Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 juli 2010

Åmselemördaren & andras plats i tiden

1965 tycks astrologiskt ha varit ett mörkt år. Flera gånger bildades ett storkors i mörkrets kvalitet - i själva verket varje gång en planet fyllde i Lejonet för att komplettera de långsamma himlakroppar som ockuperade de andra fixerade tecknen, Oxen, Skorpionen och Vattumannen vid den här tiden.


Att upptäcka mördaren Juha i den här astrologiska smeten är inte förvånande, likaså att han inte kunnat avhålla sig från brott efter avtjänat straff (AB). Tamas guna har ju mycket med vanemässighet att göra. De fixerade individerna hittar en form och släpper den sedan inte lätteligen.

Riktigt intressant blev en sökning bland drygt 4.000 horoskop av celebra eller offentliga personer födda upp till en månad före Juha och upp till en månad efter.

Anders Bolling
Brooke Shields
Cissi Elwin
Connie Nielsen
Elizabeth Hurley
Jon Cryer
Juha Valjakkala
Khalid Sheikh Mohammed
Kim Dickens
Lars Gårdfeldt
Linda Evangelista
Manuel Uribe
Martin Lawrence
Niclas Wahlgren
Tito Beltran
Tove Jaarnek

Juha föddes den 13 juni 1965 och närmast i tiden av de kändisar jag antecknat genom åren kommer Manuel Uribe, världens fetaste man på 596 kilo, född två dygn före Juha i Mexiko och "skådespelerskan" Elizabeth Hurley, född tre dagar före Juha. 

Sångerskan Tove Jaarnek om vilken jag inte vet något alls, är född samma dygn som mördaren - vilket är till tröst för alla. En dålig himmel tvingar ingen att bete sig illa! Astrologin talar enbart om tematiska predispositioner. Några dagar senare, den 18, föddes aktrisen Kim Dickens, vars biografiska data jag heller inte granskat. 

På något sätt borde emellertid alla dessa individer ha "fixeringar" av något slag, och Elizabeth Hurleys problem, läste jag, var att hon fastän knappast längre purung inte vuxit till sig. Hon vägrar lämna huset i osminkat skick! Vilket i sin tur påminner om att Brooke Shields far var kosmetikamogul (nagellacksmärket Revlon). Om Cissi Elwin, född dagen efter Shields, också vill ha snygga ytor i sin omgivning, vet jag inte. Hon var i vilket fall boss för ICA-kuriren några år, den kanske mest statiska tidning som går att tänka sig.

Den allra roligaste upptäckten var att den skrikiga och fjompiga Jon Cryer från "Två och en halv män" är född samma år och dag som den lika skrikiga och fjompiga "komikern" Martin Lawrence!

Det fick mig att undra om jag var smygrasist, för något mer påfrestande än Lawrence är svårt att tänka sig. Jag hatar hans enahanda och överenergiska stil i alla filmer. Men Jon Cryers vedervärdiga rollperson skrattar jag åt! Sanningen, när deras identiska födelsedag gick upp för mig, är ju att det är exakt samma pestartade karaktär de båda lever ut! 

Men jag tror inte det är smygrasism, utan beror på "the setting". Jon Cryers person passar så fantastiskt väl in som kontrast till Charlie i det strävsamma broder/broder-dramat.

Andra "pain-in-the-ass"-typer födda den 16 april 1965 efterlyses härmed!
:-)

Det bör noteras att Khalid Sheikh Mohammed är en politisk mördare, så Juha behöver inte känna sig helt utanför i sällskapet. Anders Bolling ringer kanske inte så många klockor, men han är webbredaktör på DN och en så kallad skeptiker, dvs klent utrustad till förnuftet alternativt ljusår efter mänsklighetens framkant vad gäller vad vi vet och inte vet. 

Humanisternas skeptiker Christer Sturmark har t.ex. också ansenliga låsningar i Tamas guna, vilket antyder att de här människorna tenderar att halka efter pga. sina fixeringar och attityder och väljer att inte hålla sig uppdaterade. 

Detta är vad indisk astrologi menar med "mörker" - de tydligt tamasiska vill inte "ljus" kastade över sina förehavanden, de vill bara ha vatten på sin egen kvarn. Tamas guna är den minst förutsättningslösa av de tre kvaliteterna, men tjänar förstås som motvikt till den rent hypomana lätthetens Sattva guna som kan dra iväg längre än de flesta orkar följa...

(Även hbt-prästen Lars Gårdfeldt har faktiskt avhandlats på bloggen! Är det så att Tamas guna kan få rubriker just till följd av sin fixering, dvs missanpassning?)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag råkade precis få syn på det här inlägget i listan till höger, hade inte läst det förr. Och vad får jag se - Åmselemördaren är född samma dag som den psykopatiska kvinno- och barnmisshandlaren som jag berättade om för några veckor sedan! Kusligt...
S

Seaward sa...

Ja du ser! Det är nu "statistikern" i mig vaknar till liv (om jag nu haft någon sådan figur inbyggd).

Även om kanske bara två av tio födda samma dag i ett stort upplagt test visade sig vara "fjompiga komiker" (som John C och Martin L), hur stor är egentligen sannolikheten för två så snarlika livsöden på en skala?

Din observation är intressant!

Lyckligtvis har jag sedan bloggen öppnade tänkt igenom det här med att "bevisa" astrologin med kvantitativa metoder en gång till. Det är helt fel sätt att jaga siffror på tings sannolikhet eller osannolikhet eftersom astrologin handlar om MENING.

Den empiriska vetenskapen kan ju beskrivas som bara en bråkdel av den kompletta världsbild astrologin utgår ifrån (den antika). Naturvetenskapen "är" Saturnus och vet därmed ingenting om Jupiters "kognitiva stil" och verklighet. Och så vidare.