Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 18 juli 2010

Känslan som tär på tanken




På heder och samvete - min första tanke när jag läste några ord från populära programledaren Anne Lundberg, pillade av Expressen från veckotidningen Allers, var: "Och hur svåra är störningarna mellan sattvatecknen här då?"

Bloggens återkommande läsare förstår exakt om jag återger Annes ord:

"Jag vill ständigt utvecklas men en nackdel är att jag är väldigt rastlös. Det är inte så att jag mår dåligt men jag kan inte sitta ner och bara njuta. Och så har jag svårt för att vara ensam."

Ja, den där sista biten om att inte hitta någon ro i sitt eget sällskap är egentligen bara myntets andra sida - det säger sig själv att den som alltid flänger runt är på väg från något och flykten föder känslan av isolation/ensamhet.

För icke-astrologer ska bara kort sägas att Sattva guna i indisk filosofi kan beskrivas som en "godhetens kvalitet" men också "rörlighet" eftersom de sattviska tecknen har det i sig att bryta ner den rigiditet som uppstår i de tecken som föregår dem själva (de Tamas-dominerade eller rigida tecknen). Baksidan på den i sig utmärkta viljan att komma vidare, söka ny kunskap, etc, är att störningar mellan Sattva-tecknen kan ge "överrörlighet" och instabilitet, och det är något åt det hållet Anne Lundberg uttryckte.

Och så här ser då horoskopet ut för dagen hon föddes. Det är den absolut värsta störningen av Sattva i konflikt som existerar mötet som bara inte vill sig mellan Vatten (känslor, instinkt) och Luft (förnuft, logik)!



Tekniskt ser det ut så här: energiska krigaren Mars står i Fiskarna och oroar där det undermedvetna. Eftersom Fiskarna är ett "loser-tecken" vad framgångar i denna världen anbelangar, är det passande att hitta faderssymbolen Solen precis bredvid den naturliga illgärningsmannen Mars. Anne berättar att hon hade en alkoholiserad far i AB:s artikelstöld eller kortreferat. Och Vattenelementet och "svampigheten" har bloggens läsare redan sett tillräckligt många exempel på - Vattnet dyker upp nästan vareviga gång man plockar ett missbrukaröde ur nyhetsbruset! Men den här gången låg alltså Vattnets psykiska svaghet åtminstone delvis "outsourcat" på en extern gestalt i horoskopinnehavarens liv.

Att denna Mars (eller Mars + Sol) ställer till med förtret för hemmiljön syns just av oförenligheten mellan Vatten och Luft: hemmiljöns Måne är kopplad till komfortens Jupiter i Tvillingarnas tecken. Och detta ska förstås läsas: undermedvetna eller känslomässiga störningar (Mars) skadar den mentala balansen och förmågan att vila lugna i sin hemmiljö. Eftersom Jupiter förstärker allt den nuddar vid är Månen - psyket - rejält turbulent i detta fall. Och det är nu "överrörligheten" går igång. Den som hela tiden är på språng slipper stanna och känna efter djupt och kan så hålla "rösterna" från det undermedvetna borta.

Jag har ett (anonymt) fall fött något tidigare samma månad och år där Sol och Måne bildar en annan variant av störningen mellan Luft och Vatten: "det sociala utstötningssyndromet". Här är Solen i Vattumannen och Månen i Skorpionen, något som går att leva med, men då de båda månnoderna spände ut sig mellan Skorpionen och Oxen det här året, är psyket (Månen) extra infekterat, och Solen dödas av Saturnus exakt som jag beskrev i det här inlägget (i nytt fönster) om när svenskarna ville ha rätten till fri abort. 

Kvinnan hade samma alkoholistproblem på faderns sida som Anne (Mars och en klen Merkurius ställer till det i Fiskarna även i detta horoskop i ett angrepp mot Tvillingarna). Men därtill fanns omilda upplevelser med en hemsk styvpappa. Kvinnan är i dag medicinerad för att klara av vardagslivet för att döva en mycket obehaglig svängning mellan ängel och ren djävul. Kort sagt, ett ganska allvarligt fall av störningar mellan det undermedvetna och de medvetna konceptionerna, Vatten och Luft som akut dissociation - vilket tyvärr bara leder till att det undermedvetna materialet blir ännu mer "ondskefullt".

Hon var vidare fruktansvärt projektionsbenägen: skulden låg överallt utom hos henne själv - synbarligen en annan följd av dissociationen. Och det är naturligtvis sant om man bara ser till ett enda liv. "Miljön gjorde henne sådan."

Men sådana här horoskop föds man inte under utan anledning! Karma gör att man förr eller senare möter människor som likt objektiva vägmärken tydliggör sidor man själv uttryckt i tidigare liv. Ens egna föräldrar är förlängningar av ens eget själsinnehåll! Detta är en närmast obegriplig tanke för de filosofiskt klent utrustade svenskarna.

I brist på verklig skolning gnäller då den sekulära människan att livet är orättvist, fast sanningen är att de syndat så svårt att deras intellekt nu krympt till en råtthjärna. Hade de bara haft ett längre minne hade de kunnat skönja sin identitet över århundraden och se sitt nu i en större panoramavy. Men då hade de förstås inte varit den de är idag, så själva tanken är en självmotsägelse. Låt oss bara säga att saker är som de är. Vi är vad vi är på grund av det vi har varit...

*****

Anne Lundbergs horoskop är betydligt behagligare än det fall jag nyss skisserade, för Månen och Jupiter är den finaste typ av sinne man kan tänka sig. Likväl lider hon "demonangrepp" inifrån Fiskarnas omedvetna eller exil. Den alkoholiserade ("utslagna") och därmed frånvarande fadersgestalten är bara livets eget sätt att symbolisera för Anne att hon har övergivit sin andesjäl, tappat sikte på sin identitet. 

Identitetslösheten är just det "livsmotiv" som man väljer att födas till om man dyker upp på jorden som människa under Fiskarnas tecken. Och minns att vi talar den riktiga zodiaken nu, och inte det missförstånd som västerlandet sysslat med i minst ett och ett halvt årtusende. Det är t.ex. bara med den ursprungliga babyloniska zodiaken vi får dessa klockrena insikter via de fyra elementen. Studerar du en västerländsk astrologi har de generat slutat använda elementen i sina analyser eftersom de stämmer så horribelt dåligt när deras zodiak nu ligger 4/5 av ett tecken fel.

Jag har fört på tal den typ av nervös oro som sattviska Fiskarna och Tvillingarna bildar flera gånger, men oftast ur ett annat perspektiv: som ett avsiktligt eller oavsiktligt vrängande på informationens korrekthet. Att Anne tydligen också lider av detta, hörs i citatet, förutsatt att först Allers återgivit det korrekt och att sedan kvällstidningen snodde det utan att förvränga. Hon uppges ha sagt: "Jag vill ständigt utvecklas men en nackdel är att jag är väldigt rastlös. Det är inte så att jag mår dåligt men jag kan inte sitta ner och bara njuta."

Notera hur båda meningarna är uppbyggda exakt som dubbeltecknen Fiskarna och Fiskarna: i två led där andra ledet försöker negera det första eftersom det lät "sjukt". Här pågår uppenbarligen en livs levande censur och omvinkling mitt under det att hon pratar. Detta är då kommunikatören Merkurius och dess tecken Tvillingarnas ökända förmåga till desinformation, att den orena kommunikatören hela tiden förvränger fakta en smula.

Att Vatten och Luft inte fungerar ihop märks tydligt här eftersom Anne utan den åkomman hade kunnat säga vad hon ville säga i en enda positiv utsaga utan att för varje sekunds tankearbete tvingas negera det hon just sagt. Jag tror den vakna läsaren förstår precis vari dubbelheten i dessa sattviska tecken i kombination med Vatten/Luft-störningen består. Och varför det blir så här beror förstås på att man inte bottnar i sin identitet, i Sanningen, i Solen - i sitt andejag. Istället är man en vindflöjel av ord och känslor man söker pussla samman.

Kan då Solen i Fiskarna - identitetslöshetens zodiaktecken - hitta hem? Det har jag inget svar på. Soltecknet ger bara livsuppdraget, men säger i sig inget om huruvida man realiserar sin potential under sin stund här på jorden. Ett är dock säkert: livet är en oändlig process så de inslag i sin andesjäls klädnad Anne bidrar med följer med på resan. I den verkliga verkligheten går inget till spillo.

*****


Första diskussionen av Fisk/Tvilling som avsiktligt vilseledande kommunikation tror jag var i samband med dömde Pirate Bay-medlemmen Fredrik Neijs horoskop. Där fanns emellertid också andra indikationer som föranledde den provokativa rubriken Föds vissa kriminella?

Se även Mars i Fiskarna angripa Tvillingarna i Världens kortaste man

Se Positivismens armod om det kanske mest obalanserade förhållande mellan Fiskarna och Tvillingarna jag hittat så här långt i Willard Quine, den fattiga positivistiska livssynens fader.

Se även inlägget Tvillingarna: desinformationstecknet - om en så kallad svensk folkbildare som uppges vanställa fakta värre än de han söker nedgöra.

Det finns säkert fler inlägg av intresse, men bloggupplägget är inte särskilt lämpligt för att skapa bra och sökbara strukturer. Etiketterna hjälper en bit men inte särskilt långt, särskilt inte som allt fler tolkningsperspektiv tillkommit och jag idag skulle etiketterat många inlägg annorlunda.

En brist på bloggen är att inte lätt kunna se vilka som har Månen i ett visst tecken. Kanhända går jag igenom dessa tusentals sidor vid tillfälle och taggar alla med deras måntecken...


Inga kommentarer: