Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 21 augusti 2010

Tommy Körberg - humorist?

Ett cirka 9 sidor långt inlägg som med utgångspunkt i den folkkära sångaren Tommy Körbergs horoskop diskuterar humor och dess relation till de fyra elementen och ännu en gång säljer in lite kosmologi om Djävulen, denna världens herre!

*****

Tommy Körberg har säkerligen en av landets allra bästa sångröste och är en formidabel vivör. Men till skillnad från sensualister är han inte en odelat fryntlig eller sympatisk natur. 

När jag granskade kulturkritikern Håkan Steens sågning av Thomas Ledin var jag omedveten om eller hade helt glömt att Körberg minsann mutat in rollen som Ledin-basher redan 1996. För några dagar sedan påminde Aftonbladet om den saken och Körberg avlossade i samband med sitt förestående Sommar-prat i P1 en salva om Ledins veka språkhantering.

Körberg upplever själv ett behov att känna texten i kroppen för en korrekt förståelse och frasering, och så långt stämmer hans Måne och Sol förträffligt in på det han säger. Sångare tycks gagnas av en Måne, "upphöjd" i Oxen.

Tecknet Oxe representerar oral kommunikation i Indien medan kommunikationen som begrepp och skriftlig verksamhet hör hemma under nästa tecken, Tvillingarna.

Körberg är nu Sol-Tvilling och har kommunikationsplaneten Merkurius hemma i dess positivt polariserade härskartecken. Detta tyder på en inte oäven tankeprecision.


Dessutom finns Venus här. Den sammanbinder ord harmoniskt och ger den frasering som är Körbergs hjärteämne i artikeln. Det här tyder även på en formidabel förmåga att mentalt hitta harmonin med det material som ska uttryckas via det fysiska instrumentet Oxen!

Med den här tonvikten på Tvillingarna förstår jag Körbergs problem med Ledin. Det här tecknet "råder" via sin härskare Merkurius över intellektets mognad mellan 5-12 år och blir just den typ av omogna felfinnare som vi hör i AB-artikeln. Tvillingar gnäller faktiskt väldigt mycket över sakfel, har jag noterat, och Körberg skulle förmodligen inte förstå poesi heller, eftersom den ofta inte följer grammatiska regler.

Den merkuriala människan är, förhållandevis, en förkrympt människa jämfört med den som vilar i "direkt kognition" och ser och intuitivt förstår helheter. Denna högre kognitiva fakultet erkänns inte ens av vår materialistiska samtid eftersom det samtidigt skulle innebära att man erkänner telepatins existens och många andra effekter som kommer när en människa börjar vakna upp till sin fulla potential.

Ta bara synen - vilket arbete den merkuriala fakulteten skulle ha att trovärdigt återge ett enda synintryck! "En bild säger mer än tusen ord." Inte för inte är det Eldelementet som associeras med det högre, andliga medvetandet.

*****

Venus kan antyda att Körberg är lite för kär i sina egna tankar, att han köper formuleringar som borde silats bort. Undertecknad är visserligen ingen författare men har motsatta Solen, Merkurius och Mars - och jag är extremt självkritisk. Ofta är jag inne i publicerade inlägg och ändrar en oprecis rubrik, ångrar en ögonblickets eftergift åt pöbelmentaliteten i något vulgärt kraftuttryck, och så vidare. Venus, som hos Körberg, har istället den avundsvärda förmåga att acceptera allt som kommer ur den egna munnen och hålla det för stor konst. (Tvillingarnas skarpa kritik riktar han, som synes, mot andra!)

Utan att gå in i detalj i detta djupa och på många sätt intressanta horoskop, bör kanske självcensurens Saturnus nämnas här. Den står i "detriment" (skadad) i det själsliga djupets tecken Kräftan, och tecknar en slutenhet vad gäller förmågan till empati. Tydligen har Körberg haft väldiga problem med närheten till en son, och det är en ganska passande illustration till den här suboptimala auktoritetsplaneten.

Eftersom gränsdragaren Saturnus verkar från känslomässigt Vatten är dess förmåga att kontrollera rent mentala utsagor nedsatt. Det är inte dess bord i det här livet. Återigen tycks Körberg projicera sin oförmåga att höra kvaliteten i sina egna mentala formuleringar på andras sätt att skriva text. Saturnus i Vatten är emellertid (som bloggen hittat många exempel på) inte alls oförenlig med djup stilistisk förmåga hos musiker.

*****

På Körbergs himmel ligger den stora styrkan således snarare i den stabila och sinnliga Oxen. Och det är ju som "röstvibration" folk uppskattar honom, inte för innehållet i hans tankar. Att sedan hitta framgångens Jupiter i stimulerande opposition till denna upphöjda och dovt resonanta Jord-Måne avgör nästan saken. Detta är en stor (och potentiellt framgångsrik) röst!

Samtidigt bildas "den sataniska axeln" mellan Oxen och Skorpionen och ordet var som sagt vivör. De här människorna blir ofta slavar under laster och naturligtvis har vi en episod med en skamfylld Körberg när hans pysslande med kokain gick upp för ett (då) naivt svenskt folk. 

På svenska Wikipedia behöver man inte läsa mer än några rader av den kortfattade biografin förrän den här enormt viktiga kopplingen till förfallen hedonism dyker upp. "Vid 16 års ålder hoppade Körberg av skolan och bildade gruppen Bootleggers." 

För astrologin är det inte alls nödvändigt att det var Körberg som hittade på gruppnamnet "hembrännarna" - det intressanta är att han tidigt i sitt liv börjar attrahera indikationer om simpla nöjen som sprit. Gift sorterar under Skorpionen och därmed rusdrycker, och samma Jupiter som skänkt honom sådan framgång som själslig sångare, verkar förstås även genom suget efter stimulantia. Axeln Oxe/Skorpion kan formligen urarta i ett liv spillt på bara egocentrisk konsumtion av smaksensationer. Det är som om individerna fastnad i spädbarnets orala fas!

Att senare i livet finna en så känd person som Körberg göra reklam för ölmärket Spendrups, faller in under samma materialistiska konsumtionsaxel. 

I rättvisans namn ska sägas att den enda andra kända svenska jag kan komma på som lånat ut sitt personliga varumärke till ölreklam, Peter Stormare, saknar den sataniska axeln. Men han har å andra sidan Jupiter i Oxen och en serie oerhört "svampiga" indikationer i Fiskarna och Kräftan, så sammantaget kan också han sägas vara på god fot med denna världens herre Djävulen, som inget hellre vill än begränsa människan till ett rent inomvärldsligt och sinneskonsumerande liv. Så garanterar nämligen den här transpersonella kraften sin egen överlevnad. 

Som herre över jordklotets biologiska processer kommer Djävulen att dö när dessa avstannar och vakna upp ur sin gollumska degeneration och se att han var Lucifer, en lysande ängel som fallit i vibrationsnivå tills dess att han inte längre visste vem han var. Det här, för den som undrar, är gnosticism, och detta var den gällande världsbilden då astrologin verkligen tog fastare former under de sista århundradena före vår tid. 

Indisk astrologi har bättre än sitt västerländska och korrumperade syskon bevarat kunskapen att kosmos degraderar själen. Det sista ordet är och förblir att vi, de levande varelserna, inte hör hemma på den här planeten. De senaste få tusen åren har Mörkret emellertid varit i tilltagande och sedan Upplysningen (detta skämt till beteckning!) förnekas till och med den större bilden av "vetenskapen". 

Djävulen verkar inifrån alla människor som säger att den här världen är den enda du har och någonsin kommer att få, och de som föds under den sataniska principen är tydligen redan så försvagade i anden att de omgående köper lockelserna i denna världen. Till kategorin extremt svaga själar hör alltså Körberg och Stormare som tycker pengar för att tala väl om öl är en bra inkomstkälla.

*****

Men så var det ju den lilla detaljen att Tommy Körberg hugger en del i ryggen. Inte bara dessa oväntade påhopp på Ledin som, säger den store sångaren, är uttryck för humor (!), någon kanske minns att han satte kniven i ryggen på Spendrups inte långt efter att han gjort reklam för deras öl genom att i pressen säga att han själv aldrig skulle dricka ett så menlöst öl. (Och han har ju förvisso rätt, men sättet att först casha in och sen håna - så typiskt Sol-Tvillingarna som inte är lojal mot någon!)

Det lilla jag sett av Körberg, har det snarare slagit mig hur ofattbart inte-rolig han är! Han är klassens lustigpetter som aldrig har några verkligt vitsiga idéer, allt som kommer ur honom är platt, plumpt eller t.o.m. elakt. Det låter säkert väldigt vitsigt inne i huvudet på Körberg själv, men det håller inte objektivt. (Se ovan om Venus som egenkär kommunikatör.)

Här vill jag påminna om katastrofserien "Grillad" som lades ner för att det inte fanns en anstymmelse till intelligens i showen, bara elaka tungor. En av dessa innehades av Thomas Järvheden, i likhet med Körberg född med Solen i det kritiska intellektet Tvillingarnas tecken. Och i likhet med Körberg ett "torrt" sinne i Jordelementet, den grundnatur som bloggen kallar "rationalister", människor som enbart går på konkreta sinnesintryck i sin mentalisering.

I sina sämsta former blir lustigkurrar av den torra typen bara personangripare och lyteskomiker. I Järvhedens fall var mentaliteten emellertid mycket elakare än Körbergs rätt godmodiga natur, han hade en ganska tydlig mental störning via Mars i Fiskarna som attackerar en helt grupp planeter i Tvillingarna.

Jämför också VoF:s mobbande anti-parapsykologist Hans "Garvarn" Isaksson eller Piratpartiets dumpade pedofil - ibland blir det bara skräp kvar av den objektiva Luften när Vatten degraderar den intellektuella sfären.

*****

Eftersom jag tidigare sagt att Vatten/Luft-krisen kan ha en kanal i crazy eller skruvad humor, är det bara att konstatera att detta bara kan funka om INTE Månen är fixerad i Jordelementet. Då blir humorn inte rolig utan bara låg.

Jag återkommer gärna till att brittiska svarta komikern John Cleese har ett föredömligt horoskop i frågan om "nyttan" med Vatten och Jord på samma himmel - notera att båda elementen kan samexistera på hans himmel utan att någon av de onda planeterna angriper det andra och oförenliga elementet. De här personerna kan hantera båda världarna samtidigt (nja, har i alla fall förutsättningar att göra det).

Cleese har också något som den i egna ögon så underhållande Körberg helt saknar: vettig Eld. När Mars i Lejonet angriper Jupiter i Skorpionen, är det visserligen en i sig lovande aspekt mellan två planeter av eldnatur, och Eld och Vatten i förening skapar sensationalism, en intensiv önskan att uttrycka känslor (och dragning mot det sensationalistiska).

Men just Lejonet och Skorpionen tillhör båda den rigida Tamas guna, vilket gör uppblossandet i Eld/Vatten-kriget kantigare och otympligare. Körberg är en dramadrottning som saknar finliret! I så måtto har han hittat exakt rätt forum för sin form av uttryck på scenen - där stora gester behövs för att nå ut till publiken. Men förstå vilket överspel det här blir när livet ska utspelas i "naturlig skala"!

Därav Körbergs inte-så-roliga kommentarer. De är för grova, skjuter över målet, och hans merkuriala skolfrökenmentalitet ter sig bara perspektivlös på den stora scen som en artikel i Aftonbladet är. Så här låter elaka skvallerkärring i lösprat medan de hänger tvätt på bakgården. Inte en diskurs man hänger ut till allmän beskådan!

Jag kan inte förneka att Månen/Jupiter, Jord till Vatten, bidrar till att dra ner nivån till den här prosaiska och helt ointressanta nivå som verkar vara Körbergs liv. Den sataniska axeln tycks ofta effektivt hålla människan nere på en väldigt allmän nivå: jobba, äta/njuta, sova.

Om Persson sade om Mona, är Körberg ett bra språkrör men ingen manusförfattare. För den talangen, se ännu en kommunikativ Tvilling, Hans Rosenfeldt, men nu utan bakvikt från en Måne bunden till Jorden. Här har vi den extremt lätta och kreativa tankeflykt som resulterar när såväl Sol som Måne är positivt polariserad.

Den som är kapabel att på sitt inre sinnes (Månen) teaterscen ställa Körberg/Järvheden, Tvillingarna med en Jord-Måne i ena hörnet och Rosenfeldts Tvilling med Månen i Lejonet i den andra och spela upp några minnesspår, kommer att märka skillnaden i ansträngning. Jorden trögar men med Eld kommer saker automatiskt, som om det var Anden som talade direkt genom människan!

Rosenfeldt har en attack från Oxen mot Lejonet, exakt samma som Aftonbladets skickliga skribent Lisa Magnusson, händelsevis även hon en Tvilling med anlag för stor humor. Utan att fördjupa frågan alltför mycket menar jag att när både Ljusen signalerar ren och skär positivitet, då blir de här attackerna från Jordelementet "missförhållanden" som man vill rätta till - se Magnussons "feministilska".

I fallet Rosenfeldt däremot, vet jag inte riktigt var seriositeten tagit vägen! Jag identifierar mig starkt med honom. Det finns vissa själar som uppenbarligen aldrig riktigt bojas av Jorden, fastän Djävulen kastar ut sina fångstnät och försöker få oss att tro att våra sociala förhållanden är den enda verkligheten och därmed värd vår totala uppmärksamhet.

Djävulen älskar dig när hela din intentionalitet är riktad omvärlden (moderaternas "Arbetslinje" som söker säga att den som inte jobbar saknar värde - en klassisk filosofi signerad Den Onde själv).

Djävulen hatar dig när du avböjer yttre sinnesstimuli för att bygga på (eller t.o.m försöka hitta) ditt sanna jag.

De av Jord tyngda ska inte förtvivla, jag har goda skäl att tro en del fullständigt byter element från liv till liv - de uppdrag själen sätter sig från liv till liv avgör också hur verktygslådan packas. [1]

*****

Se även Sådan far, sådan son?


Not 1 - en utvikning om själavandring. Jag har själv en ungefärlig färdplan som vuxit sig tydligare med åren. Den visar hur en själ totalt kan ändra åsikt från liv till liv medan grundattityder lever längre. Ett medeltida liv som arabisk handelsman, vars vilja att skapa rikedomar vida översteg fromheten, följdes av - hör och häpna - livet som en fundamentalistisk kristen korstågsfarare som hatade muslimer! Snacka om dåligt samvete som nu riktades mot muslimer - hans egen föregående sociala identitet!

Jag tillskriver detta livets enormt starka dragning till vissa kulturer (ofta helt obegripliga preferenser) och antipatier mot andra detta dolda spelbräde av tidigare liv och erfarenheter vilka styr "maggropskänslorna" i nuet.


På samma nivå som undertecknad runt 1100-1300 tycks många européer befinns sig i dagsläget, vilket antyder att vi har många f.d. islamska människor i "europeiska kroppar". De tål inte att se en samtida muslim eftersom de blir påminda om egna tidigare liv som de inte förvaltat perfekt (eller trivts med).

När det gäller osjälvständiga flockmänniskor kan man emellertid också räkna med en enklare förklaring än individuell reinkarnation. Flockmänniskan är per definition ännu inte en individ, utan lever som en "utfyllnadssjäl" på jorden. Hon upplever sig - och är! - lika verklig som alla andra, men hon hämtar sina attityder från jordklotets minnesband av mänskliga, sociala problem.

Som europé blir den omogna själen genast ett hojtande språkrör för europeiska värderingar och flockmänniskorna påverkar därför av Europas historiska samröre med den expansiva Islam som spreds upp i Europa under medeltiden. Flockmänniskor är alltså besatta av kollektivminnen och har ännu inte lärt sig att tänka av egen kraft.


Prova dessa två modeller, där den andra lanserades av Carl-Gustav Jung genom teorierna kring det "kollektiva omedvetna", som förklaring på svenskens patetiska "frihetsfundamentalism" - det man hör är ren och skär religiös åsiktsfundamentalism som över ett eller två jordeliv förvandlats till sekulär fundamentalism.

Men dessa själar har alltså i grunden ännu inte utvecklats en meter eftersom attityden är lika enfaldig fortfarande. De är antingen själva återfödda muslimer eller så omogna som själar att de bara är en droppe i det europeiska kollektivmedvetandets ocean. Behöver det sägas att de har enormt långt kvar att bli frisjälar, autonoma andeväsen?


Med själavandringsperspektivet vinner man således vänner varken bland fixerade muslimer eller fixerade sekularister och det är bara att inse att motsatserna förenas och att alla ointelligenta ytterligheter tillhör Tamas guna, Mörkrets kvalitet. Sveriges horoskop har både Sol och Måne i mörkret, och ser man till de båda politiska blockens nuvarande representanter är både Sahlin och Reinfeldt totala språkrör för Mörkret, Sahlin, tyvärr, kanske mer så.

Inga kommentarer: