Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 juli 2010

Ateister dör i magsjuka?

Efter att ha absorberat föregående inlägg, som visar att inpiskade ateister har mer demoni i sina psyken än vad de anklagar religionerna för, kom jag att tänka på en annan ateist som förstörde sig själv genom sitt obalanserade intag av substanser. Här inte cigg och sprit utan "bara" mat.


Läkaren Julien Mettrie var en uttalad ateist och hedonist som tillhörde "Upplysningen" som även inspirerar t.ex. de svenska Humanisterna till sin inskränkta och föraktfulla hållning. Fransmannen kände sig därmed fri att följa sitt eget degenererade sinnelag.

Nätet ger bl.a. denna ultrakorta biografi:

The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition | 2008 |

Julien Offray de La Mettrie , 1709-51, French physician and philosopher. On the basis of personal observation he claimed that psychical activity is purely the result of the organic construction of the brain and nervous system and developed this theory in Histoire naturelle de l'âme (1745).

The protest against his atheistic materialism was so strong that La Mettrie had to leave the country. He further alienated the public with L'Homme machine (1748), the final development of his mechanical explanation of humans and the world. He lived in Berlin under the protection of his patron Frederick the Great. His ethics, purely hedonistic, are set forth in L'Art de jouir (1751).

Mot intrycket (kanske inte helt felaktigt) att Eld och Luft-människorna skulle ha en mer inspirerad blick sticker jag då och då in ett horoskop som påminner om hur galen och extremistisk den alltigenom positivt polariserade polariteten kan bli. Mettrie har visserligen några negativa placeringar, men mycket i horoskopet påminner om den sjuklige religionshataren Christopher Hitchens:

Båda har Solen i det självhävdande alternativt ytterst utåtriktade Eldelementet. Båda har med nästan total säkerhet samma positivt polariserade Måne/psyke i Vågen - ett tecken som ligger nära hedonism och ett liv av njutning ifall sekundära faktorer degraderar "tonläget" i horoskopet.

Hos båda aktiverar den onda materialistplaneten Saturnus den demoniska månnodsaxeln, vilken jag tyvärr vet för lite om hur den fungerar. Den tycks definitivt spela in vid framgång, men mitt intresse på den här bloggen har varit hur tydligt den är nära knuten till exempelvis psyket (Månen) i kriminella eller på annat sätt vanartiga horoskop. I det här fallet kanske Saturnus såsom Liemannen "demoniskt" kortade mannens liv.

Saturnus opposition till Solen (livet) är en andra snarlik indikation, men klockslag saknas så man får inte lägga mycket vikt vid de här tänkbara dödsindikationerna. Vi vet inte om de är akuta (även om hans faktiska liv kan tyckas peka på det).



Efter att nyligen fört "fattiga" horoskop på tal, dyker nu ännu ett sådant upp. Precis som hos den onda religionshataren förefaller filosofins och religionens Jupiter ha tagit ledigt vid den här perioden. Den kastar inga välsignelser omkring sig, bortsett från att han troligen var skicklig med händerna (Merkurius).

En liten misstanke dock kring denna kombination i Skorpionen pga tecknets koppling till tarmar och avföring - han dog för att han överlastade kroppen med mat. Jupiter i dödens tecken är här händelsevis ingen annan än Solens egen disponent, vilket i klartext säger: "Du är lika positiv som en lycklig skit (Skyttar har en oerhörd hopp om att allt ska fixa sig), jag jag, Jupiter, din disponent, är inte klar med den biologiska syndens lön ännu: döden".

Nu har vi tre dödsindikationer i horoskopet och alla pekar på ett eller annat sätt mot Solen! (Saturnus attack mot norra månnoden/den bestraffade eller avskurna träffar också Lejonet som är Solens tecken.)

Det kan vara värt att mer systematiskt studera om Solen (eller Månen) tar sig "vatten över huvudet" i förhållande till det uttalande planetens disponent själv gör! Minns hur jag var inne på en liknande tankegång i samband med "Sveriges ondaste journalist" (en retorisk fråga), där återigen egodödens Skorpion och frimodets Skytt var inbegripna.

Precis som i Sveriges nationalhoroskop anas en underliggande emotionell fattigdom hos Mettrie: Venus svälter formligen i underklassens tecken Stenbocken och denna sterila placering är här disponent för hans Måne.

I det svenska nationalhoroskopet har vi en liknande historia om Vågascendenten kan accepteras. I så fall omvittnar Sveriges Venus-Stenbock en snarlik fixering vid materialism som ett försök att döva en ständigt molande hunger i själsdjupet (fjärde huset).

Den korkade franske läkaren förstod tydligen inte att det var hans ateistiska livsåskådning som SKAPADE detta kärlekslösa inre tomrum han sedan försökte fylla upp med mat. Hur intressant hade inte en födelsetimma varit här, för att se i vilka hus planeterna egentligen posterat sig!

Eftersom födelseklockslag är sällsyntheter med så här gamla horoskop finns inte mycket mer att säga som sakerna står. Himmelens fattigdom tycks ha återspeglats i en simpel natur - och ser mannen inte lite ut som en dåre även på kopparsticket? Man undrar om han ens hade klarat en läkarexamen i vår tid... Jag menar, hur intelligent kan man vara om man äter ihjäl sig?

Humanisternas Christer Sturmark delar den franske läkarens intelligenssänkande Saturnus-attack mot andlighetssignifikatorn Solen, men detta är inte ett absolut bud, särskilt inte i sådana fall där andra aspekter kommer till undsättning. Fixeringen vid systematik lär emellertid alltid vara tydlig närhelst Solens lyskraft begränsas av världslighetens herre och dess krav på att stanna inom det ovärdiga förnuftets (alltför) snäva gränser. Dessa stackars människor kommer aldrig i sina liv att förstå vilken intelligens som utgår från en OFJÄTTRAD SOL! De jobbar uppenbarligen med ett annat uppdrag i det här livet.

Jag läser just en självbiografi av engelska psykiatern Arthur Guirdham som klandrar sig själv för att levt nästan hela sitt liv inom naturvetenskapens parodiska inbillningar så att han starka mediumistiska förmåga hölls undertryckt i årtionden. (Horoskopet studerades här.) Från ackumulerad klinisk erfarenhet kom han till sist fram till att mentalsjukdom är en följd av att människan svikit sitt själsliga kall - anledningen till att hon till att börja med föddes på jorden!

Det här är naturligtvis en delikat fråga om man har astrologin till hands. För det verkar ju som om vissa horoskop är predestinerade att inte hitta sitt självförverkligande! Är det således Ödet att förbli en konventionell materialist? Var inte mer inskrivet i programmet för just det livet?

Psykiatern Guirdhams horoskop ger en antydan om att allt inte är skrivet i stjärnorna. Han föddes i "svensktecknet" Vattumannen på exakt samma sätt som i inlägget om dårskapen (i abortfrågan) som drabbade Sverige 1965 - nämligen med Liemannen Saturnus i Vattumannen, direkt strypande hans Sol/intelligens! Lägg till detta  att han, en slags platonist med dualistisk livssyn hatar barnalstring.

I Guirdhams gnostiskt färgade värld är det synd och skam att dra ner själar i fysisk inkarnation! Denna värld är i sanning Platons grotta, ja värre - världen är Helvetet, Hades - kalla det vad du vill. Guirdham gör en åtskillnad mellan den gud som skapade den här världen och en högre gud som styr hela klabbet. Han är distinkt dualist.

I detta sentiment hittar vi en fantastisk variant och bekräftelse på de tankar jag hade om att bejakandet av abort i samband med 1965-horoskopet! Livet är inte alls självklart när Liemannen Saturnus smyger sig på Solen! En del jublar över rätten att få abortera foster i dessa tider, andra, med större mognad uttrycker istället samma symbolik i en filosofisk hållning som diskuterar exakt den oförenlighet som råder mellan Ljusets värld (Solen) och Mörkrets imitationsvärld (Saturnus/Jorden).

Guirdham uttrycker sin astrologiska symbolik precis i linje med den indiska läran: Solen och Saturnus är planetära fiender. Att vinna världen men förlora sin själ, eller göra sig ett hem i materialistisk ateism och dö i medvetandet. Ibland kommer det ett viktigt liv på själens färd då den måste göra ett avgörande val!

Under samma "stjärnor" går alltså ateisten och den andliga människan skilda vägar. Guirdham är andlig men hatar Saturnus - materialismens princip. Exakt som en gång Jesus gjorde. Människor som Sturmark faller istället offer för Satans diktat. Det är oerhört svårt att se i horoskopet vem som kommer att ätas upp av Satan som Saturnus och bli hans språkrör, och vem som håller emot och genomskådar hans intighets bländverk.

Jag har  allmänhet betraktat oppositionen (Sturmark) som bättre rustad att nyktert stirra Begränsaren i vitögat, och konjunktionen som en situation där man så att säga inte har någon rörelsefrihet kvar - man har dristat sig för nära materialismens svarta hål. Men detta är uppenbarligen inte en absolut sanning!


Inga kommentarer: