Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 21 juli 2010

Lundin vs Zelmerlöw (generationsskifte)

Lösa tankar om smörjan kvällstidningarna matar idioter med, sådana som jag och du som känner till rubrikens pseudohändelse.

1. Generationskampen. Den unga generationen, mer korkad än någon föregående i svensk historia sedan allmän skolplikt infördes, har på något märkligt sätt ändå lyckats manövrera sig fram till en del strategiska positioner varifrån de nu likt en grekisk tragedi dödar sina egna föräldrar - det vill säga tippar gamla häckar från åtråvärda positioner för att ta över hela föreställningen.

Hon, tv-donnan Elisabet med Håret, var ett klassiskt exempel på mobbningstendensen när mediebranschen söker föryngra sig. Just nu dominerar en ungdomsmaffia och det märks i att allt är lite sämre i dag än igår - och ibland inte så lite sämre. Istället för Hasse & Tage har vi humor som är så dålig att programserierna läggs ner när alla till sist inser att klubbar för inbördes beundran leder till noll kvalitetskontroll. Särskilt om de inblandade själva saknar känsla för skillnaden mellan att bara vara ful i mun och blixtrande i intellektet. Ta bara dagsaktuella exemplet med den juvenila informationstjänsten 118 880.

Nå, fenomenet är inte unikt svenskt. Vi har det där brittiska spånet som BBC sparkade sedan han gått på "Manuel" i Fawlty Towers... En så obetydlig halvkändis för dessa tider att jag inte ens minns namnet.

2. Slöhäckarna. Jag ler åt att just Anders Lundin dragits in i en sådan här pseudonyhet som att han skulle vara utmanövrerad i ett hemligt löfte från SVT till Z. För precis som schlagergeneralen Christer Björkman, som fått utstå snarlika mediaskapade stormar råkar Lundin tillhöra det zodiaktecken som är allra mest bekväm i en rätt lat och improduktiv ledarbefattning. 

Både Björkman och Lundin är Sol-Lejon, och det är naturligtvis därför Lundin så obetvingligt dragits mot en STOR scen som Allsången är. Lejonet siktar in sig på chefsstolen och sen kämpar de bara en kamp för privilegiet att få fortsätta vara den Betydelsefulla. 

Nej, i praktiken är Lejonet inte ett så ädelt tecken - många representanter likar mer Tamas guna, den tröga och immobila "fiber" lejonen vävts av. Glöm inte att de här fibrerna tillhör det tidsbundna kosmos och har alltså en begränsad livslängd. Även den kosmiska Solen kommer att klappa ihop en dag och här nere i den vanskapta jordiska sfären kan vi se cykliskheten med våra blotta ögon.

Det är också genom Lejonets hämningslösa självbelåtenhet Anders Lundin tror att han är ARTIST, fast, om jag uppfattat folkets kommentarer rätt, knappt är mer än medioker och likväl propsar på att sjunga solo. (Jag har aldrig sett den nu ifrågasatte Lundin in action men har vaga minnen från stenåldern hur han redan i tv:s begynnelse svassade runt med gitarr på magen och LEKTE rockstjärna...)

Adderar vi punkt 1 och 2 kanske historien ändå blir rätt begriplig. Ungt blod vill visa framfötterna och då går de först och främst på sittande ankor. Att de därmed bryter mot konfucianismens regel som säger att verkliga gentlemän aldrig skjuter mot fåglar i vila är bara symptomatiskt för Sverige av idag. Här förbjöds den aristokratiska excellensen för länge sedan i projektet "jämna Sverige med marken så att allt blir jämlikt". 

Och måttstocken som då användes var obildade arbetare, svärande, obildade och supande folk. Sverige har med andra ord skaffat sig en måttstock när "tillfredsställande" i omvärldens ögon motsvarar "underkänd". Ibland spricker emellertid den svenska självgodheten, som t.ex. när BP:s ordförande öppnade munnen och pratade på den engelska vi svenskar tycker vi är så duktiga på. 

Dock är Lejonet i grunden ett storartat tecken, och det når sin ledarposition pga att det har något extra. Men slår sig Lejonet sedan bara tillrätta och blir bekvämt, då gör glöden ur föreställningen och lockar mindre gentlemannamässiga strebers att så frön om ändringar i sakernas ordning. Zelmerlöw kan ha varit så pass korkad att han varit en nyttig idiot för andra ränksmidare i den ruttnaste av världar, mediebranschen, dit alla de sämsta människorna samlar sig för inbördes beundran och för maktkänslans skull.


Anmärkningar om horoskopen. 

Så enkelt. Åldermannen Saturnus i samma tecken. Zelmerlöw smyger in som ett Saturnus-varv yngre än senioren Lundin. Bara en fråga om generationsskifte? Rätt fånigt, är det inte?

Båda har Jupiter (framgång) i kommunikativa Lufttecken. Jag skulle säga att Lundins Jupiter-i-Vågen är jämnstark jämför med Zelmerlöws Jupiter-i-Vattumannen. Sveriges horoskop har, som jag bedömt saken, en Vågen-personlighet, medan soltecknet är Vattumannen. Båda två vidrör med andra ord nationalsjälen med den Jupiter som vid sidan av Venus framkallar acceptans och vidöppna famnen.

Zelmerlöw är nu faktiskt en sångare, och Solen i Oxen, så vanlig hos människor som arbetar med rösten, skapar naturligtvis stor irration i Anders Lundins horoskop där istället aggressionsplaneten befinner sig i orala Oxen. När Mars-Oxen vaknar till liv då är det negativt, aggressivt och tvärt. Visst har pratet om hans ersättare upprört Lundin på alla punkter. Sol-Lejonet klarar inte förluster (det är Sol-Skorpionerna som dör med grace!) och dubbelexponeringen visar att just Oxar (riktiga sångare!) är de som ligger närmast att få Lundin, en sångar-wannabe, ur fattningen. 

Lundins Mars attackerar faktiskt hans egen Lejon-Sol - det är en Jord/Eld-låsning. Där syns den frustrerade artisten, han som belägrat Allsång under många år för att åtminstone kunna få leva ut sina rockstjärnedrömmar en smula. Solen i ledarskapets tecken är det självklara men i skuggorna står en ilsk Mars och vill också vara "oxen", dvs sångrösten...

Även inom Lejonets revir finns det anledning för Lundin att känna Zelmerlöws närvaro kasta en skugga som erinrar om honom själv, kungen över alla här. Zelmerlöw är ju ett Mån-Lejon, dvs kan absorbera andras solljus och under bra dagar återge till och med det maximala lejonljuset! I man-kvinna-relationer (och troligen också bögrelationer) funkar Sol-på-Måne bra, men jag är inte så säker på att samma gäller om det handlar om två personer angående ett jobb! Då upplever säkert det "rådande" Lejonet att någon kommer med sin reflektor och vinklar om hans - kungens - solljus i annan riktning!

Faktiskt, L & Z:s ödesmättade möte just i Lejonet och Oxen, driver fram "den frusterade ambitionens tema" samtidigt som de händelsevis råkar representera skillnaden om ett varv på Saturnus/Kronos väg mot döden (Skorpionen). Tre Tamas guna-tecken, tecknen för de som sitter fast i attitydspel snarare än i intelligens. Undra på att det är var en tacksam pseudonyhet, men idioterna som skapar sånt här vet inte själva att också de är medvetslösa och besatta av kosmos mörkaste krafter. 

En dårarnas parad - se bara vilka kändisarna är som totalt fastnat under Tamas guna: Reinfeldt, Sahlin - människorna som är låta på att bli sedda som "pelare", "klippor" och institutioner. Ett folk är per definition ett storsint släkte som ger sina sämsta medlemmar chansen att åbäka sig i detta "trovärdighetsspel". Det utspelar sig inom alla områden, i Riksdagen och på Skansens scen. 

Man skulle vilja ropa, "Väx upp, mänskligheten!" Men det går inte. Själarna måste allihopa upprepa alla tolv stationer på Jesus vandring mot sin korsfästelse och sedan dö bort från världen och så återvinna vakenheten. Detta är regeln, men som de ovanligt talanglösa människorna helst inte ens vill tänka på. Se biologen Richard Dawkins privata krig mot religionerna - vilken ömklig liten man! Dawkins är populär bland svenskarna.

*****

Expressen om "händelsen".

Inga kommentarer: