Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 juni 2010

Robins nya kontroll över havsdjupen

Sedan jag för nästan exakt ett år sedan kommenterade Robin Söderlings omvittnade humör på tennisbanan i ett inlägg betitlat "Vrede - helig och vanlig" - har något hänt om man ska tro tidningarna (Expr, AB, DN, SvD).

Det är nästan parodiskt att på sina håll läsa kassa sportjournalister skriva om Söderlings "nya attityd" på ett sätt som väcker större frågor om exakt hur risigt han betedde sig tidigare än hur han sköter sig nu.

Bloggen har på ett år adderat några ytterligare astrologiska tolkningsparametrar, och nu kan det verkligen sägas att han måste ha haft en sjujädrans ATTITYD tidigare. För attityd är ett av de tydligaste egenskaperna som resulterar när den indiska astrologins Tamas guna, "fixeringen i mörkret", börjar gå till överdrift - vilket var fallet då Söderling föddes.


Men jag skulle vilja påstå att Söderlings nya stoiska fattning i själva verket beskrivs via en annan astrologisk dimension. Duktiga sportpsykologer har säkert sina beteckningar för saken, men sportjournalister har helt enkelt inte terminologi att beskriva unika psykens sammansättning särskilt grafiskt.

På den här kartan ser jag upprepade sammandrabbningar mellan det rationella och det undermedvetna, mellan Luftelementet och Vattenelementet. Detta, har bloggen hävdat, kan indikera ett lätt rubbat psyke - ibland så till den grad att dissociation (nytt fönster) uppstår.

Tålamodets planet är Saturnus, på sanskrit Shani, "Den Långsamma". Som den essentiella Luftplanet den är, anses Saturnus "upphöjd" i balansens tecken Vågen. Men här griper den 270 grader fram genom zodiaken och söker stabilisera eller kontrollera Solen i svajiga Vattentecknet (lidelsefullt emotionella) Kräftan.

Det här gillar inte Solen - som inte är planetär vän med Saturnus. Solen VILL leva ut sina sinnesförändringar i linje med Kräftan som i sin tur tecknas av sin härskare Månen, de föränderliga tidvattnen. Notera motsatsen mellan Saturnus kontroll och gungfly eller föränderlighet. Och denna Måne befinner sig i sin tur i Vattumannen (alls inte ett Vatten- utan ett Lufttecken).

Så stopp och belägg! Vad hände egentligen här?

Jo, från Luft/förnuft sökte Saturnus bringa en naturligt variabel Vatten-Sol till en mer stoiskt upphöjd fattning. Saturnus i Vågen = upphöjt lugn, grekernas dygd apatheia. Denna dygd fattades alls inte som vår degenererade "apati", även om ordet kommer från grekiskan. Apati var den sinnesförfattning som anstod den människa som övervunnit dårskapen som bor i kroppsvätskorna! Filosofen Herakleitos sade på 400-talet fvt, "Den torrlagda själen är den bästa."

I denna Saturnus-aspekt såg vi Luft och Vatten tvingas samman i en onaturlig kontakt. Rationalitet och irrationalitet är dock varandras motsatser och egentligen oförenliga!

Och den emotionella och variabla Kräft-Solen underminerades sedan en andra gång av ett element Vattnet inte förstår sig på: Solens egen disponent i Kräftans tecken är Månen, och denna naturliga Vattenplanet (psyke) befinner sig i det starkt mentaliserande Lufttecknet Vattumannen.

Jag har sett horoskop innehållande en sådan här "lasagne-varvning" av Luft och Vatten resultera i svåra psykiska sjukdomar, och det är alltså ett fantastiskt arbete Söderling måste ha lagt ner från sin andliga natur för att bli kapten över den här skutan - hans psykofysiska varelse som astrologin så väl kan teckna med hjälp av element den moderna människan inte ens funderat över om de har något att berätta om verkligheten.

I antiken var dessa storslagna förklaringsprinciper, och de fungerar in i denna dag bara man gör sig besväret att undersöka saken!


Not. Den Saturnus som initierade den stoiska kontrollen över handlingsmänniskan (Solen) är också disponenten över det starkt mentaliserade psyket (Månen). Så ytterst sett är Söderlings månsida favoriserad via Saturnus "upphöjelse". Allt som krävdes var att få den där utagerande Solen i nyckfulla Kräftan att tempereras! Kanhända ser andra något annat mönster på kartan - och då är den historien också värd att lyftas!

Astrologin, sade det västerländska intellektets portalgestalt Platon, är till för dem som söker sitt sinnes rening.


4 kommentarer:

Anonym sa...

"Kanhända ser andra något annat mönster på kartan": Ja det verkar som om du har glömt att markera en aspekt: Kvadraturen mellan mars och månen (som ju också är en vedisk aspekt eftersom den är framåtriktad) och som dessutom innebär det du kallar Utstötningssyndromet.
S

Seaward sa...

Ja, det här du rätt i! I det första inlägget om honom var det just den aspekten _och_ "syndromet" jag tryckte på. Ska ändra i bilden.

I dagens Expressen berättas fascinerande nog han gjort ANDNINGSÖVNINGAR för att få en ny självkontroll. Hur bra stämmer inte det med exakt Luft/Vatten-indikationen!

Jag har f.n. besvär med Luftelementet eftersom envisa (och många) traditioner placerar anden där - av uppenbara skäl (andedräkt/luft).

Men var lämnar det då Eldelementet som jag tyckt varit en utmärkt platshållare för diskussion om "andevarelsen", särskilt som jiva-atman kopplas till Solen i indisk tradition - en eldplanet om det någonsin fanns någon?

Anonym sa...

Har inget svar... har så lite av båda i mitt horoskop :-) Kan bara konstatera att:
"Även vi som sitter fast i dyn
kan lyfta blicken mot skyn
och se bortom det som är för handen
och förnimma det som tillhör anden"
(Sista strofen i en dikt inspirerad av det som diskuterats här om olika elements egenskaper.)

Seaward sa...

Tackar för att dessa enkla funderingar kring antikens kartritningar lockar fram skalden i en del!

Är det inte det som är meningen med en dröm, en karta eller modell: att aktivera den levande Resenären?!

Mer om Vattnets impressionabla och sårbara natur i nyskrivet inlägg.