Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 16 augusti 2010

Alshammars astrologiska kämpaglöd



Trots att bloggen håller astrologin på en enkel nivå och bara arbetar med ett litet urval tolkningstekniker, trots att bristen på födelsetimma för majoriteten av publika personer är ett aber - trots allt detta lyser kämpaglöden tydligt fram på Therese Alshammars himmel för hela dygnet. Hon är nu en historisk simmerska efter att ha tagit sin sextiosjunde mästerskapsmedalj.

Som vanligt är det riskabelt att tillskriva extrem framgång eller talang en enskild astrologisk detalj - för innan man vet ordet av dyker det upp en hög horoskop med samma faktor men utan framgång! Ofta beror det på att det krävs en födelsetimma för att veta var på himmelen lyckobudskapet ligger. Inte alla är förunnade att t.ex. födas med den jovialiska och allmänt framgångsskapande Jupiter stigande i öster! 

Omvänt surade jag länge över min Jupiter i det undanskymda sjätte huset för hälsa och tjänare innan jag såg att Leonardo DiCaprio hade sin Jupiter lika obskyrt placerad. Förklaringen till hans framgångar låg uppenbarligen inte i "den lättköpta lyckans" Jupiter utan i någon annan placering. (Jag ska återkomma till hans horoskop längre fram.)

För Therese Alshammars del är det ändå uppenbart att den framgångsskapande Jupiter är den kanske viktigaste nyckeln, särskilt som hon har sin atletiska krigare Mars i ett rörligt tecken - Tvillingarna. Mars kastar sedan sin "irriterande" 210-gradersaspekt mot en i sig höggradigt rörlig planet, Månen, som här befinner sig i ett passionerat äregirigt tecken - Stenbocken. Och det är, som synes, Jupiter precis invid Mars som kröner denna kämpaanda med framgång!



Lägg därtill att Solen står i sitt naturliga härskarläge Lejonet och vi får en människa som tar det som en självklarhet att det är hon som är utsedd att visa framfötterna och dominera scenen! Faktum är att Therese Alshammar har tydliga "star qualities" som man annars brukar förknippa med legendariska skådespelare - det är Lejonet som gör henne till mer än bara ett blötdjur som simmar omkring i bassängen!

På temat Vatten ska man inte missa den intressanta kombinationen av Venus och Saturnus i Kräftan. I indisk astrologi är de här två tekniskt sett neutrala till varandra eftersom Saturnus insisterar på att dra gränser och bestämma och Venus enda önskemål är att anpassa sig och bidra med harmoni. Man kan säga att dessa två perfekt illustrerar äktenskapet i traditionella patriarkala kulturer där "familjefadern" Saturnus alltid står oemotsagd och kvinnfolket (Venus) anpassar sig till husets auktoritet.

Likväl är kombinationen en blandad välsignelse vilket jag sökt illustrera med den röd/gröna färgskiftningen. Saturnus anses ligga i detriment (vara skadad) i den undersätsiga Kräftans tecken. Men här uppstår genast tanken: Har Therese genialiskt lyckats neutralisera sin svaga Saturnus genom att själv anpassa sig till dess budskap? Hon har valt att kämpa om position och herravälde i simbassängen, hon illustrerar perfekt sin Saturnus i det primära Vattentecknet, havets och Månens Kräftan!

Och nu kan vi länka in den sista pusselbiten: också hennes Måne lider detriment i Stenbocken eftersom den undersätsiga Kräftans härskare här agerar i den miljö (Stenbocken) som normalt bara ankommer Patriarken, dominanten! Vi har alltså en ömsesidig reception mellan härskarna över de två tecken som mellan sig tecknar "hackordning" (hög och låg). Eftersom Therese "valt" att hävda sig i Vattenelementet tycks den klena Saturnus neutraliserad, och därtill välsignas den av Venus, den "lilla lyckoplaneten" (Jupiter är som sagt den stora välgöraren).

Jag hoppas fler än mig ser hur fenomenalt den kämpande Mars/Jupiter samkör med budskapen mellan Jord/Vatten (Stenbock/Kräfta). Och det är därför jag väljer att grönfärga den ömsesidiga receptionen här, fastän jag i andra horoskop kan ha svart- eller rödfärgat samma reception - men i de fallen för att understryka att samma aspekt tycks ha varit källan till en svaghet i det livsödet. Dessa valde att agera i fel forum med sina planetära egenheter.

Ta t.ex. Cristina Husmark Pehrsson (nytt fönster), vars insatser för att skicka ut cancersjuka i jobbsök beskriver allt som är fel med den här ömsesidiga receptionen: ohörsam där mjukhet borde råda och, omvänt, hängiven den okänsliga Stenbockens system- och regeltänkande. Therese Alshammar framtonar också som aningen hårdför, en parant kvinna med skinn på näsan - men hon har valt rätt forum: hon slår mot de svaga eftersom de sig i leken har givit. Husmark Pehrssons olycka var att hon till att börja med fick ett regeringsuppdrag som hade med redan sårade människor att göra.

*****

Astrologins symboler flyter (som simmarna) och förändrar betydelse beroende på hur de kombineras och beroende på i vilken helhetsbild de ingår. Att på det här sättet studera offentliga personer ger ovärderliga inblickar i, ja vad? Kanske det egna psykets förmåga att se och förstå! 

Den antika filosofin lärde ut att vår essens inte är kroppslig utan består i rent medvetande. Andemänniskan är en medvetandevarelse. Men andarna älskar den här planeten. En del kanske drogs hit för att få simma och plaska i vatten - de fem sinnenas typ av upplevelser är en attraktion unik för Jorden!

"Men det finns ju inget utöver kroppens sinnesupplevelser", invänder sig någon. "Jag har att du blivit grundligt hjärntvättad", svarar de av Främlingarna som ännu har minnen av vad vi var innan vi drog på oss människokroppar.

*****

Expressen om "Alshammars jubel"
Aftonbladet: "Nu är hon bäst genom tiderna"
SvD: "EM-guld till Alshammar"
DN: "Svenskt medaljregn"




Teknisk anmärkning

Jag sätter etiketten "egenmäktighet", vilken här hellre ska läsas som "av egen makt", eftersom Solen står i Eld och Månen står i Jord. En sådan livslinje (Månen --> Solen) indikerar ofta kamp eller kämpar. Vi har alltså ännu en indikation om en krigare här! Här startar livslinjen med dödköttet (Jord), men målet är att skina som Solen i dess fulla majestät. Ett smart drag att hoppa i plurret, för Vatten reducerar genast känslan av den otympliga Jorden!

Inga kommentarer: