Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 augusti 2010

Jurist i astrologiskt töcken

Ett intressant stickprov ur medieflödet. En jurist i AB har med stigande oro sett enstaka tidningsnyheter om fula övergrepp mot kvinnor. Han lägger ihop dessa med Sveriges remarkabelt stegrade våldtäktsstatistik under de senaste åren. 

Stegringen är sådan är siffrorna är problematiska på ett annat sätt än juristen tänkt sig. Har verkligen den svenske mannen helt klappat ihop och blivit en dynghög, eller visar siffrorna en neuros bland feministförgiftade kvinnor som ångrar sig dagen efter lättvindigt sex och skyller på våldtäkt i skammen över att leva ett så modernt och lågt liv? Är det en kombination? Är det helt enkelt så att det svenska nationalhoroskopets Venus är så usel att vi inte klarar av relationer i det här landet?

Juristen är naiv och problematiserar inte statistiken. Istället ser han dna-test av alla män som lösningen. Det här registret på alla män från Mars ska verka avskräckande och hindra lösa kanoner från att förgripa sig på de sårbara kvinnorna.

Horoskopet är belysande för juristens problemanalys och lösningsförslag. Eftersom han ändå måste sägas tillhöra de goda kan vi här studera Tamas guna, den fixerade och attitydlåsta kvaliteten uttrycka sig som ett "vi naglar fast alla" så att ingen vågar röra sig. Det här är visserligen Lagen, men i en parodiskt krum och omogen tillämpning. Vilken kaliber har vi då på Jupiter (Lagen) och Saturnus (verkställande, begränsande, förebyggande) i horoskopet?


Först en kommentar om sinnelaget/psyket eller Månen. Jag utgår från en födelse runt 7 på morgonen eller senare så att Månen hinner in i Oxens tecken. Den gör sig egentligen inte bättre i Väduren heller i det här horoskopet, men Månen i Oxen är speciellt benägen till ganska enkla och polisiära metoder för att få lugn i kvarteret Oxen patrullerar. En del polismän har till och med satt sig på den arresterade och (olyckligtvis) råkat kväva denne! 

Varför sinnet passar så bra i Oxen är att detta tecken som bara vill ha lugn och ro i omgivningen här ofredas av Mars i Skorpionen mittöver. Mars i härskarläge ger en ren bild av blind sexuell drift och logiken är perfekt om kvinnoplaneten Månen ligger mittemot och drabbas av denna nidbild av bestialisk lusta. Notera att Mars i Skorpionen inte i sig beskriver en urartad sexualitet, det är när planeter börjar aspektera varandra som särskilda historier uppstår. 

Eftersom vi nu kan tänka oss att juristen själv inte är en våldtäktsman blir den här "sataniska axeln" i stället hans projektion på skurkarna av sin egen latenta driftsnatur, den han inte kan bejaka eftersom Månen i Jord och Solen i Eld tyder på blockeringar. Sol-Lejonet, zodiakens store älskare, har alltså kommit på kant med psyket i samma kropp. Nå, det är en bisak. Vad om de juridiska indikationerna på den här himmelen, så långt de kan utläsas av ett horoskop för hela dygnet?

Intellektet (Merkurius) är utmärkt skarpt och vaket på detaljer hemma i sitt eget jordnära och sakliga tecken Jungfrun. Se hur många siffror juristen lyckas fylla debattartikeln med! (obs, ironi) Men ser han skogen för alla träd? En annan av dessa hypersiffriga Jungfrur var filosofen Charles Sanders Peirce (se etikettlistan) som först efter sin död uppmärksammades för den stora matematiker han varit. Han hackade brasved av det mesta och intellektualiserade sönder det, som är Jungfruns vana.

Med även Månen i Jord, ser Solen i Lejonet - helhetens tecken - ut att ha svårt att nå ut här, helhetsbilden som Lejonen älskar att ge ut åt världen är möjligen ett hafsigt collage av små pusselbitar. Jag köper t.ex. inte alls den simpla additionen av en handfull våldtäktsfall med en lös hänvisning till en problematisk statistik. Juristen blandar äpplen och päron för att kunna avlossa sitt billiga legalistiska lösningsförslag.

Jupiter - Lagen - lider sitt detriment i Jungfrun. Den är inte illa skadad men å andra sidan långt från den andliga höjd där man tydligt förnimmer principerna i deras rena andliga natur (Jupiter i härskarläge i Skytten). Jupiter i Jord är ett väldigt svagt återsken av den gudomliga Lagen! 

Likväl ska inte den goda viljan missas: Jupiter vill gynna kvinnan (Månen) - särskilt den obefläckade kvinnan (Jungfrun) - allt enligt vårt antagande om Månens position. Vi har en modern, politiskt korrekt man som är mer kvinna än käringarna själva. Detta bekräftas även av en blödig emotionalitet (Venus) i Kräftans tecken. De manliga planeterna, å andra sidan, har bara bekymmer på den här himmelen!

När det gäller exekutiv eller verkställande makt, eller Lagens praktiska tillämpningar ("dna-registrera alla män"), spårar det ut helt. Här har vi ännu en person från den period cirka 68-71 då Saturnus "faller" in i tunnelseendets tecken Väduren. 

Man kan faktiskt säga att en aktivering av Stenbockens tecken ("makt") är överflödig här. Det räcker med att ha Stenbockens härskare i Väduren ("ego") för att egenmäktighetssyndromet ska gå igång på himmelen och varna för orealistiska idéer eller idéer som grundats på subjektiva omdömen. Låt aldrig egenmäktighetssyndromet förekomma hos människor med makt, risken är akut för despotiskt godtycke.

Saturnus husaspekter vet vi inget om eftersom klockslag saknas, på den här himmelen aspekterar den som synes inga andra planeter.

Utan att vara det minsta intresserad av integritet eller individuella rättigheter (överskattade frågor som bara fördjupar mänsklighetens egocentriska sidor och gör individerna hopplöst snäva och stingsliga), förefaller ändå juristens förslag gå stick i stäv med andra rättsliga principer.

Märk här hur Saturnus, Tillämparen eller Praktikern, baserar sig på en grundsyn som inte bara är trångt subjektivistisk utan även på en kolsvart syn på sexualiteten! För i Väduren är det ju Mars som förfogar över de konkreta åtgärdernas Saturnus. Och hur den planeten mår, låst i ett storkors av idel hämningar och låsningar gentemot sann intellektualitet, det har vi redan sett.

Pytagoras, en av det västerländska rättsmedvetandets stora portalfigurer skulle ha gråtit åt västerlandet och sådana här lösningsförslag efter att klockan redan slagit tolv. 

Det här är långt ifrån horoskopet för en stjärnjurist - inte för att de heller alltid verkar helt klara över att de valt att representera Gudomlig Lag på jorden! Se analysen av Leif Silberskys horoskop, där vi, lustigt nog, också hittar "den sataniska axeln" mellan Oxen och Skorpionen samt ett problem i Väduren.

Inga kommentarer: