Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 augusti 2010

Vesuvius år 79 & dagshoroskopet

Redan den västerländska vetenskapens anfader Pytagoras studerade vulkanutbrott och jordbävningar via numerologiska metoder eller möjligen astrologi - ingen vet säkert längre.

Ska man börja söka "vulkanutbrottets signatur", vad lämpligare än att utgå från horoskopet för Vesuvius utbrott den 24 augusti år 79, då Pompeji begravdes under aska?

 



Jag har inte för avsikt att bli naturkatastrofsastrolog så det här blir kort (med bloggens mått mätt). Men förvisso är båda kartorna intressanta.

För Vesuvius har jag för ovanlighets skull valt att använda Månen som ascendent, Chandra lagna i indisk terminologi. Det är en fuskmetod när tidpunkten saknas. Detta ger oss samma mönster som först noterades i horoskopet för Haitis katastrofala jordbävning: den restriktiva Saturnus och den spänningsförlösande Jupiter aspekterar båda ascendenten eller platsens "fysiska kropp".

Med vulkanen Sinabung finns exakt tid för utbrottet (via indonesisk press): 00.15 på morgonen. Stigande tecknet är Oxen, förvisso moder jords tecken om någon finner det ominat talande. Men den som vid teckentydning förfaller till fundamentalism kommer inte att komma långt. Som de gamla kineserna konstaterade om sitt mäktiga spådomssystem I Ching: "Här är det enbart förändring som verkar, utan fasta regler."

Det ankommer alltså människan att våga lyssna på livet självt när det berättar - symbolerna är bara bärvågor vilka öppnar mot intuitionen. Detta är något helt annat än empiriker som rännskiter i fruktan över tillvarons makt och genast söker kontrollera den genom "upprepade mätningar". På så vis lyckas empirikern förvisso skapa sig en annan sorts begriplig värld, men framför allt illusionen av att han har kontroll. Men den här världsbilden som resulterar är bara en skyddad verkstad som inte har med den riktiga verkligheten att göra. Den har troligtvis mindre med verkligheten att göra än den antika kosmologin (som förvisso även den resulterade ur observation - men både INRE och YTTRE observation).

Vetenskapsmannen i antik bemärkelse var en större själ, som lyssnade till tillvaron eftersom man vid den här tiden ännu förstod att universum är vid liv, besjälat, intelligent. Om vetenskapsmannen och mystikern Pytagoras berättades det att han inte bara mindes sina tidigare liv på jorden utan också klärvoajant kunde skåda tio generationer tillbaka i landets historia!

Dagens eländen till naturvetare vet inte ens vad en sådan utsaga betyder, för de är barn av Kronos, det ultimata syndafallet ner i tiden. I hatet över att ha dragit nitlotten "dödlig" vägrar de uslaste själarna t.o.m. att acceptera att det finns en andedimension bakom den här tunna hinnan av fenomenvärld!

Eftersom den dimensionen är fullständigt oberoende av vår värld, bunden i tid och rum, säger det sig själv att allt kan hända, var som helst och när som helst. Det skulle vara en fullständig idiot att försöka hitta absoluta regler för hur ett vulkanutbrott ser ut astrologiskt. (Jesus: "Gud delar inte ut anden efter mått.")

Se bara vädertjänsten och deras fabulösa famlande med prognoser som inte sällan är fullständigt uppåt väggarna fel. Problemet är inte determinism eller komplexa system utan just det faktum att den andra sidan är helt fri visavi våra rigida modeller av verkligheten.

Tar man emellertid vetenskapen och den astrologiska konsten för vad de båda är, människans synliggörande av sina egna tankar om tillvaron, då kan man ägnat sig åt bådadera utan att sakna i intellektuell trovärdighet. Väljer man dessutom att ta sistnämnda konstart på allvar, då kan man på sikt aktivera sin blockerade kontakt med andejaget.

Sinabungs utbrott inträffade då Jupiter och Saturnus under ett helt år opponerar varandra - jämför resonemanget om Haiti igen.

Vid den exakta tiden indikeras vulkanens kropp av 26°54' Venus (Oxens härskare), som med två grader passerat konjunktionen med turbulenta Mars. Månen är "sekundvisaren" i horoskop för världsliga händelseförlopp och den låg just efter midnatt i  25°12' Fiskarna efter att ha lämnat en konjunktion med Jupiter. Här knyts alltså det dubbla dramat av spänning/spänningsförlossning till Venus eller platsens fysiska kropp.

Och vi har dessutom en Mars med i spelet för den som önskar något av krigshetsarens abrupta natur. Mars låg faktiskt och spelade mot Jupiter i Haiti-horoskopet också.

Men, dessa är bara lösa observationer. Det har samlats några mundana horoskop från jordbävningar och vulkanutbrott på bloggen, men för den som vill sätta tänderna i just vulkaner hittade jag en riktig nördartikel här:

Galactic Centered Astrology and the Worst Volcanic Eruptions in History

Där listas de tio värsta vulkanutbrotten någonsin. Jag har inte läst texten så jag vet inte om den lever upp till den bombastiska rubriken eller vilken zodiak den arbetar utifrån.

*****

Om Sinabung i AB, DN, SvD, Expr.

Inga kommentarer: