Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 14 augusti 2010

Träffad av blixten. Klockrena horoskopet!

Till diverse utläggningar i kvällspressen från folklivsforskare om fredagen den 13 som en eventuellt ominös tidpunkt (t.ex. Expr.) tillkommer den brittiska nyheten om blixtnedslaget i en ung man på fredagen den 13 klockan 13.13! (Expressen 2)

Som upplagt för ett horoskop. I min banalitet hade jag på känn att talet 13 skulle visa sig på något sätt. För sakens skull släpper jag här finliret och tänker i heltal - som antikens astrologer. Ett teckens första grad är således "1" och inte "0 grader och nn distansminuter".



Ritat med det västerländska aspektschemat eftersom det händelsevis råkar ge en så intressant visuell form. Det är som en stor pil är riktad mot den tungt befolkade Jungfrun från Fiskarna, där i år Jupiter är hemma i härskarläge. Och Jupiter är förstås grekernas Zeus och skandinavernas Tor - vars attribut i samtliga kulturer är ljungelden eller blixten! Blixtar mot Jungfrun!

Min fromma förhoppning var att få se den 13e graden av något tecken stiga i öster. När nu 5 grader Vågen steg över Lowestofts östra horisont klockan 13.13 var det lite av en besvikelse. Tills jag jag insåg att Vågen gör Venus till hela horoskopets härskare och att Venus, fastän "fallen" i Jungfrun, stod i tecknets 13e grad!

Och det var bara början, för när jag konverterade samtliga fyra planeter i Jungfrun till en position på den 360-gradiga cirkeln, adderade och delade med fyra, då resulterade medelvärdet för Saturnus, Venus, Månen och Mars i... den 13e graden av Jungfrun!

Så spännande det skulle ha varit med födelsehoroskopet för den arma grabb som kom att agera syndabock för den fallna människans skrockfullhet!

_____
Not. Den korrupta västerländska astrologin fungerar som vanligt inte. Det är den sideriska zodiaken som tvåfaldigt underströk det "magiska" talet 13. Den tropiska zodiaken har 30e graden av Vågen i ascendenten, men Venus och snittet av de fyra planeterna ger här Vågens 8e grad.

Jag vet inte om man ska räkna denna anekdot till den sideriska zodiakens fördel. Jag har t.ex. mer låtit mig övertygas av t.ex. de många dramatiker och scenpersonligheter som flyttat från det i och för sig trevliga men försynta tecknet Jungfrun tillbaka till Lejonet där scenpersonligheterna verkligen hör hemma!

Not 2. Invändningen att 13.13 kanske inte var en exakt uppgift är irrelevant. Några minuter hit eller dit förändrar vare sig Venus position eller medelvärdet av planeterna i Jungfrun som står under attack från ljungeldens Jupiter.

Inga kommentarer: