Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 13 juli 2010

Gibsons galenskap (kinesisk astrologi)

Bloggen gör ett sällsynt avsteg från den babylonisk-hinduiska zodiaken och går ännu längre österut för ett gåtfullt folk med sällsamma insikter i ödet och naturen - kineserna.

Att Mel Gibsons traditionella sideriska horoskop är bekymmersamt har redan konstaterats, men även kineserna ser mörka moln vid den här födelsetiden. Efter att alltmer av hans inre våldsnatur visar sig (Aftonbladet, Expressen) kan det vara värt att illustrera den kinesiska klokheten med fallet Gibson.

Vid första påseendet verkar den medeltida "Floderna Ho och Lo:s rationella tal" (HO LO LI SHU) som en väldigt simpel metod. Den kinesiska 60-årskalendern  roterar och kombinerar de 12 djurtecken mot vart och ett av de kinesiska fem elementen. Det ser inte ut att ge mycket till "personhoroskop" eftersom varje tecken är ett år långt.

Men det cykliska förfarandet upprepas i allt mindre skala tills man når själva födelsetimman. Också det gamla kinesiska dygnet bestod av tolv timmar (där t.ex. midnattstimman börjar 23.00 föregående dygn och sträcker sig fram till 0.59 på det nya dygnet).

Nu har systemet nyanserats åtskilligt, och "mappas" därtill mot 64 grundläggande "tecken" (kua eller gua) vilka i sin tur kan brytas ner i 384 nyanser. Föds man dessutom i gränslandet mellan två kinesiska timmar uppstår en mängd varianter där erfarenhet krävs för att gissa vad som resulterar i slutändan.

Under de år jag ägnade det här systemet började jag svagt ana att två problematiska dubbeltimmar på raken kunde antyda svåra livsöden medan en "bra" symbol följd eller föregången av en "dålig" symbol indikerade ett "blandat" livsöde. Och de flesta människor är varken änglar eller demoner, utan en blandning av bra och såliga sidor.

Märk väl att ingen är helt oskyldig - människor som upplevs som "goda" är det bara för att en del av deras totala bagage från tidigare liv är mörklagt. Mel Gibson, å andra sidan, har knappast i någon filmroll dolt att han har en väldigt aggressiv sida som han gärna söker tillfällen att få ventilera. I det här livsödet handlar det således om att lyfta upp till ytan och konfrontera saker som nått en bristningsgräns. Men filmrollerna räckte inte, han hade mer som ville ut.

"Att nå (eller gå över) gränsen" illustrerar kineserna på ett delikat sätt genom själva sättet att grafiskt rita upp födelsetecknen som en serie stadier där botten anses vara "roten" (en vag antydan) och toppstadiet beskriver något som "blommat ut", gått över gränsen, eller nått ett extremläge. 

Allt i våra liv är karma, men jag har märkt att "toppstadie-människorna" har en tendens att utmärka sig på gott och ont. Påven Benedikt, president Nixon, rockikonen Mick Jagger - när jag tittar igenom de knappa 1.000 världscelebriteterna jag beräknat är det inte svårt att notera att de allra mest extrema namnen påfallande ofta föddes till ett eller annat "toppstadium". 

Naturligtvis kan man diskutera vad som måste gälla för att en människa ska ta det extra steget från "bara" världsberömd till "ikon", men Nixon gick till historien som den första fiffelpresidenten som fick avgå i ämbetet. George W Bush är t.ex. inte i närheten av den skandal- och ikonfaktorn, som t.o.m. gav upphov till det klatschiga öknamnet "Tricky Dickie". Nixon blev verkligen demoniserad, till och med innan han levde upp till ryktet. Mick Jagger behöver inte ens kommenteras - Jaggers läppar blev ett varumärke i sin egen rätt!

Påven Benedikt, vars mandat hamnade mitt i Katolska kyrkans stora pedofilskandal, har en lika tydlig negativ ikonstämpel i den dumdryga och religionsfientliga mobbens ögon. Men hans kinesiska ödestema är inte nödvändigtvis dåligt utan mer en spådom om att han skulle tvingas till direkt strid med den homosexuella sjukdomen i sitt liv. Hans prognos varslade om "utklädda sensualister", dvs människor som bara utnyttjade prästkappan för sina låga pedo- och homofila böjelser. Hade han inte valt den prästerliga vägen hade samma symbolik säkerligen tagit gestalt genom någon annan form av dubbelhet.

När vi nu kommer till Mel Gibsons extrema toppstadium av det tema som kan översättas som uppmaningen "Håll igen!" (så talande), ska man hålla i åtanke att detta extremläge inträffar invid en annan födelsetimma som också är av kritisk natur. Det råder alltså "härdsmälta" i tiden två tidzoner efter varandra och det är här jag tyckt mig se en förhöjd risk för "rötägg". 

Inte så att de nödvändigtvis är obegåvade - jag har t.ex. använt den allmänt hyllade Oscar Wilde som exempel på fenomenet. Men Wilde, när han ruttnade bort i fängelse med könsorganet skadat av kopiösa mängder homosex, såg på sitt liv som misslyckat. Det är bara en senare tid som genom att mörka de skadade fläckarna i hans personlighet och bara fokusera författarskapet lyckas förvränga sanningen. 

Den kinesiska HO LO LI SHU-metoden är inte lika förljugen som västerlandet, utan sade rakt ut redan i födelseögonblicket att här planterats ett livsöde med tvivelaktiga kvaliteter! Oscar Wildes kinesiska förutsägelse är faktiskt genant när man tar in vidden av vad den österländska visheten anade skulle hända. 

I rättvisans namn ska sägas att en del människor bryter mot även de kinesiska förutsägelserna och gör bättre ifrån sig än man kunde ha räknat med utifrån symboliken enbart. Allt detta är dock bara människors modeller och spådomar. Men det finns en ytterligare faktor i livet som inte kan kvantifieras.

Vad ÄR då Mel Gibsons förutsägelse? Jo, dels en som tycks ha för mycket aggression inom sig och ombeds att "HSÜ", "höra upp" med sin okänsligt krigiska rörelse framåt (till attack jämt och ständigt) och rensa sitt inre sinne. Men dels anses han också vara av samma grundtyp som partiledaren Mona Sahlin, en i grunden grumligt tänkande varelse som av den anledningen hamnar i "CHUN", kaotiska startsvårigheter där allt skiter sig. Sahlin fick som bekant ta en "timeout" när privatekonomin rört ihop sig för mycket med medborgarnas skattepengar.




CHUN är emellertid ett ganska lindrigt ödestema jämfört med HSÜ, och detta säger jag utifrån de graverande "psyko" öden som jag hittills hittat härunder. Nu ska det också sägas att CHUN är ett av de teman som kineserna inte gärna delar ut. Fullständigt tankekaos (noll logik) är ett tillstånd som världen bara klarar i små doser. Under merparten av tidens gång är ting inte "nyfödda" och "ostrukturerade" utan redan stadda på kurs. Man anar en logik i att kineserna inte gödslar tiden med idel kaos-födslar. Ett trovärdigt system måste ju likna verkligheten själv!

Här är en lista på samtliga HSÜ-födslar (inklusive några icke-celebriteter), följda av en kort beskrivning. Som synes verkar problemen tillta ju högre upp eller längre "in" man vandrar i detta tema och Mel Gibsons födelse till det översta eller sista stadiet indikerar någon i EXTREMT behov av att lära sig höra upp med sin aggressiva pushighet. "När oväntade gäster kommer, lyssna på dem", säger hexagram HSÜ på dess översta och sista linje. Detta omen låter lovande, men vad om man, likt Mel Gibson, tycks vägra öppna sinnet för dem som kommit för att berätta Sanningen? 

