Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 8 juli 2010

Saturnus i de tolv husen

Från samma blogg om indisk astrologi som nämndes i förra inlägget, finner jag de korta skisserna på Saturnus i de tolv husen stämma perfekt på mina egna iakttagelser. Enkelt men träffsäkert.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I mitt sideriska horoskop hamnar saturnus i 3:e i st f 2:a och det tyckte jag var konstigt, för jag har nämligen aldrig tjänat mycket pengar, och är också en sådan som aldrig (nästan i alla fall) vinner på lotteri och sånt. Så jag tyckte det stämde bra, men nu har jag S i 3:e och... tja, jag känner inte igen mig i det där med "mental depression" och inte i förseningar och svårigheter med utbildning. Det andra som står i länken om S i 3:e stämmer däremot bättre. Och det slog mig att 3:e brukar stå för syskon också. Jag har inga syskon, så där har det ju varit väldigt restriktivt...:-)
S

Seaward sa...

Jag skummade texten lite snabbt och tyckte den stämde på ett principiellt plan. Men går du till enskilda horoskop (ditt t.ex.) måste du väga in fler faktorer.

Mest kuriöst här hur onda planeter kan bli goda som representanter för de hus de tillfälligt härskar över (se Planeters "verksamma natur" i översiktsinlägget om Planeters hemmatecken, styrka och vänner).

Där kan du se att Saturnus är god i just ditt fall! Se tabellen så ser du vilket förhållande din ascendent ger dig till planeterna.

Detta är snårigt och jag är inte riktigt hemma med alla nivåer av indisk analys än! På bloggen där en födelsetid är en sällsynthet brukar jag bara prata om planeterna i deras essentiella natur. Detta är inte falskt, men en sanning bara på sina egna termer. Utvidgar man analyserna mer, ändras samtidigt "spelplanen".

Anonym sa...

Det var tusan, där ser man! Det är mycket med det indiska...
OM nu det där med syskon, 3:e o Saturnus har någon relevans, det var ju bara jag som spånade, så kanske det förklarar varför jag aldrig som barn upplevde det som något negativt att vara enda barnet, tvärtom. Man har ju hört att många som är det känner sig ensamma o längtar efter syskon. Och jupiter som verksam illgörare illustrerar kanske varför jag aldrig varit någon Alexander Lukas precis... :-)
S