Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 augusti 2010

Astrologin & blåljugande borgare

[Långt inlägg, cirka 5 A4-sidor]

Skolminister Björklund står inte högt i aktning på den här bloggen sedan han visat populism och sökt rida på landets invandrarfientliga stämningar. Nu visar det sig att en folkpartist nästlat sig in i en TV4-soffa och där suttit som retorikexpert och låtsats bedöma sin partikamrat objektivt. Naturligtvis var han så bra att man får "gåshud".

Den här bedragerskan sparkades naturligtvis direkt från programmet efter avslöjandet, och hon bekräftar bara vad Platon ansåg om antikens retoriker: de som lär ut den här konsten är ett patrask. Och de som sedan använder sig av kunskaperna för att förföra människor är inte bättre. Ja, han kanske lindade in orden lite mer, Platon var som bekant både förtrogen med retorik och att det bortom det väloljade munlädret också existerar en objektiv världsordning, varur t.ex. vår moraluppfattning har sprungit. 

DETTA TROR INTE EN ENDA SEKULÄR POLITIKER IDAG! Så ni kan ju gissa hur stort incentivet för vår tids ledare är att försöka adressera vardagens frågor ur ett gudomligt perspektiv, det enda objektiva. I den sekulära kulturen är alla subjektivister och tror det räcker att stanna kvar innanför sina egna skygglappar. Sådana människor borde åläggas talförbud. Har man inte ens undersökt ett ämne från åtminstone två perspektiv kan man inte tillföra världen något alls. När jag var som mest inne på kinesisk filosofi, inhandlade jag tio olika översättningar av ett nyckelverk för att, lat som jag är, slippa lära mig kinesiska men ändå bilda mig en allsidig uppfattning om den ursprungliga texten. 

Antingen är man Sanningen trogen eller också lever man i partiskhet, vilket är detsamma som Lögn om man ska hårddra tillvaron till den ultimata Ljus/Mörker-dualism allt till sist handlar om. Att tänka på så många som möjligt, det är Ljus. Att satsa på sig själv, det är Mörker. Trots att socialismen är en bortruttnande materialistisk ideologi har den faktiskt bevarat tanken om det kollektivas väl. Högern saknar alla kvaliteter som en gång gjorde en konservativ människa beundransvärd (bildning, koppling till de eviga och giltiga värdena, etc). 

Dagens människor åt höger är eländiga dyrkare av Pengarna och Komforten. Simpla själar helt enkelt. Det här valet blir som att välja mellan pest och kolera. Jag tror jag står över, som jag gjort de senaste 30 åren. Vissa system, som kombinationen av sekularism och demokrati, är inte värda att bevara. Systemet frambringar inte tillräckligt bra människor.

Eftersom vi nu är inne på ämnet lögn visar det sig genast uppstå problem med att ställa ett horoskop i syfte att få en känsla för hur tal med kluven tunga kan se ut astrologiskt. Som kommunalpolitiker på Lidingö finns bara ett begränsat antal namn att välja mellan och faktiskt bara ett, om man räknar bort två personer med dubbla efternamn. (Man kan naturligtvis tänka sig att retorikexperten taktiskt droppat ena namnet för att vässa sitt varumärke.)

Jag trodde jag ringat in rätt födelsedag för horoskopställandet när jag hittade följande barnsligt personliga kommentar:

....TV4:s retorikexpert Camilla Eriksson (som ni kan se analysera partiledartalen kl. 06.50 varje morgon) som också bor i samma hus som jag.
Bloggen tillhör en ung folkpartist som varken låter sig identifieras i Stockholmstrakten via sökverktygen Eniro eller Birthday. Hans vilja att bada i sin mer kända partikamrats strålglans leder inte till gatunamn där någon av kandidaterna till retorikexperten bor. Så vad är nu detta? Ljuger alla i Folkpartiet om vad som helst? Eller är den unge mannen inneboende i andra hand och utan någon uppgift om det i telefonkatalogen online?

Jag beslutar mig för att det ändå finns så mycket heder i retorikexperten att hon inte dumpat ett utländskt efternamn i sitt dubbla. Och att hon inte är personen med ett tydligt sammanskrivet efternamn. Kvar har vi bara en person bosatt i Lidingö kommun, född 1974. Och det här horoskopet blixtrar verkligen till i termer av retorik och kommunikation!



Jag talar förstås om Jupiter från ett kommunikativt Lufttecken som aktiverar båda de andra Lufttecknen, inte minst Tvillingarna (kommunikatören!) som detta år innehåller lärarrollens Saturnus. Detta ger en fullständigt lysande indikation om hur Jupiter, den stora välgöraren, söker främja kommunikationen och för detta kontaktar gränsdragaren eller pedagogen Saturnus. Och vad utmynnar den här serien Luft i? Jo, Merkurius, kommunikatören, i Vågens tecken!

Dessutom har den här personen en glödande fixering (Solen + krigaren Mars) till kommunikation via Jungfrun, det andra merkuriala tecknet!

Det här är nästan löjligt tydliga besked. Det "måste" vara retorikexperten!

Så till frågan om varför den skamlösa omoralen, det falska dubbelspelet. (Experten är eller spelar med retorisk vana ångerfull i AB och säger att hon inte tänkte på att hon var kommunalpolitiker när hon tog uppdraget för TV4...)

Här har vi till att börja med sinnelaget i skadat i Stenbocken. Månen lider sitt "detriment" i tecknet, och bloggen har ordat mycket om hur ytligt den här typen av psyke kan bli. De goda typerna går emellertid verkligen djupt in i ett ämne och blir fenomenala tekniker - jag har tidigare nämnt en ultraskicklig klassisk gitarrist vars hela inre värld består av METOD. Månen i Saturnus identifierar sig totalt med stora mästare och klassisk musik, mer än någon annan, handlar om att tradera maner.

En blick på retorikexpertens blogg visar att hon älskar fraser och ordvändningar, helt typiskt inte bara den politiska och manipulativa Stenbocken utan fastmer Solen i Jungfrun som också är en mycket språklig människa. Och så alla Lufttecknen förstås...

*****

Men Månen i Stenbocken är inte i sig en omoralisk placering. Tvärtom står dess disponent Saturnus för just tradition och gammaldags moral. Saturnus är inte som Jupiter en chanstagare. Samtidigt saknar den samvete för Saturnus är just bara traditionella mönster och det är det som gör Stenbockarna - det kanske mest maktfixerade och därmed politiska tecknet - så intresserad av hur man poserar för att locka andra att lämna över sin makt. 

Se stengetternas kamp på bergssluttningen! Jag har ofta talat om Stenbocken som den yttre kosmetikens tecken, mästarna över det yttre spelet - ibland fullständigt bortkopplat från allt inre samvete (som tillhör en väl fungerande Jupiter).

Det här året befinner sig emellertid den traditionalistiska Saturnus i ett distinkt amoraliskt tecken, Tvillingarna. Kommunikatören måste kunna vrida och vända orden från uppdragsgivaren så att de går hem hos mottagaren. Det är därför vi har lögnen eller desinformationen just exakt under Merkurius, både i dess härskarskap över Luft (Tvillingarna) och över Jord (Jungfrun).

Den förvånande upptäckten att Månen i Jungfrun är signifikant överrepresenterad bland kriminella ledde mig till tanken att det kan vara i kontakten med det fysiska (Jordelementet) som Hermes/Merkurius antar den klassiska skepnaden av tjuv mer än i dess Luftaspekt. 

Se t.ex. Tiger Woods Merkurius i Stenbocken och tillika horoskopets totalhärskare eftersom Jungfrun stiger i öster vid födelsen. Han kan sägas ha bestulit sina sponsorer på miljardbelopp genom att utge sig för att vara den framgångsrika helylleversionen av afroamerikanen, när han i själva verket var ett svart hål av okontrollerbar lusta. Det kallar jag Merkurius falska varumärkning! (Merkurius är också försäljningsbranschens planet, varav "merk" i merkantilism.) 

Hos Tiger Woods fanns intressant nog den "politiskt korrekta" Saturnus i opposition till Merkurius, tyvärr i "detriment" i Kräftan vilket påminner om hur ytligt skådespelet Saturnus bjuder upp till är.

Ytligheten återkommer bloggen Retorikexperterna till i fråga om vår expert, och det är mycket möjligt att all horoskopets Luft ändå inte kan avhjälpa ett psyke, om dess lidelse bara är för själva formen/strukturen. Jag har åtskilliga horoskop från olika generation där en Jupiter i Luft bildar en tripp-trapp-trull och individerna likväl varit, ursäkta mig, rätt korkade fastän oändligt intresserade av kommunikation, aktualiteter och annat man gärna förknippar med Luftelementet. Det har i dessa fall, som här, visat sig att varken Sol eller Måne deltagit i Luft-trippeln. (Minns, de indiska aspekterna är få.)

Retorikexpertens Saturnus kastar sedan en "formaliserande" aspekt mot Venus i Lejonet, symbol för spontanitet och affektion. Det är här falskspelet kommer in! Den amoraliska och skiftande Saturnus-Tvillingarna anpassar sitt "Venus-harmonierande" skickligt som en dramatiker. Och den här artificiella förbindligheten ("talet gav mig gåshud") disponeras i sin tur av den fanatiske krigaren i tjänarposition (Solen + Mars). 

Vill ni höra hur en fanatiker låter, läs bara den här bloggen. Den är skriven just av en Sol/Mars (i Vågen). Eftersom retorikexpertens krigar-Sol står i Jungfrun, ett mycket medvetet tecken, får man anta att hon inte alls glömt att hon var folkpartist utan tvärtom smög sig in i medierna för att den vägen göra det Jungfrun alltid gör: tjäna sin herre vare sig Jan Björklund eller någon annan i det borgerliga blocket. Och på det sätt som hon gjort till sin grej: i kritiska analyser (Merkurius) av andras sätt att kommunicera.

*****

Om incidenten i DN, SvD samt liknande fall på svenskan i svenskan (s.k. försök till "skadekontroll" - späd ut den första skandalen med en till, men mer harmlös variant): SvD(2)

Inga kommentarer: