Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 juli 2010

"Girighet är bra" (Vattenelementet igen!)

Riskkapitalisten Mats Gabrielssons utbasunerande i Aftonbladet är en slående bekräftelse på vad denna blogg genom empiri - detta fula och överskattade ord. Genom stickprov på tidningarnas rubriker under en tid har måttlösa människor visserligen ibland dykt upp när positiv Eld och Luft dominerar. Men det i särklass tydligaste tecknet på en människa utan självkontroll är ett övermått av Vattenelementet, nära kopplat till instinkter och drifter.

Och samma Gabrielsson - som tidigare har lånat Michael Douglas replik "girighet är bra" (tydligen utan att låtsas om ironin över den omoraliska yuppien i "Wall Street" och vem som förlorade i slutändan) har mycket riktigt både Sol och Måne i Vatten!

Det här är samma fenomen som jag utpekade i SEB-chefen fru Fallskärms horoskop - hon som i pressen dementerade utsagor om sin natur: "Jag är inte girig". Nu står alltså innehavaren till ett närmast identiskt horoskop och påstår - stolt - det motsatta. Livet är rätt underbart!


Eftersom jag så sent som i förra inlägget pekade på den tomhet i känslolivet som kan följa av Venus klena placering i närmast sterila och prestigemedvetna Stenbocken (och som fick ateistiska läkaren Mettrie att konsumera sig till döds), förtjänar det att påpekas att samma i grunden frustrerade och svårmättade placering finns här. 

Och: disponenten till denna materialistiska och statusjägande pengaplanet, Saturnus, befinner sig illa placerad i Lejonet, ett Eldtecken som därmed skapar friktion med Venus i Jord och tecknar en annan bloggklassiker: den depraverade människan med omättliga behov och är beredd att kriga (gå över lik) för att nå det.

Jag förstår att Gabrielsson faktiskt tar filmkaraktären Gordon Gekko på fullt allvar!

Att erkänna sin psykopati betyder egentligen ingenting, ord är billiga. Termen är ju dessutom egentligen neutral och beskriver bara ett psyke som går i cirklar runt ett givet motiv. Har den här göteborgaren någon bildning utöver ekonomi kan man tänka sig att han faktiskt visualiserar ordet i dess neutrala bemärkelse för avsiktlig effekt. Han tycker han är fullständigt normal som enahanda fixerar penningen,  vinsten eller äventyret - eller vad som nu driver de här overkliga Joakim von Anka-figurerna.

Märk Månen i härskarläge i Kräftan - "den naturligt patologiserande" som jag ofta kallat just den positionen. Den lever sina liv i fantasivärldar och förverkligar ofta nog drömmarna! Intressant nog hade Annika Falkengren sin giriga demon Rahu i attack mot denna Måne, detta sinnelag - hos Gabrielsson är det istället Solen som förvrids av den hungrande Rahu, och detta i ett annat Vattentecken, känt för att följa sina fantasier: Fiskarna.

En annan spektakulärt girig människa var bloggens mesta kvinnotjusare, Warren Beatty. Där hittade vi återigen såväl Sol som Måne i Vatten, Fiskarna respektive Skorpionen. Ja, Vattenelementet har tecknat många rent bedrövliga livsöden också, inte minst när vi går till alla dem som inte klarat sprit eller droger. Whitney Houston är ett av dessa typiska fall. Whitney har Gabrielssons ljus fast omkastade: Solen i Kräftan och Månen i Fiskarna.

Utanför bloggen lämnas naturligtvis alla de fungerande Vattenmänniskor som i sina liv som sköterskor eller andra "smörjmedel" i samhället sköter sig bra men aldrig kommer att vara i närheten av tidningsrubrikerna. Man måste minnas dessa inför den bedrövliga serie galningar vi sett passera revy på bloggen i just Vattenelementet.

Jag tänker här inte gå in på den positivt laddade axeln mellan Lejonet och Vattumannen och de polära motsatserna Saturnus och Jupiter, men de har säkerligen bidragit till hans rikedomar, på det sättet att Saturnus fixering vid individualitet eller ledarskap (jämför artisten Robyns avsky mot skivbolagschefer) här är en mycket nyanserad och förfinad kontrolldåre: Jupiter i motsatta Vattumannen indikerar en expansion i fråga om strukturell medvetenhet.

Inga kommentarer: