Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 juli 2010

Pakistan belägrat av onda planeter


Först en liten nyhet på bloggen. Inlägg som vållar någon dumdryg svensk sådant blodsvall (underförstått: innehåller en obekväm sanning) att han eller hon söker förmå landets tidningsredaktioner att klippa Twingly-länken mellan artikel och blogg, kommer att premieras med denna patriotiska förtjänstmedalj.

Det är bloggaren belönar sig själv för att ha lyckats sätta fingret på en öm punkt i den svenska samtiden för landets snara bättring ifråga om densamma.

För besväret som noterats av Svenska Dagbladet över detta inlägg rörde väl knappast astrologin som verktyg för analys av pakistanskt oväder utan "bonusspaningens" paralleller till den svenska politikens fådimensionella verklighet.

*****

Pakistans informationsminister meddelar världen att landet just nu erfar den värsta översvämningskatastrofen i dess historia (SvD, DN, DN2).

AstrologyWeekly uppger landets födelse till 9.30. Nog tycks den tiden för en sammankomst av beslutsfattare fungera, särskilt under dessa dagar. Tidpunkten skulle ge Pakistan en "kropp" och "person" i formen av 5°47' av Jungfruns tecken stigande i Karachis östra horisont.


Olyckligtvis inträdde självständigheten från Storbrittanien just då krigs- och olycksplaneten Mars står i överherrens läge (tionde huset) och från 7°04' attackerar landets kropp (asc). Landet har haft en turbulent historia! Se t.ex. följande rader från Wikipedia i samband med nationens grundande:
"The controversial, and ill-timed, division of the provinces of Punjab and Bengal caused communal riots across India and Pakistan — millions of Muslims moved to Pakistan and millions of Hindus and Sikhs moved to India."
I indisk astrologi berörs hela tecknet av en planetär aspekt, men det är ändå signifikativt att den räta vinkeln avviker med mindre än 2° från exaktitud. Landet är föddes med en slags paranoia för att en krigsherre ska ta över dem! Indien?

Eller ska man läsa det här som att Pakistan själv är en skurkstat i sin politik? Den här onda Rahu i territoriella Oxen i nionde huset för pakistansk utrikespolitik. Från det här landet kom terroristerna i hotelldramat i Mumbai, Indien, för några år sedan.

Man måste notera att astrologi fungerar som den av de ansvarsovilliga svenskarna hatade hederskulturen: en syndare i ett hus drar vanära över hela huset, ett samhälle är ansvarigt för de terrorister som far i världen. [1]

I landets födelsehoroskop finns en ansträngd kombination av de planetära fienderna Solen och Saturnus i Vattentecknet Kräftan. Kombinera Mars dåliga inflytande i horoskopet med Kräftan och det är en hög risk att det här tecknet ska börja uppvisa nationalism och sekteristiskt inskränkta perspektiv. 

Det tycks som om ständiga hotbilder som kommer och går i föreställningsvärlden är Kräftans naturliga sätt att fungera, och här understryker Mars verkligen Kräftan som revirinstinktens och nationalismens tecken.

*****

Titta noga på dagshoroskopet för när informationsministern gör sitt uttalande (yttre kretsen): här hittar vi både passerande olycksbringaren Mars och Saturnus vid Pakistans viktigaste punkt, ascendenten. Båda problemhärdarna kan löst sägas vara källor till problem i nationalhoroskopet och aldrig mer så än när de - i tiden - vidrör landet vid dess mest konkreta punkt. 

Vill man associera utifrån elementens symbolik är naturligtvis Kräftan ett rajasiskt Vatten-tecken, vattenmassor drivna av lidelse. Pakistans "kropp", ascendenten, är av Jordelementet, rörlig Jord. 

Är det vatten och jordskred som målas upp som en rent fysiologisk bild av landet, eller är det bara nu, när båda illgärningsmännen samtidigt pucklar på landets kropp som symboliken går i dagen? 

Jag vet inte, men att hitta de här två så nära ascendenten i samband med en pågående naturkatastrof påminner om astrologins forntida bruk för att förutspå väder - ännu en gren jag aldrig studerat.

Eftersom ovädret pågår några dagar är det svårt att tala om exakta gradtal, men idag, när meddelandet gavs står transiterande Mars i cirka 6½ Jungfrun och Saturnus likaså. I antiken hade man inte kunnat skilja dem åt, de har just nu förenat sina krafter för maximalt ont - mot Pakistans "kropp".

Vad lära sig? Uppenbarligen "hämmar" inte restriktiva Saturnus olycksplaneten Mars det allra minsta! Man kan säga att Saturnus, nödvändighetens (ödets) planet, riktar sin stråle rakt mot Pakistan (eller dess ascendent) just nu och att olycksskaparen Mars "stämmer in i sången som en överton" genom att också lägga sig i samma linje ner till jorden. 

Men detta är bara en sinnebild, för det är naturligtvis inte ute i rymden det här skeendet inträffar som någon motorväg där olyckor kommer glidande i fil. Astrologins verkliga sätt att fungera, ja vad astrologi är, är ren metafysik, dvs högre betraktelser som ligger bortom de frågeställningar naturvetenskapen satt sig.

Se även samma planeter över Ryssland.


Spinoff.

En rolig (?) politisk parallell: Pakistans syn på makt är bestickande lik Mona Sahlins, med krigaren (och järnets, dvs industrins) Mars som ideal för en härskare. Man skulle lika gärna kunna säga en favorisering av en slugger i maktposition. Att också det personaliserande psykets Måne, tillika symbol för den helt odifferentierade folkmassan kombineras med krigaren, talar sitt tydliga språk: pöbelmakt.

Går man emellertid till den underliggande karaktären hos zodiaktecknet, är Pakistans födelse betydligt mer favoriserad än Sahlins eftersom bakgrundsfonden är Tvillingarna, ett intellektuellt tecken.

(Jfr Pakistans och Gandhis ahimsa-filosofi mot de brittiska överherrarna: icke-våldet kan här beskrivas som Mars sublimerad till Tvillingarnas intellektuella nivå! Som landets moderna historia omvittnar, har emellertid alls inte allt våld i Mars förblivit på den abstrakta Luftnivån!)

Sahlin favoriserar istället sin våldsamma mobb mot en tematisk bakgrund som kallas Oxens tecken. Oxen symboliserar materiella faktorer och deras representation i pengar.

Sällan har ett politikerhoroskop så väl beskrivet den befängda drömmen om att upphöja de sämst lämpade - en masse - till beslutsfattarposition! Och ändå är det ju Reinfeldt som tillsatte mängder av stolpskott till ministrar. Hur kan det komma sig?

Jo, hos Sahlin ser vi naturligtvis en helt annan princip i verksamhet: horoskopet tecknar drömmen om socialismens maktövertagande. Järnets planet Mars i Jordelementets Oxe är ett rent jordbrukar- eller arbetarbudskap - jordens salt vill äga Rosenbad.

Det är för att Sverige inte längre föresträdesvis har den här dunkla och oupplysta klangen Sahlin inte har några högre förtroendesiffror. De hon får med sig är rabiata feminister, vilka är ett annat uttryck för Månen + Mars (feminitet + ilska).

_____

1. När man tänker närmare på saken, saknar svenskarna intelligens eller åtminstone stringens: först ogillar de att ta individuellt ansvar, djupt indoktrinerade att ett diffust "samhälle" ska sköta allt åt dem. I nästa ögonblick beskyller de andra snarlika entiteter, t.ex. "nationen islam" för att den agerar med övertygelse på den globala arenan!

Nyckeln till den här dassiga logiken är usel personlig utveckling i kombination med nationalism. Kanske svensken och människan i stort är ödesbestämd att alltid vara en bedrövelse. Lyckligtvis är definitionen av pöbel inte identisk med den enskilde. Det går att röra sitt psyke ut ur pöbelmörkret. Desto fler medborgare som gör så, desto ljusare landets öde. Dessa är ytterst djupa metafysiska perspektiv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller inte med om Sahlins socialistiska strävanden, tror hon förde (s) åt andra hållet.

Och fortfarande håller på med det - i lönndom.

Seaward sa...

Du får nog läsa om texten. Den handlar alls inte om det du tyckte dig se. Jag skriver här om en generell astrologisk parallell mellan två himlar.

Bloggen ägnar ägnar sig som du kanske ser åt astrologi. Den använder politik, kändisar och skandaler som bränsle i arbetet att bättre förstå de astrologiska symbolernas principiella natur och beteende i olika horoskop.