EARLIER Heaven and Names
Hx Ln Prim FirstName LastName Comment
5 1 No Herbert Spencer Sociologist of Darwininan type. Individualistic: society for and subservient to the individual
5 1 Yes --- --- anonymous - composed and much beloved person, very similar to base line prediction
5 1 No Julia Roberts actor
5 1 No --- --- offspring to anonymous at line 2
5 2 No Jiddu Krishnamurti Philosopher LMT: 5:14
5 2 No Isaac Hayes singer songwriter high blood pressure, dies from stroke August 2008
5 2 Yes Robert Jaffe Finance, stockbroker, billionaire, colleague to embezzler Bernard Madoff.
5 2 Yes Pamela Anderson Nude model, Actor, admitted to nymphomania during her young 'wild years' (2009).
5 2 Yes --- --- Diagnosed with paranoid schizophrenia. Later changed to paranoia only.
5 3 No Conrad Hilton Entepreneur, founder of the Hilton Hotel chain
5 3 Yes Alain Daneliou Indologue
5 3 Yes Jimmy Page Musician, producer. Led Zeppelin (1 h war time)
5 3 Yes Steve Winwood Musician Traffic
5 3 Yes Zinedine Zidane football player
5 4 Yes Heinrich Himmler Crime, Nazi, SS and Gestapo Commander, a leading organizer and designer of the extermination of "sub-humans" (Final Solution), equiv. of mass murderer
5 4 Yes --- --- anonym, förtidspensionerad sjukskötare, övergiven av frun, alkoholiserad, lågutbildad, utvecklade epilepsi, dog stilla i sömnen vid ca 58-9
5 4 Yes Jerry Lewis Comedian, actor, singer, producer, incapacitated by spinal damage and yet lashing out against people w muscular atrophy. Has battled prostate cancer, diabetes I,and pulmonary fibrosis, and has had two heart attacks (as of 2009).
5 4 Yes Hugh Hefner entrepeneur media man Playboy
5 4 Yes Donald Rumsfeld Politician Republican
5 4 No Stephen Hawking Physicist, Natural Philosopher
5 4 No Harrison Ford Actor, introvert and markedly averse to the glam aspect of profession, clinical depression
5 4 Yes Yusef Islam Singer songwriter, some depression, life crisis. A.k.a. Cat Stevens.
5 4 Yes --- --- "exotic" dancer
5 5 Yes Robert Mapplethorpe Artist photographer turned homosexual, died of AIDS. Despite his success with his later work, which was more commercialized and prettied up, his early work was strong and ugly; many of his earlier pictures featured self abuse, enemas, and torture. He led a self-centered existence focused on perverse sex, the high life, fame and acclaim.
5 5 Yes Linda Lovelace (Borman) porn actress, "Deep Throat" 1972
5 5 Yes David Hasselhof Actor (Bay Watch), failed career as musician, severe alcoholism
5 5 Yes Ray Liotta Actor, specialises in psychopath characters
5 5 Yes John Allen Muhammad Murderer sniper terrorist, killed ten.
5 6 Yes --- --- Mental case, developed phobia, could not leave home, had to shut down his business. From Charles Carter's Zodiac and the Soul
5 6 Yes Timothy Leary Psychologist, writer, proposed research and use of drugs, eg LSD for treatment of alcoholism. Banned from university world.
5 6 Yes Frank Langella Actor, famous for the character Dracula.
5 6 Yes Gary Busey Actor. 1H war time, 1988 MC accident almost lethal, perm brain damage causing mood swings, 1995 near death experience during cocaine overdose (nearly killed him) - saw hell and devil - became a Christian.
5 6 Yes Sylvester Stallone Actor, Director, Script writer
5 6 Yes Michael Moore director, left wing demagogue
5 6 No Mel Gibson Actor
5 6 No --- --- Very spirited female theologian, happy and lively, a seeming fortress of self-reliance
5 6 No Claudia Schiffer super model

HO LO LI SHU har många egenheter som man gradvis blir varse vartefter data hopar sig. Uppenbarligen är inte bara hexagrammen olika frekventa, utan även de "kontrollerande linjerna". Troligen tilldelas toppstadiet (och linje 4) fler "tidsfönster" än de andra skedena i temats "interna evolution" - i vissa hexagram är vissa linjer mycket sällsynta.

För topplinjen tycks finnas en antydan till mentala problem. Inte bara Mel Gibson tycks ha hittat skådespeleriet som ett sätt att legitimt få uttrycka sina mörkaste sidor: se bara den kroniskt svarta Ray Liotta! Och han, precis som Mel, har också en klar humoristisk gåva! 

Humor kan man verkligen inte anklaga kverulanten Michael Moore för, vars "arbetarklassens samvete" åtminstone inte jag tror på längre efter att ha läst om hur brackigt och överdrivet hans privata liv blivit efter att han började dra in pengar. Notera hans överkonsumtion av mat (och kanske sprit)!

Av de nio "extremlägena" är bara de två kvinnliga fallen, en teolog och entreprenören Claudia Schiffer "normal". Jag vägrar att betrakta Stallone som något annat än en extrem psykologi i samma klass som Gibson, Busey och Liotta - notera hur alla tre är extremt hetlevrade och i enormt behov av att hitta "ett klarsint avvaktande tillstånd" - HSÜ. 

Och Bay Watch-Hasselhofs svåra alkoholproblem påminner bara alltför tydligt om Mel Gibsons öde.
Det är inför de här skilda typerna under samma "ödesomen" man måste börja granska den intilliggande timmans karaktär för att förstå skillnaderna.

Inga kommentarer: