (som analogi till Colins stellium i Jordtecknet Jungfrun). Han är lik britten till både utseende och karaktär (och lång som en stör)! 

Den här mannen var helt uppfylld av att leka adelsman och riddare genom hela barndomen, och man kan faktiskt undra lite över vad starkt Eld-baserade återfödda själar har för tidigare liv med sig i bagaget... Han är född samma dag och år som en av världens mest kända antiglobaliseringsförespråkare och uppvisar själv en moral och självdisciplin som sällan ses på jorden (fullständigt i osynk med vår permissiva tidsålder).

Jag har "intuitiv" information (av flera typer, bl.a. "synkroniciteter") som tyder på att det rör sig om en reinkarnerad medeltida tysk adelsman, men det här är inte rätt plats att diskutera de tingen. Jag nämner det bara för att det ger ännu en koppling till Colin Firths tendens att hamna i roller som adel eller i välsituerade familjer.


Inga kommentarer: