Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 juli 2010

En buses liv & död i astrologiskt mörker

Mitt öga fångade ännu en död i hjärtsvikt (AB), ett ämne som gav en så märklig serie födslar i Vågen för en tid sedan. (Britanny Murphy m.fl. födda med hjärtats Solen "fallen" eller "debil" i Vågens tecken.)

Nyfiken på om samma mönster skulle återkomma, slog jag upp Bob Proberts födelsedag, en våldsam och kriminellt belastad före detta proffsspelare i kanadensiska NHL-ligan. Icke. Men jag hamnade på en annan klassiker (på den här bloggen)! De märkliga födslarna runt 1965 när Tamas guna, mörkrets och, som indisk filosofi säger, dårskapens kvalitet, periodvis dominerade så enormt!



De flera horoskop från 1965 jag stött på har så många beröringspunkter att det är onödigt att dra historierna en gång till. De som följt bloggen något så när regelbundet vet att det här verkar vara en skräddarsydd tid för "belastade själar" - sådana som återkommit till jorden för "återbetalning" av något slag. Att ha så mycket Tamas guna aktivt innebär inte bara en kategorisk och vrång grundläggning utan också tendensen att hålla mot tills allt spricker. 

Månen som "livets in- och utgång" med attackens planet Mars i hjärtats tecken Lejonet och i ond aspekt till den sataniska axeln mellan Skorpionen och Oxen och där det senare tecknet huserar hjärtat självt (Solen) - denna massiva problemhärd begränsar sig förstås inte bara till hur en människa kommer att dö.

Dessförinnan tycks planeterna ha skildrat just det turbulenta och problematiska livsöde med särskild tonvikt på ett aggressivt humör (Månen och Mars) vilket yttrat sig i Sol-Oxens extremt primitiva våldsnatur. Hade inte den här mannen blivit hockeyproffs, hade han troligen varit bestialisk mördare! 

Det är detta som är så fascinerande med astrologin: de allra värsta stjärnor går att vända till sin fördel om man bara väljer en aktivitet där de medfödda tendenserna anses legitima. Och vem vet hur många människoliv Probert räddade genom att själv vara en ställföreträdande råbuse som potentiella soffliggare till idioter kunnat avreagera sig genom istället för att själva ta till våld!

Mänskligheten är en mycket suboptimal livsform och jorden Guds experimentverkstad. Den "himmelska evolutionen" kommer att ta - ja tar i varje ögonblick - det bästa från den här planeten och flyttar upp på ett högre plan. Men många väljer att kräla i dyngan. Det är själens absoluta frihet att välja att vara skit eller söka förstå vad livet handlar om och varför vi är här...

*****


Ur minnet, några andra inlägg om 1965-individer:

Cissi Elwin/Brooke Shields (födda med ett dygns skillnad)
Martin Aagård (kulturskribent i AB)
Lars Gårdfeldt (gaylobbyist, präst)

Under etiketterna "brott" och "mord" och "psykopatologi" lär det ligga åtskilliga extremfall jag valt att glömma efter att ha läst och granskat horoskopen. Ja, själva etiketten "Tamas guna" är kanske stället att börja nysta!

Genomsnittsindividen med övervikt på Tamas kan nog bäst beskrivas som lätt konservativ och försiktig - ovillig att pröva på något nytt som kan hota den rådande ordningen. 

Den massiva kritiken mot BP:s ordförande Svanberg bottnar i att det inte händer ett dugg i hans horoskop utöver den tunga betoningen på passiva tamastecknet Oxen. Hans Mån-Kräfta (sinnelaget) har som grundton att skydda sig själv (i hotfulla situationer) och hans virila Mars är ovanligt klen på egen hand i tvåsamhetens Vågen. 

Svanberg är ett perfekt exempel på något som såg så bra ut i den skyddade verkstad som kallas Sverige (Ericsson) men som inte höll måttet i vida världen när det hettade till.


Inga kommentarer: