Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 september 2010

Att se sin inre Pan = distans!

Jag läste krönikan "Vad har ni egentligen ställt till med?" av Aftonbladets ledarkrönikör Åsa Petersen och fann hennes summering av vissa borgerliga partiers allt mer omänskliga utspel så bra att jag genast läste en krönika till. Klarsynt även den. Dags ställa horoskop!

Förskräckelse! Hur kunde detta vara? En del nedslående indikationer och ändå en fenomenalt ren tänkare.


Som bekant jämställer bloggen naturens rådare bockguden Pan med Djävulen. Mellan sig tecknar den mumsande munnens Oxe och exkrementerande Skorpionen "den sataniska axeln" vilket är zodiakens kanske mest negativa linje.

Hårt, hårt pressar den individen mot det lilla bekymret att hålla den egna kroppen mätt och förnöjsam. Längsmed det här komplementära paret hittar man mycket substansmissbruk och vältrande i ett liv som börjar och slutar i komfortsökande.

Bara en enda illa placerad planet kan skapa missljud. Så har vi t.ex. pryl- och skönhetsbloggaren Isabella Löwengrips problem i ungdomen med oren hy och impopularitet, faktorer som sporrade henne till tydliga steg åt höger och in en omogen föreställning om att var och en minsann kan (och ska) bevisa sig på egna ben.

("Blondinbellas" blodplanet Mars i attack mot en klen vätskecirkulation i vattniga Månen i dess fallna och fixerade tillstånd i Skorpion lånar sig gärna till tanken om orent blod och symptom på ytan.)

Vad som gnagde massmördaren Ted Bundys psyke har jag inte närmare studerat, det räcker med att notera en horribel variant av axeln hos honom också.

Att hitta tre av sex människoätare i orala Oxen ger en antydan om hur en psykisk arketyp kan "haka upp" sig! Av dessa sex individer som jag kom på tanken att jämföra, visar sig dessutom en (med stor sannolikhet) ha Månen i Skorpionen för den mest primitiva version som tänkas kan av den sataniska hungern efter inomvärldsliga upplevelser.

Mot bloggens många deprimerande fynd av hur Jord och Vatten med ohälsosamma konsekvenser begränsar sin värld till enbart det som de fem kroppsliga sinnena kan registrera (en hållning västs ateistiska naturvetenskap förordar) var det fascinerande att finna den extremt intellektuelle påve Benedikt XVI med samma axel.

Men här såg man hur planeterna modifierar det prosaiska budskap som zodiaktecknen själva ger - Ox/Skorpionens "äta-skita" står för en livsprincip som inte höjer sig ett dugg över djurlivet.

Hos påven återfanns emellertid Saturnus som en blockerare i Skorpionen och den värjde sig mot en i och för sig sinnlig och trivsam Venus (i härskarläge) i Oxen. Påven söker sätta en gräns (Saturnus) för synden som leder till döden (Skorpionen) genom att hålla världen/horan (Venus-Oxen) på distans!

Detta anti-budskap som målas ovanpå den simpla animalismen som tecknas av tecknen befinner sig dessutom i tionde huset för officiell policy! Tala om ett språkrör för en kärv organisation!

Med det påvliga exemplet ser man att det finns hopp även för dem som helt skildras som fallna i den irrationella sublunära sfären - helt inkletade i lera (Jord + Vatten).

Påvens upphöjda Eld-Sol ger honom visserligen ett tydligt livsmål i den supralunära sfären, men man måste förutsätta andesjälens förmåga att reagera fritt på de livsupplevelser som den bokat in sig på i detta liv. Annars skulle detta bara vara teater för teaterns skull.

Även ett horoskop fullständigt nersänkt i materialistisk världslighet som folkbildaren Henrik Fexeus, avslöjar närvaron av en Främling, en autonom andesjäl, som emellertid genom sitt "val" av elementär "täthet" tenderar att enbart dra slutsatser från sin förnimbara omvärld, från det konkreta.

(Vatten introducerar ett moment av fantasier och föreställningar om de "döda" och totalt objektiva "tingen" som betecknas som Jordelementet. Det är därför psykiska griller så ofta tycks ligga på Vattennivån och inte i det mer avslappnade och naturliga Jordelementet.)


*****

Så är det då en Benedikts spartanska natur som visar sig genom Åsa Petersens födelsehoroskop, trots att det är hårt bundet till den så kallat materialistiska delen av tillvaron?

Har hon en stark ande inom sig som tar strid mot försjunkenhet? Saken är den att bloggen har hittat andra fullmånar under Oxe/Skorpion som varit rena språkrör för en självtjänande materialism, så ärendet är verkligen delikat!

Här finns dock en intressant egenhet i den bristande polarisering som Jord mot Vatten ger vid opposition (Jord och Vatten snarare faller motståndslöst in i varandra - oppositioner mellan Eld och Luft genererar det helt nya).

Egenheten ligger i att Solen och Mars ligger sida vid sida och är goda vänner, och att Månen och Jupiter på andra sidan också är vänner. Det är som upplagt för gängkrig på skolgården (när jag var liten var det Adidas sportskor mot Pumas dito, vilken simpel tudelning som gäller idag för tioåringarna, vet jag inte.)

Fast så mycket krig blir det inte eftersom de båda sidorna så håglöst kommer samman i en väldig enighet om konsumtionsprincipen! Emellertid är det exakt detta ämne Petersen fokuserar i krönikan om den banala textreklam som genomsyrar modejournalistiken - hon skriver exakt på pricken om sin egen mer harmoniska version av den sataniskt inducerade inomvärldsligheten utan att själv förefalla vara identifierad med konsumismen.

Utan att gå igenom varenda planet påminner mig horoskopet om bloggens allra första där jag undrade hur Peter Englund, Svenska Akademins sekreterare, kunde vara kristen med så mycket Jord och Vatten!

Tja, mycket vatten har runnit under broarna sedan det inlägget, och astrologin är dock bara tecknen som pekar mot verkligheten och inte verkligheten själv. En människa kan födas under hemska förhållanden (och, underförstått, ett vidrigt horoskop med troligen Månen som en tydligt svag länk i kedjan), och sedan genomgå distinkta kursändringar i livet.

Åsa Petersen har nu, precis som Peter Englund, en ofta underskattad planet som sticker ut och verkar helt väsensskild från den socialrealistiska gröten i Jord- och Vatten-verkligheten. Båda två har journalistens, författarens eller kommunikatörens Merkurius flygande högt uppe i Elden - det seende elementet.

Med Petersens Merkurius i frispråkiga Skytten (ibland jobbigt frispråkiga - se hur Annika 'Fettdoktorn' Dahlqvist fått sina fiskar varma för sin direkta och passionerade natur!), uppstår emellertid problem. Merkurius förfogas över av Skyttens Jupiter som själv står i Oxen i Jord. Eld/Jord-kriget kan ibland degradera en människa så att hennes livsandar bara brinner för det materiella.

Med risk för att det jag nu säger kommer att konfliktera med äldre blogginlägg som ännu inte observerade ordningsföljden på elementen vill jag notera att Åsa Petersens berättelse börjar med den i sig ljuvliga Månen med välvilliga Jupiter i Oxen.

Visst, detta är ren och skär inomvärldslighet, inte en tanke på någon värld efter denna eller några problematiseringar av begreppet "materia" (kvantfysiken har som bekant fullständigt grusat underlaget för simpla materialister. I partikelns duala natur som partikel och vågrörelse har de stackars fysikerna fått något tredje på halsen. Partikeln är alltså varken material eller rörelse utan något annat som är kapabelt att visa sig på olika sätt!)

Men måste detta betyda att skribentens fria Merkurius i Eld korrumperas av kontakten med det fördunklande Jordelementet. Merkurius är sattvisk och står här i ett Sattvatecken. Den kallas skadad ("detriment") i Skytten då dess härskarläge för en mer exakt logik är motsatta Tvillingarna, men det den kan förlora i intresse av att logiskt utvärdera varje mening det har den igen i sin förmåga till att se visionärt.

Jag skulle f.o.m. nu vilja reservera tanken om att Jord korrumperar Anden (Eld) och gör den till en simpel kämpe för materiella förhållanden till lägen där tecknen är i direkt aspektuell konflikt. För horoskop av Petersens typ handlar det mer om att Merkurius i Eld inte är fri att visualisera bortom det jordiska. Det är Jupiter i Jord - jordbundet filosoferande eller utforskande av de materiella villkoren - som sätter gränsen för hennes fria resenär Merkurius. Och visst, Oxen är väl det lojaste och minst resebenägna tecken som tänkas går. Inte undra på att hon varit sakkunnig åt Sahlin vars stjärnhimmel inte gör många knop...

