Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 juni 2010

Sveriges egen nära döden-doktor

"Ljuset" (100626) var ett bra avsnitt av P1:s serie Livet & Döden. En serie som Sveriges Radio obegripligt utannonserar som "Livet & döden med Eric Schüldt" - som vore journalisten själva dragplåstret och inte ämnesvalen! Här anas djup omedvetenhet i samma andetag som programmet utlovar medvetandegörande!

Läkaren Göran Grip återkom för vem vet vilken gång i ordningen i svenska medier och berättade om sin nära döden-upplevelse i barndomen och hur länge och hårt han senare i livet som rationell läkare fick slita med att acceptera upplevelsens äkthet.

Senare i programmet beskriver han sin agnosticism - han vägrar blankt att bygga en trosföreställning på sin egen upplevelse och hänvisar till den geocentriska världen för argumentet att tro (eller föreställningar) garanterat alltid kommer att visa sig vara felaktiga. Läkaren tar med andra ord inte sin egen nära döden-upplevelse till intäkt för en föreställning om ett liv bortom den fysiska kroppen.

Göran Grips horoskop är mycket intressant om man betraktar det, inte som hans horoskop, utan som en allmän utsaga över Paulus dictum, att "anden är villig, men den fysiska kroppen är svag". 

I astrologin har av de fyra elementen Eld och Jord en metaforisk släktskap till ande och kropp respektive. Skälet till detta är den antika tanken att tillvaron som helhet återspeglas i vart enskilt ting, och att det transparenta elementet, Eld eller ljuset, ses som den naturliga källan till livet. 

Jordelementet är den kroppslighet som blir synlig och verkliggjord när det träffas av ljuset. Jag har ofta kommenterat den rivighet som tycks uppstå när både Eld och Jord spelar framträdande roller på en himmel. Elden - det andliga ögat - ser och fastnar på mångahanda materiella förhållanden och antingen degraderas andligheten i en kamp för materiella faktorer eller - i sällsynta fall - kvarstår den andliga insikten trots att "den fysiska kroppen är svag" i bemärkelsen en mörk och ogenomtränglig belastning.

De kinesiska mystikerna sade för över 2.000 år sedan: "Jag lider därför att jag har en kropp (är ett förkroppsligat väsen). Hade jag ingen kropp, vilket lidande skulle då kunna befalla mig?"


Som principskiss för en agnostisk livshållning - trots de mest remarkabla upplevelser - är Görans Grips horoskop helt perfekt.

Notera till att börja med överbetoningen av Jordelementet, det dunkla och kroppsliga elementet som så ofta bojar människor i negativ materialism, i pragmatism och ointresse för teorier. Bindningen till det fysiska synes total i det här fallet eftersom Jupiter från Jord välsignar både Sol och Måne i Jord så att en närmast oupplöslig bindning till den sinnesfixerade, kroppsliga människan uppstår. 

Det här brukar man kunna beteckna som de andligt blinda varelserna om himmelen inte målar någon räddande intervention. Vi har sett Jorden boja människan vid fysikalism i åtskilliga extremt agnostisk/ateistiska horoskop. Jag vill minnas att "kroppsmanövreraren" (kroppsspråksspecialisten) Henrik Fexeus var det första - en typisk, svensk PK budbärare för ren och skär fysikalism: "människan är bara sina enskilda fysiska beståndsdelar".

Men Göran Grip var destinerad för en "vertikal" intervention i sitt liv. Se oppositionen (gulfärgad) mellan två tecken av typen Sattva guna - ljusets och insiktens kvalitet. Man skulle kunna säga att Jordelementet uppvisar vissa likheter med Tamas guna - mörkrets och attitydmässighetens kvalitet och att sattva mer liknar Eld. 

Detta är som två hel olika scheman med lite olika konnotationer som samexisterar i astrologin. De hittas inom hinduismens filosofiska gren - som den religionshistoriska mästaren, amerikanen Huston Smith kallat den mest psykologiskt insiktsfulla religionen på jorden (tillsammans med buddhismen).

Det saknar inte sitt intresse att det är Tvillingarna och Skytten som är aktiverade via en extremt kraftfull opposition - de korta rutinresornas och de stora upptäcktsresornas tecken, respektive. 

Skytten med hästens underkropp, en människas övre kroppshalva men också den "eldpil" den släpper ifrån sig i formen av nästa utvecklingssteg - en fri andesjäl oberoende av såväl den djuriska irrationella själen (Vatten) som mänskligt förnuft (Luft) är den av zodiakens tolv arketyper (skapelsens grundprinciper) som är helt identisk med ut ur kroppen- och nära döden-upplevelser!

Studerar man Solen i Stenbocken, ett tecken helt försvuret åt den manifesterade verklighetens strukturer (se bl.a. inlägget om Linné), undermineras det här stabila hälleberget på ett mycket intressant sätt! Solens disponent Saturnus befinner sig nämligen i "korta dagresornas Tvillingarna", vilket egentligen borde ha inneburit att hela Grips solära karriärliv skulle ha vigts åt att flacka runt och sprida ett extremt världsligt budskap som kanske i sig skulle ha haft med kommunikation att göra, eller möjligen - färgat av ett sinnelag i Oxen - med fysiskt välbefinnande.

Men Saturnus (Stenbocks-Solens inre själ) ifrågasätts här från högre ort, från Skyttens tecken varifrån en närapå aggressiv intervention (Mars, krigaren, banbrytaren) utgår. Man kan notera att Skyttens egen herre, Jupiter, befinner sig i just det av de tre Jordtecknen där det finns en möjlighet att åstadkomma förändring - det sattviska Jungfrun. 

Försök rubba en Oxe (fixerad Tamas) eller reformera en Stenbock vars lidelse till denna världen och dess system har väckts (passionerad Rajas) - det går inte! Den enda av de tre tecknen som "fallit ner i materialismen" och som likväl håller sitt medvetande öppet, är Jungfrun. Ponera att Grip istället haft Jupiter i Oxen - ett mörkt tamas-tecken. Är det då troligt att han överhuvudtaget lyckats återkalla minnet av barndomens ut ur kroppen-upplevelse? I teorin är det ytterst tveksamt.

*****

Som jag sade, Grips horoskop har en transpersonell innebörd, precis som alla våras horoskop och vi själva i våra liv och uttalanden har en innebörd som övergår vår fattningsförmåga! Vi är alla tecken för varandra. Det här kommer vi att förstå, inte med förnuftet utan i djupet av vårt väsen den dag vi vaknar upp ur de fjättrar som Jordelementet och Tamas guna (och diverse andra indikationer) symboliserar. Inte bara astrologins byggbitar utan även vi själva är vägmärken för varandra - vi korrigerar varandra när vi kört vilse och pekar ut när vägen är rätt.

Det är därför helt logiskt att Göran Grip, sin upplevelse till trots, inte blev troende. Det ingick inte i hans färdplan med all denna Jord på himmelen. Men Ljuset injicerade en upplevelse i hans barndom och gjorde honom till en motvillig budbärare för en högre sanning om livet. Och för att nå fram i ett Sverige som kan vara en av jordklotet mest oandliga arealer, duger det inte att skina som en sol. 

Ska man nå genom jantelagen med ett budskap här, gäller det att vara lite uttryckslös som nationalhoroskopet avslöjar den svenska folksjälen vara. Grips brist på lyskraft och jordmurrighet är i själva verket en perfekt förklädnad för att nå fram med en sällsam berättelse som åtminstone väcker en smula förundran hos den äktsvenska lyssnaren.

I själva verket bebor lyckobringaren och expansionsplaneten Jupiter (den högre medvetenhetens, religionens och filosofins planet) just det Jordtecken som tillhör rörlighetens och medvetandegörandets sattviska kvalitet. Detta har redan noterats.

Jag valde emellertid att inte färga den här sektorn jordbrun och ljus-gul, utan ger Jordens förmörkande bruna färg företräde. "Anden är villig men den fysiska kroppen är svag". Grip var inte kontaktbar fullt ut, utan stannade av som agnostiker.

På något sätt tycker jag att man kan se det av ovanstående stjärnkarta. Hans argument för att förbli avvaktande, att varje världsbild med tiden (Saturnus/Kronos) falsifieras i vår relativistiska värld, omvittnar hur lång väg han har kvar till förståelse. 

Uppenbarligen har han inte ens kommit på tanken att integrera sin upplevelse med "den eviga filosofin" (se Aldous Huxley). Hans barndomsupplevelse har förtingligats, blivit till en anekdot han reser runt och förevisar för andra. Och det är det fina med Jord-människorna, genom att helt och hållet bli objektiva tjänar de bättre än några andra som vägvisare åt oss andra! Jordelementet är sannerligen mer än något annat ett offrets element ety det isolerar från alla upplevelser som kommer direkt via själen. Jord "är" den värld de fem sinnena indikerar, punkt slut. 

Och det är här, när själens fall är maximalt, vi hittar alla rörelser som bär dumstruten - VoF, Humanisterna och andra materialistiska lobbygrupper som alla tror deras värld är den enda och den korrekta. Det är på den nivån av förblindad relativism Grip talar när han ser en världsbild bytas mot en annan och tar det som intäkt för att slippa "tro". Ytterst saknas logik i Grips uttalande. 

Varför överhuvudtaget turnera med den här ankedoten om den inte förpliktar ens till övertygelse? Har han kunnat missa vilken lång och ärorik historia ut ur kroppen-upplevelsen har? Alla kulturer har varit med om detta! Och ändå vågar Grip inte "tro". Sade någon att Stenbockens tecken är fullständigt steril mitt i sin lidelse att framskapa avkomma att befolka sin värld med?

Detta betyder inte att Grip är i djupet oandlig. Indisk filosofi känner fyra vägar att närma sig Gud och den fjärde vägen, karma yoga, "gärningarnas sätt att länka samman med det högre" torde perfekt motsvara Jordelementets praktiska "hands-on" mentalitet. 

Grip har översatt flera amerikanska böcker om nära döden-fenomenet och försitter ingen chans att få tala om upplevelsen och sin typiskt jord-negativa kamp för att inse att han faktiskt var med om något. På så sätt har han omvandlat hela sin upplevelse till ett material han missionerar med. Detta är karma yoga.

Och vem vet om han inte halvljuger om sin agnosticism också! Som den kinesiska vishetsklassikern Förvandlingarnas bok säger, kan budbäraren ibland tvingas spela helt galen för att nå fram med sitt budskap om mottagarlandet är närapå bortom räddning (I Ching, kapitel 36, om att "dölja sitt ljus").

*****

Anmärkning. Jag glömde rita en dubbelriktad grön koppling mellan Merkurius och Jupiter - här pågår ett ömsesidigt mottagande mellan härskarna över Jungfruns och Skyttens palats! Men bandet som byggs är mellan Eld och Jord - dessa ytterligheter som, som jag sade, så ofta bereder individen problem. Uppenbarligen kan inte Grip tro, ens sedan han haft en upplevelse.

Den skicklige Charles Carter noterade hur slitigt mötet mellan Jungfruns hysteriska ordningssträvan och Skyttens expansiva upptäcktsfärder kan vara. Den trosvissa Skytten möter en räddhågsen och negativ Jungfru som försöker binda och arrangera den mottagna visionen till något "hanterbart".

Man anden kan varken mätas eller kontrolleras, för den tillhör en högre ontologisk ordning - den tillhör den verkliga Verkligheten, den som empirikerna inte har en susning om, inte kan uppleva eftersom de kastat sin lott med den lägre (empiriska) verkligheten och som konsekvens ömsom demoniserar och ömsom förnekar.

För att se dårskapen i den "värld" Humanisterna (och andra) försöker sälja på oförberedda människor, se boktipset "The Quantum Enigma", skriven av matematikern och fysikern Wolfgang Smith. Ämnad för den allmänbildade har en introduktion till kvantmekanikens formler placerats sist, som en bilaga (mycket riktigt långt över mitt icke-matematiska huvud).

4 kommentarer:

alert sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Länken innehöll förvisso tänkvärt material men raderas som spam i frånvaron av varje försök att kommentera den här bloggens analys.

Man trampar inte på varandras material på det sättet om man kallar sig kristen - eller kanske just då?

Min text berättar ett och annat om samma exklusivistiska fundamentalism då den går under beteckningen sekularism.

Anonym sa...

Ja "Livet och döden" har tagit sig :-)Blev positivt överraskad redan förra veckan, när för en gångs skull ingen "mediaposör" var gäst, utan en mogen och intressant människa - Märta Tikkanen. Och imorse blev jag ännu mer positivt överraskad. Göran Grip i all ära (hans "Allting finns" är intressant) men den mest intressanta att lyssna på tyckte jag var den okända kvinnans berättelse om sin NDU och dess följder.
S

Seaward sa...

Håller helt med om att kvinnans redogörelse var den intressantaste.

Samtidigt kunde jag inte låta bli att använda Grips horoskop för att - för första gången på den här bloggen - söka avväga Jord från elementläran mot Sattva från gunaläran!

Jag har aldrig sett detta göras och heller aldrig sett någon förklaring till hur de fyra elementen förhåller sig till de tre gunas (kvaliteterna). De förefaller vara två helt separata traditioner som mötts i astrologin.