Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 15 juli 2010

Frågan till Littorin (mundan astrologi)




I Aftonbladet ger Lena Mellin i avfärdandet av Expressens skriverier en ungefär så exakt tidpunkt som man kan hoppas på för tidningens fråga till dåvarande regeringsmedlemmen Sven Otto Littorin om han köpt sex.

Ovanstående mundana eller världsliga horoskop ska i teorin innehålla "pudelns kärna". Men förhåller det sig så?

Den exakta tidpunkten är nu inte så viktig för Vågens tecken stiger behagligt långsamt över platsens östra horisont under sommaren med dess långa ljusa dagar. Och i antiken hade man ännu inte tappat blick för det väsentliga genom att förirra sig in i västerlandets inbillade precision intill femte decimalen. Vad vi har i öster denna eftermiddag är Vågen, symbol för kontraktsbundna allianser. Till dessa hör såväl äktenskapet som, exempelvis, ett tidsbegränsat avtal om lite sex mot 2.000 kronor.

Det är värt att påminna sig att Venus/Afrodite härskar över Vågen och här betraktas som den ideella (platoniska) kärlekens markör. För köttslig eller de kroppsliga sinnenas kärlek har vi istället Venus härskarskap över Jordtecknet Oxen. Lufttecknet är alltså lite av ett "luftslott" eller en hypotetisk diskussion. Tidpunkten är alltså inte den köttsliga akten per se.

Hur utmärkt väl stämmer inte teorin in, att första huset anses teckna det signifikanta för det ögonblick för vilket det världsliga horoskopet ställts! Och det blir än intressantare, när man ser en kvinna - Månen - figurerar i sjunde huset för just dessa kontraktsbundna allianser. Månen i Väduren har också den extra pikanta nyansen att den beskriver "sinnets lidelse" eller gammalt hederligt kåtslag: "Jag och min lidelse".

Men det är i granskningens tredje steg man inser varför Littorins "nej nej nej" kan ha varit en desperat reaktion av förnekelse, för när vi nu uppsöker subjektets eller förstahusets härskare och härskaren till den kontrakterade sjundehuskvinnan i libidos tecken, hittar vi dem i säng med varandra, i formen av en kombination av Mars och Venus i älskarens tecken Lejonet.

Och som någon återbesökare kanske minns valde jag att ersätta beteckningen "hor- och horbockssyndromet" från Mars och Venus möte med enbart "libido" eftersom den ofta var överdriven. Här passar emellertid termen perfekt in för horoskopet som teoretiskt söker avslöja vad 16-tiden tematiskt handlade om!

Men märk väl, med detta har inte frågan huruvida Littorin köpte sex av en kvinna fått något svar. Horoskopet visar bara att frågan om en erotisk, kontrakterad förbindelse stod på tapeten vid tidpunkten. Och att förbindelsen inte är självklar, eftersom vi har problem med Lagen (Jupiter) i dess relation till fåföljder (Saturnus). Särskilt som Saturnus står i 12e huset för fängelse, exil med mera. Samt, intressant nog, "hemliga sexnöjen" enligt indisk astrologi.

Sant är att planeter, hus och tecken har ett flertal innebörder och att jag här valde ut de tillämpliga nyckelorden eftersom de verkligen är så tillämpliga! Att i Saturnus i tolfte se "mentalsjukhus" hade i det här läget inte varit vare sig logiskt eller meningsfullt, givet att den primära betydelseangivaren är "horbockssyndromet" som binder samman öst och väst, första och sjunde huset.

Däremot kan man i tolfte som "fängelse" (eller "exil") kanhända se en underton till den glödheta potatisen. Det skulle nu inte ta många timmar förrän Littorin gick i "exil" från politiken.

*****


Anmärkning. Ovanstående var några impressioner. Man kan gå vidare och begrunda relationen mellan den illa placerade Saturnus och dess strypande inverkan på Solen, själv involverad i den stundande solförmörkelsen (månnodsaxeln). Om denna solförmörkelses symboliska bottnar, se inlägget om ett mundant horoskop för en kommentar om statsminister Reinfeldt. Det är ungefär samma symboler, men nu betraktade ur en annan synvinkel.

Inga kommentarer: