Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 4 juli 2010

Horoskop för en rabiat lesbian


Objektifiering, självförnedring

Jag var tjugo och hade just varit inne i min reggaeperiod. Texterna var extremt kulturkritiska: det onda Babylon var det omoraliska väst och rastafarianerna såg sig som det judiska folket trälbundet i den babyloniska fångenskapen. Senare uppfattade jag den extrema dubbelmoralen hos kända rastas, som Bob Marley som bedrog sin talangfulla hustru Rita så fort han hade en chans.

I det här klimat passerade utvikningsbruden och sångerskan Samantha Fox nästan oförmärkt förbi. Men när jag nu i en och samma artikel i Aftonbladet inhämtar att hon både är homosexuell och rabiessmittad av en katt (ett djurslag hon tydligen älskar) blev det läge för en kort horoskopstudie.

Genom åren har jag förvisso sett ett och annat foto av denna för sin ringa längd oproportionerligt storbystade kvinna men kanske mer häpnat över hur själsdöd om inte rent av korkad hennes blick varit.

Och hur horoskopet besannar den här ingivelsen. Här har vi en studie i total självalienation och en slags råttslug förmåga att kapitalisera på sina kroppsliga företräden. Ingen trevlig människa, om man säger så, och stundtals besynnerlig utseendelik den likaledes genomytliga modeskribenten Sofi F.



Skickliga astro-tydare vet redan att de som fastnar på ytan lär ha problem med Stenbocken eller dess härskare Saturnus. Senast på bloggen upptäckte jag paradexemplet Marilyn Monroe, världshistoriens mest objektifierade kvinna och  som påminde om vilken själslig olycka människor drar på sig som i sinnet lever via den publika bilden av sig själva.

Dessförinnan hade jag pekat ut Månen (sinnelaget) i Stenbocken hos bl.a. Heidi Montag, hon med femtielva plastikoperationer, och schlager-Neo, han som gjorde en perfekt Bee Gees-imitation. Fokus på att vara någon via ytan i båda fallen.



Inga nyheter på den här himmelen och vi kan gå igenom detaljerna ganska snabbt.

Fiskarna stiger i öster och tecknar sympati för djurlivet (bl.a. rabiessmittade katter). Med ascendenttecknet följer emellertid Saturnus, givaren av objektiv form men också en gränsdragare, samt Merkurius i sitt fallna (debila) läge.

Merkurius i Fiskarna har aldrig slagit mig som någon korkad placering trots dess tekniska klenhet, men när den sammanfaller med den stela och begränsande Saturnus ser jag en exakt bekräftelse på den själsdödhet jag mindes från 80-talet. Saturnus har dock inte ett dyft med livet eller själslig resonans att göra utan enbart med livets fysiska eller konkreta utgestaltning. Plastdockorna - där har vi Saturnus (bilden på en ung Samantha poserande med gitarr säger allt).

Som en sidoanmärkning är Samantha Fox ett exempel på en trend jag tyckt mig se, att Saturnus på ascendenten ofta reducerar kroppslängden. Detta är i linje med Saturnus som den basala metallen bly - den tynger och binder människan vid jorden och förnekar hennes strävan uppåt.

I de fall en stigande Saturnus åtföljer en reslig människa, studera i vad mån expanderande Jupiter ger ett motbud till Saturnus tendens att skapa kortvuxenhet. I det här fallet är både Saturnus och Jupiter placerade i hörnhus, men Saturnus i det viktigaste hörnet (1a huset) och Jupiter i det minst betydelsefulla hörnet (4e huset). Därtill står Jupiter i Tvillingarna, ett tecken som inte är känt för reslighet.

Saturnus, som gör att vi ser oss själva via kameraögat, som objektiva ting, förstör också Sofi Fahrmans horoskop, och det kanske är därför hon är en så extrem narcissist och huvudperson i sina egna modekrönikor. (Månen/Mars i Oxen i 90° till Saturnus/Rahu i Lejonet!  Som Sol-Kräfta kan hon inte annat än leva sig in i och agera ut denna jagiska störning.)

Samantha Fox har en liknande friktion mellan Eld och Jord, men här den mest primitiva och på bloggen ursprungliga definitionen av egenmäktighetssyndromet.

Väduren, egoprincipen, och Stenbocken, objektifierings- och kontrollprincipen bildar en tendens att upphöja den egna subjektiviteten (Väduren) till sin egen norm (Stenbocken). Detta betyder naturligtvis nära på en laglös eller kriminell mentalitet eftersom det väldigt är sällan ett partiskt ego-perspektiv sammanfaller med landets lagar!

Eller, som låttiteln på skivomslaget här ovan sade: "Naughty Girls Need Love Too". De två behornade zodiaktecknen skapar en förgrovad natur och notera hur de stygga flickorna "också behöver kärlek". Inte fokus på att ge utan på viljan att få. De egenmäktiga har fullt upp med att kräva sitt, de är ett primitivt släkte.

På något gåtfullt sätt har ÖDET lyckats smyga in "sanningar" i en låt Samantha säkerligen inte skrev själv - det öde som består i att Jordelementet effektivt tornar upp sig och förhindrar Eldelementets passion. Eld/Jord skapar ibland så frustrerade människor att de blir som skådisen Christian Bale, vars fem minuter långa utskällning av en studioarbetare är legendarisk.

Bale verkar ofta välja filmroller där just den här egenmakten eller egenmäktigheten (beroende på om den är funktionell eller dysfunktionell) spelar en viktig roll. "Batman Begins" och "American Psycho" är båda filmer som handlar om djupa psykiska störningar och i båda filmerna har KOSTYMERINGEN en viktig roll, dvs ytan är A och O hos psykopater.

Upptäckten att Samantha är homosexuell stämmer ganska bra med Månen i Stenbocken som tycks ha särdeles svårt att nå en genuin inre känsla för vem man är. För inte så länge sedan prövade schlager-Anna Bergendahl inför pressen att smaka på tanken om en lesbisk relation. Det var Mån-Stenbock även där.

Vad det handlar om är naturligtvis bara att den här typen inte lätt når in till sina känslor. I brist på inre gensvar på livets tilltal provar de istället möjligheter i förnuftet (Månen/sinnet står här i det allra mest avskalat objektiva och förnuftsbaserade tecknet.)

Men eftersom Stenbockar tenderar till utagerande på basis av upplevelsen av sina förnuftsgrundade skäl (en tunn ersättning för det djupare själssentimentet) tycks även detta tecken ha sin beskärda del i det homosexuella fenomenet. Plastdockor, aktörer utan själslig kontakt.

Eftersom Saturnus härskar över Stenbocken är det här ett kroniskt (tidsrelaterat) problem, ödet har skrivit in den inre dödheten för hela den här livscykeln eller för de saturnusdominerade segmenten tid (för dem som sysslar med livets planetära cykler, den indiska dasha-läran).

Själva tomheten och den emotionella otillfredsställelsen är tydligen den lärdom själen har att göra den här gången. De saturniska liven är mellanliv som tjänar att väcka genuin längtan till liv igen. Minns "En julsaga" och den ohyggligt självcentrerade herr Scrooge (i västtraditionen kopplas julen till Stenbocken) som lär sig att inte dra allt till sig (Saturnus) utan att ge ut och tillföra andra något (Jupiter).

Samantha Fox har framgångens Jupiter i en välsignande 240-gradersaspekt till Venus i Vattumannen. Detta är notabelt: framgång hos kvinnor - sexuellt. För Venus i tolfte huset har i indisk astrologi den entydiga innebörden "sängkammarens hemliga nöjen". Se inläggen om Dave Letterman och hans hemliga kärleksnäste på kontoret för en diskussion om 12e huset i den här läsarten.


Men det är och förblir Samanthas närmast olöslig kantring mellan Sol och Måne (man och kvinna), vilka bildar varsin del i egenmäktighetsproblemet, som kan förklara hennes homosexualitet. Notera här också den brutala Mars i härskarläge i Väduren ("Naughty Girls") och hur han triggar "den sataniska axeln" mellan Oxens sinnlighet och Skorpionens könslighet.

Man nästan ser i horoskopet vilka som är destinerade att inte bli mer än nakenmodeller och allmänna offer för primitiva lustar. I Samantha Fox fall är det dessutom en primitivism som hakat upp sig i frågan om Sol/Måne, frågan om manligt/kvinnligt. Kalla henne en nybörjarsjäl som snubblade direkt vid ankomsten till jorden. Men sådant här brukar rätta till sig efter några liv.

*****


PS. Jag misstänker att rabiesbettet från katten i Thailand är en effekt just av den sataniska axeln som binder människor vid enbart sitt kroppsliga jag. Skorpionen representerar förgiftning och här kopplas den möjligheten till nionde huset för utlandsresor.

Händernas planet Merkurius är fallen i Fiskarna (ett djurvänligt tecken) och när gränsdragaren Saturnus tar med sig Merkurius i sin aspekt mot den sataniska axeln, närmare bestämt till den fysiskt hungrande Rahu i sensuella Oxen, då aktiveras "satanismen" - att vara slav under denna världens drifter.

Rimligen gick det till så att Samantha Fox såg katten och greps av den typiska sinnesslavens oemotståndliga drift att vilja gulla och kela med katten. Men här kom en giftinjektion från dödliga Skorpionen - katten hade rabies.


För en annan enkel och "egenmäktighetsstörd" psykologi, se Anna Anka.

Inga kommentarer: