Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 juli 2010

Mannen som sålde sin själ till Djävulen


Aftonbladet har en språkligt medioker artikel som visar vilka lågvattenmärken ung journalistik av idag tangerar, särskild den som själv tycks intresserad av att göra sig pengar via spel och dobbel. 

Författaren som presenterar pokerns nummer ett, Phil Ivey, har så dåligt grepp om bildspråk att Phil Ivey inte är i färd med att bestiga bergstoppen (som en markering av sin status) utan rent av "kliva över det sista krönet" - som om han avsiktligt siktade på att skjuta över målet och rasa ner på andra sidan!

Idrottens kvasipsykologiska och kvasireligiösa tomprat skiner igenom. När det kommer till kritan kan Iveys fabulösa framgång bara förklaras som att han "sålt sin själ till Djävulen". Han har ju alltid haft en obetvinglig lust att betta (satsa pengar) på precis allt, förvandla livet till ett enda långt tävlingsmoment. 

I det här hör vi direkt Rajas guna, människan som fastnat i lidelsens kvalitet. Artikeln liknar honom vid pokerns Tiger Woods och hade författaren haft en suck om astrologi - mänsklighetens dolda blueprint - hade han sett hur makalöst nära sanningen han kommer här.



För det är givetvis en Stenbock vi talar om här, den lidelsefulla stengeten som strävar upp mot världsbergets topp, varifrån han/hon sedan härsklystet kommer att bruka sina horn för att hålla yngre tronpretendenter på plats. Stenbocken är den klassiska patriarkalitetens egen symbol och kontrasterades just som sådan av antikens visa män genom att den underkuvade massan och kvinnan placerades i opposition - Kräftans tecken. Tiger Woods var visserligen inte född i Stenbocken, men de båda männen delar andra indikationer som uttrycker "stenbockighet".

För att en riktig streberversion av Stenbocken ska uppstå - en kämpande hypermaterialist som bara söker vinna kontroll över denna världens goda - räcker det inte med att vara född i tecknet. Sekundära indikationer måste instämma i Solens bud om en passionerad vilja att bli den som sätter agendan snarare än att vara en "Kräfta" - ofri och underkastad andras ramifikationer.

Det är i dessa sekundära bud som Phil och Tiger visar sig vara samma andas barn. Båda har den pekuniära, eller ska vi säga merkantila Merkurius hårt kontrollerad via opposition av förvärvens och äganderättslighetens Saturnus - Stenbockens härskare!

Båda de här extremt pengakåta männen har den förvärvssugna polariteten i den negativa polariteten, mellan ett Jord- och ett Vattentecken. Detta Vatten får Jord att blomstra - bloggen har hittat otroligt träffande exempel på hypermaterialister och totalt oandliga "fysikalister" i fall då de här två elementen helt tar kontroll över himlavalvet. 

Det var, som jag ofta påpekat, ingen slump att ALLT gick i denna jordnära kulör dagen då borgarna tog Bastiljen (Franska revolutionen) och det nya, sekulära Europa föddes. En ny värld i arrogant trots mot högre sanningar, mot Gud och hela skapelsen. En värld där man ensidigt bara söker inomvärldslig konsumtion, genom att söka rationalisera bort allt som mänskligheten dessförinnan hade kommit till insikt om.

Nu, 300 år senare, står västerlandet på fallrepet, och det är nu Djävulens mentalt och själsligt vanskapta barn föds i flockar över hela världen och människor som spelar om pengar plötsligt idoliseras. Det är nog ingen slump att Lady Gagas kapitala (!) genombrott kom genom låten som så skickligt alluderade till det nu så upptrissade pokerspelet.

Denna större fråga, frågan om en TIDSANDA, kan inte utläsas ur horoskopet som sådant. Inte ens de som inkluderar Uranus, Neptunus och Pluto har egentligen en suck om vad de pratar om. Det finns inte en levande själ på jorden idag som vet hur de tre nya kropparna har verkat på mänskligheten genom årtusenden. 

Plutos effekt i de tolv tecknen har vi t.ex. inte en aning om. Den upptäcktes 1930 och har många tecken kvar innan den ens gått sitt första varv (under det att astrologerna studerar och antecknar sina intryck). 

Indisk astrologi bryr sig inte ens om de tre yttersta. Att koppla Pluto till döden är helt onödigt. Saturnus har alltid varit Döden! Västerlandets astrologi är principiellt osund, västerlänningar spekulerar och tar sig inte tid att dubbelkolla. Astrologin är skräp i väst, en hobby för obildade. I Indien är det ingen skam för en avancerad matematiker eller filosof att syssla med ämnet. Och med rätta. Väst förstår inte vilket instrument det här egentligen är, och jag har själv just bara börjat ana det...

Att Stenbocken är mer demonisk nu än för, säg, 500 år sedan kanske en del skulle invända sig mot. Men astrologin har alltid talat om de arketypiska motivens "goda" och "urspårade" uttryck, och det är ingen slump att motivet med att sälja sin själ till Djävulen dyker upp i just den här artikeln, i vår tid. 

Djävulen eller den bockfotade Pan (fan) har en uråldrig koppling till Saturnus (varav smådjävularna, satyrerna) i planetens herravälde över Jordtecknet Stenbocken. Och vad återstår när Gud utvisats och allt i vår tid bara handlar om ytlig stajling - för övrigt ett av Stenbockens favoritområden?

I det här zodiakala motivet finns faktiskt risken att man säljer ut själen (opposita Kräftan) totalt och ger sig i lag med enbart sifferexerciser. Stenbockar älskar att mäta upp och på det sättet kontrollera. Detta är förstås en parodisk kopia på den verkliga kontrollören Gud, som till yttermera visso "inte delar ut anden efter mått" (Jesus)! 

Det är bara de fallna själarna som börjat tro på sina egna "vinkelräta system", ett tecken på att de är tydligt infekterade av "denna världen". 

"You're so square", säger amerikanen med rätta åt tråkmånsar från Sverige, ett land totalt under isen pga Saturnus dominans i nationalhoroskopet.

Utöver att Saturnus, materialismens princip, kontrollerar tjuvarnas och handelsmännens Merkurius hos både Tiger Woods och pokerstjärnan - och i princip redan här visar att de sålt sig till Djävulen - har Phil Ivey också sinnelaget (Månen) kontrollerad av Saturnus!

Horoskopet är noga uträknat för midnatt lokal tid i USA och det råder ingen tvekan om att Månen just nått in i Vattumannen, som också är saturnisk. Men skillnaden mellan den saturniska Solen och den dito Månen är intressant.

Phils Iveys dagaktiva gärning är att bete sig som en kämpande och äregirig Stenbock, men han gör han det utifrån ett intelligent psykiskt substrat: Månen är saturnisk förvisso, men Vattumannen står för Luftiga konceptioner och är än skickligare på att kalkylera än Stenbocken, just för att den verkar i Luft, ett helt abstrakt element. Som kvantfysiker kan förtälja finns det matematiska beräkningar som "funkar" men som det inte finns några sätt att representera i Jordelemenet (vår enkla verklighet). 

Fysikern "vet" saker om verkligheten som det inte går att beskriva för en människa som inte själv har tillträde till den rena tankens värld. Jorden har inga passande liknelser man kan tillgripa. 

Därför tycks de bästa matematikerna också vara anhängare av Platons idévärld, och inte lika bundna till den lilla socialrealistiska värld dit de fallna materialisterna är hänvisade. Dessa matematiker har förmodligen redan i tidigare liv levt efter Jesus devis om att "inte samla sina skatter på jorden utan i himmelen (i medvetandet)". 

Pokerstjärnan Phil Ivey har således sinne nog att tendera mot mentalisering men likväl är hans Sol inte nöjd med det - han strävar efter att samla skatterna i det fysiska, i Jorden, dödens element!

Lyckligtvis leder själavandringen de levande varelserna vidare. Jag tror inte det är rimligt att anta att en själ som spiller ett helt liv på materialistisk strävan har någon lust att återvända till jorden och göra om samma resa igen. 

Däremot kommer TENDENSER till girighet och habegär att finnas kvar nästa gång själen återföds. Och det är tendenser vi ser i horoskopet. Därför är det så svårt att avgöra om Phil Ivey bara har en böjelse att vilja konkurrera om herraväldet eller om han ska tappa alla spärrar. 

Tiger tappade spärrarna, men hans Merkurius/Saturnus var också den dominanta detaljen på den himmelen (Merkurius härskade över hans ascendenttecken Jungfrun). Pokerstjärnans födelsetimma är inte känd, och man vet inte om också han är direkt styrd av den oärliga tjuven Merkurius, en omoralisk opportunist när han framträder under svår planetär stress.

Och det måste man säga att han är här, stressad alltså, av Saturnus som är "skadad" i själens tecken Kräftan. (Mittemot sitt härskartecken sägs planeten vara i "detriment".) Vi måste alltså gå till Månen för att förstå något om den själsliga skada som underminerar Saturnus, som ju i goda tagningar representerar moral och principfasthet (sin "naturliga ondska" till trots).

Med Månen i Vattumannen spikad inser vi strax att det här är en ömsesidig reception, vanligen till nytta för båda parter. Men jag skrev just föregående inlägg om trippelmördarens diagnos (sinnessjuk) och hänförde den till att Luft och Vatten inte går att blanda. Individen saknar sund rationalitet, och det är precis vad som händer här också här. Två snarlika fall på samma dag! 

Saturnus vilja till makt och kontroll är skadad i Kräftan eftersom det senare är ett fruktans tecken, ständigt orolig över hungersnöd och ofärd. Saturnus kan tänkas bli en sjuk ackumulatör i detta tecken och jag har kommenterat Kräftan som en som bunkrar upp i samband med SEB-chefen Annika Falkengren.

Vi har alltså en "dissociation" eller rationalisering av en underliggande otrygghet hos pokerstjärnan i den negativa ömsesidiga receptionen mellan Vatten och Luft, Saturnus och Månen. Det här är skrämmande på mer än ett sätt. För också mannens viljemässiga aktivitet (Solen) tar sina steg utifrån sin disponent Saturnus. Pokerstjärnan agerar alltså ut ren psyksjukdom i sitt "bettande på allt"!

Men uppenbarligen har han här, vid gränsen då undermedvetet Vatten möter rationell Luft någon kuslig talang för att avgöra spel till sin fördel. Är det för att han sålt själen till Djävulen? 

Tja, Saturnus stod i den fallna själens tecken (Månen/Kräftan) redan då han föddes. Phil Ivey ägdes av Djävulen i samma ögonblick han föddes!

Något av det tycker jag mig se i den spektakulärt glödande ögon som strax visade sig om man bara ljusade upp Wikipedias foto en smula (se ovan).

Det är också värt att notera att han har lidelsefulla Mars i pengarnas tecken Oxen, samma placering som berett Mona Sahlin så mycket problem i sin privatekonomi.

Och till sist, fast ingen kan ha missat det: TITTA PÅ RAJAS GUNA I DETTA HOROSKOP - VILKET ÖVERTRYCK I BEGÄRETS KVALITET!

*****

 Se även det andra inlägget jag skrev om Tiger Woods, "Var finns styrkan i Tigers horoskop?" Jag ser nu plötsligt att de är födda bara någon månad från varandra och att det är exakt samma Merkuius/Saturnus-opposition hos båda. Mycket intressant. Jag har inte läst den texten (minns inte vad jag skrev ens för en vecka sedan) men det är intressant att prova tanken om Saturnus i Kräftan som "fundamental otrygghet" även på Tiger Woods.

I så måtto Saturnus är en "kronisk" planet låg Tiger Woods och Phil Iveys skada på plats redan då de föddes under dessa stjärnor. Tiger Woods disciplinära (saturniska) far, är alltså INTE den som skadat Tiger Woods psyke i grunden. Han kom hit som en skadad själ och fadern spelade bara ödesrollen av en som ÅSKÅDLIGGJORDE den preussiska disciplinens förödande inverkan.

Mänsklig tanke räcker inte för att se hela bilden, men man kan tänka sig att båda dessa Satans barn bara gör en preliminär uppgift i det här livet genom att förråa sig maximalt. 

Deras verkliga uppgift kommer i ett senare liv då den nuvarande Rajas guna övergår från passionerad materialistisk lidelse till rent och skärt lidande. Gissa om de här två kommer att vara utfattig i ett kommande liv. De tog ut alla sina vinster här och nu och gjorde slut på all kosmisk goodwill.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad blicken berättar,... ja,intressant vore ett horoskop för per kornhall, författare till "skapelseinspirationen".