Men den mobilitet detta intellekt nu kan uppbringa är en god mobilitet. Månen och Jupiter står för den rimliga viljan hos den naturliga människan att leva gott utan överdåd. Se utifrån detta perspektiv Solen/Mars som en symbol för allt som hotar det lilla och rimliga livet på jorden - den stygga Döden som står där med sin giftinjektion riktad mot jordmodern.

Det behöver knappast sägas att det här horoskopet skriker feminism och att Petersens barndomsintryck av fadern/modern varit olyckliga. Olyckan (Mars) tycks ligga på den manliga sidan. Men ur problemförhållanden i hemmet kan, som jag noterade, uppstå mer medvetenhet än man egentligen kan tillskriva den grumliga sublunära mentaliteten (Platons "Irrationella Själ").

Ur ett annat perspektiv är det knappast möjligt för en människa att så fega ur sitt eget solära livsuppdrag att man helt och hållet projicerar sin egen Sol på män, ledargestalter och liknande. Så i kraft av egen drivande Sol hittar man därför Petersen som en synnerligen giftig Skorpion som riktar förlamande om än inte dödande sting mot sin andra personlighetssida, den komfortsökande kvinnan och jord-Oxen! För jag tror nämligen inte ett ögonblick att hon går klädd i säck och aska trots irritationen på modereportrarnas "textreklam" för kända varumärken.

Notera hur jag - innan jag ens beräknat horoskopet - spontant "valde" en krönika ur Aftonbladets lista på hennes skriftställerier och exakt ringade in hennes sataniska axel, hennes bundenhet till inomvärldsliga frågor. Hon nämner själv att mode rankar lägst av all journalistik och där är hon således själv i sina intressen - fullmåne mellan kritikern Skorpionen och den totalt accepterande Oxen.


PS. För att ingen ska missta sig på det här klassiska underklasshoroskopet har vi TVÅ oppositioner mellan Jord/Vatten. Saturnus är skadad i hemförhållandenas Kräftan och i oppositionen med en ytlig och klassmedveten Venus i Stenbocken finns ingen glädje alls.

Det skulle förvåna mig mycket om denna grundstämning uppmuntrat till högre filosofiska studier, bortom socialrealism och - gäsp - frågor om penningens fördelande mellan samhällsklasserna. Utan andlig övervåning saknas det yttersta argumentet för varför klasserna ska hålla samman och stötta varandra, istället för att de uslaste ska stiga uppåt individuellt via horribla livslögner av typen "var och för sig själv". "Min duglighet tog mig hit." Så tänker avskum.

Det är Djävulens ideologi som genomsyrar högern i dag. Det är länge sedan värdekonservatismen skrotades till förmån för den genanta marknadsekonomi som sätter Mammon (en smådjävel Satan utspytt) före människorna. När män som Reinfeldt anses pålitlig av svenska folket vet vi hur effektivt Satan kontrollerar massan. Dvs, i det här landet har evolutionen från djur till gudamänniska avstannat. Alla slog sig till ro med att vara ett tänkande djur, slitande för sin fredagsunderhållning. Djur. Tänkande djur. Ännu inte människor i det klassiska bildningsidealets bemärkelse.

Som jag sagt i min kritik av (s) är partiet totalt föråldrat med sina rötter i 17- och 1800-talets materialistiska världsbild. Vi är nu åter inne i en andlig värld fastän varken höger eller vänster tycks ha uppfattat tecknen från vetenskapens framkant.

Betänk detta, din statusväska eller Rolexklocka är "varken partikel eller vågrörelse" [1]. Den är en signal till dig från något Tredje. Vad säger den signalen dig, egentligen? Och var går gränsen för den utsagans meningsfullhet? Den som har finaste prylarna när man dör vinner? Då gör du nu kanske det sämsta liv du någonsin gjort på denna jord. För du har varit här förr, och du kommer att återvända igen - för att justera bedömningsmissen du f.n. lever genom.


_____

1. Jag tar mig friheten att transponera tanken från mikro- till mesoverkligheten för att bilden är så stark.

Inga kommentarer: