Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 september 2010

Adam Alsing - "otrolig närvaro"

Expressen listar deltagarna i något tv-program och noterar ett intryck som var lätt att verifiera mot gamla minnebilder:
Adam Alsing, 41. Programledare i radio och tv. Har bland annat gjort ”Big brother”, ”Jeopardy” och ”Sveriges värsta bilförare”. ”Han är den perfekte livemagasinsprogramledaren. Han har en otrolig närvaro i sina intervjuer.
En snabb beräkning av horoskopet bekräftar bilden.



Låt oss utgå från att Alsing föddes några timmar in på dygnet, då Månen nått journalistikens tecken. Fadern var i branschen och Månen står för hemmets ambiens. Den mer explicita faderssymbolen Solen, upprepar samma budskap från Jungfrun, vars härskare också är kommunikatören Merkurius.

Den otroliga närvaro som talas om är väldigt lätt att summera här. Den beror dels på att han är sjukt intelligent, 6 av 9 placeringar i mentalt rörliga Sattva guna, betyder i och för sig ingenting. Förrädare och lögnare är också klipska och snabba i tanken. Men här kombineras Solen med Jupiter, en distinkt intelligenshöjare, och Jupiters detriment i Jungfrun är av mindre betydelse.

Social kompetens följer lätt när den annars lite inbundna Jungfrun får stöd av Venus i härskarläge i Vågen och inte minst den bullriga och direkta Mars i Lejonet.

Men Solen i Jungfrun är vad den är, och jag har ett fastbränt minne av att Alsing är en gentleman ut i fingerspetsarna, taktfull och vaken på den andra partens reaktioner. Detta hänger förstås också på den socialt kompetenta Venus i härskarläge i balanstecknet Vågen. Merkurius i Vågen fungerar bra också, och antyder inte minst pengar via kommunikation (eller framgång i mediebranschen).

Att Alsing inte blev någon ideologisk tungviktare som sin far, politiskt medvetne redaktionschefen, utan stannade med slask- och underhållningsmedierna, har naturligtvis med att som popgruppen Torsson en gång sjöng, "att kunna men inte vilja".

Mars i Lejonet skickar en aspekt mot månnoderna och som Saturnus befinner sig i ett ovanligt lättsamt läge i Fiskarna blir det pöbelunderhållning för hela slanten. Mars-Lejonet och Venus-Vågen kombinerar sig påfallande ofta till enkla och nöjeslystna individer med tydliga estetiska preferenser.

Solen med Jupiter i Jungfrun är troligen ungefär så materialistisk en själ på jorden kan bli. Men här som synes med ett okuvligt gott mod och Jupiters omistligt jovialiska grundton.

Eftersom Saturnus är så ovanligt formlös i Fiskarnas tecken föreslår jag att det är Solen/Jupiter som är horoskopets viktigaste ingrediens. 

Och, förstås, det faktum att både Sol och Måne (sannolikt) tar regi från den fenomenalt sociala Merkurius-Venus i Vågen! Hade han inte något dejtingprogram i början av sin karriär? Ett helt perfekt uttryck för det här trivsamma och lättviktiga horoskopet, som gjort för lättare underhållnings-tv.

Jag sätter etiketten "rationalism", pga den konsekventa tonvikten på Luft - kommunikation - över konkreta (Jord) företeelser.

Inga kommentarer: