Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 31 augusti 2010

Denna blogg handlar inte om vedisk astrologi

Jag sitter och mediterar över det mäktiga lärosystem som är Jyotish, den indiska astrologin, och inser åter hur lönlöst det hade varit att söka popularisera det på en blogg - även om jag hade haft många fler års erfarenhet. 

Se bara på den här, en av de arton tolkningsprinciper som de Fouw/Svoboda uppmanar studenten att memorera i sin massiva introduktionsbok "Light on Life":

Kona-husens härskare framhäver de önskvärda frågorna hos varje hus i vilket de har placerat sig eller aspekterar, försåvitt inte de samtidigt härskar över ett trik-hus (i vilket fall denna princip inte gäller). Det här är speciellt sant om kona-härskaren influeras av en naturlig välgörare utan något inflytande alls från en naturlig illgörare.

Det här är en av de enklaste principerna! Det finns sjutton till som man måste gå igenom för varje punkt i horoskopet man granskar! 

Kona-husen är 1, 5 och 9 men jag tror inte ens jag nämnt trik ("de tre") på bloggen, inte minst för att så många celebritetshoroskop saknar födelsetimma och hela resonemanget kring planetens husplaceringar utgår. 

"De tre" är de värsta av dussthana-husen 3, 6, 8 och 12, vilka är hus som åsamkar människan lidande. (Jag kan inte sanskrit men det är omöjligt att inte reagera på "thana" i ordet - jämför med Freuds thanatos, den dödsdrift han spekulerade var nedlagd i människans psyke.) 

Tredje mentalitetshuset ingår inte i trik-gänget eftersom det bara anses ett "smärre lidande" att ha mänskligt förnuft. Hus 6, 8 och 12 anses representera det som mänskligheten främst lider av. Jag ska inte dra de indiska tolv husen här, men 6e rör bl.a. hälsa, 8e andra människors tillgångar (varav dödssynden Avund) och 12e huset kan indikera allmän isolering från livet eller varför inte "sängkammarens hemliga nöjen" som en typisk indikation om en ofri själ som är uppbunden i lidelse eller lidande. Djurlivets instinkter kontrollerar individen i alltför hög grad.

Tolfte som ett "omedvetenhetens" hus indikerar väl att människan måste förvärva kunskap för att komma till tals med sitt lidande. "Känn ditt själv." För det man gör i omedvetenhet gör man till sitt eget förfång. Därav tolfte husets viktiga innebörd "världsliga förluster".

Tanken att det bara är ett "smärre lidande" att besitta mänskligt intellekt är ett fascinerande påstående i en urvattnad plattmarkskultur som den sekulära västerländska. Här känner vi inte ens till något annat än "förnuft" i dess simplistiska motsatsförhållande till oförnuft! Och den som, likt materialister, a priori stänger dörren till andra förklaringsmodeller kommer heller aldrig att ha något incentiv att ge sig ut på upptäcktsfärd. 

Man kommer för alltid att förbli fånge i denna "smärre plåga" det innebär att sitta och spalta upp livet i "falska" och "sanna" utsagor. Man kommer aldrig att komma i kontakt med sitt högre medvetande och bli mer lik gudarna.

Inga kommentarer: