Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 30 juni 2010

Larry King: fet karriär & sju besvikna fruar


1971: ett av Larry Kings vilda år

Stor medianyhet: tv-personligheten Larry King med sina tiotusentals kändisintervjuer under 25 år drar sig tillbaka. Hans långa pratshowskarriär har hittat vägen in i Guinness rekordbok och det är inte förvånande att finna Solen i ett fixerat tecken (Tamas guna) i fall av remarkabel uthållighet. King är t.ex. Skorpion. 

Den goda sidan hos Tamas guna är ju dess sega uthållighet, förmågan att hålla fast vid en fungerande form. Tamas-individen förmedlar en genuin känsla av "ankare" eller "klippa", och för inte länge sedan noterade jag att det säkerligen var soltecknet Oxen som gav BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg en lång och lukrativ karriär som chefstyp - innan det olycksaliga branschbytet till olja.


Men Kings tidiga karriär i radio började illa - han drabbades av total tunghäfta vid sin debut framför mikrofonen. Den här debutskräcken kan också placeras under den fixerade kvaliteten Tamas. Dominerar den fixerande kvaliteten märks en usel kristhantering och ofta en ovilja att delta i "paradigmskiften".

Med Larry Kings Sol i 12e huset för världsligt lidande och förluster, kan man eventuellt ana en eskapistisk tendens, en vilja att gömma eller undertrycka den här låsningen/fixeringen inför hotet om negativa förändringar. Skorpionen symboliserar ju dock förändringen från liv till död! Faktiskt, genom att inte ta Skorpionen på allvar, kan man få en lättsinnigare personlighet! Den eldiga utåtvändheten i Larry Kings ascendent kan ge intrycket av att han just flyr den mörka Sol-Skorpionens livsuppdrag.

Och den som vill djuppsykologisera behöver bara skumma hans biografi för att upptäcka att fadern (Solen) dog i en pojkes kritiska elvaårsålder. Just på gränsen till puberteten föll den vägledande fadern bort! Kings skolresultat skar sig och han urartade för en tid till ung värsting. Notera härvidlag Merkurius "naturliga" ålderssegment 5-12 år. Merkurius står bränd av Solen (fadern) i förlustens tolfte hus och Skorpionen bidrar med dödssymboliken...

Likväl vände sig skutan på rätt köl igen och väl etablerad i sin karriär har King beundrats för förmågan att få intervjuobjekten att öppna upp sig och berätta ärligt om sig själva. Är man elak kan man här se en lömsk Skorpion-Sol i Larry Kings djup sitta och manipulera andra till öppenhet istället för att själv lämna ut sig till beskådan!

En genuint hemlighetsfull Skorpion i ett doldishus ger ett mycket tydligt budskap. Det är ett undantag snarare än regel att tolftehussolarna är andliga giganter. Ett mer normalt uttryck är att de blir introverter. I Kings fall motsägs emellertid detta av hans extrema övertryck i första ego-huset.

Det har sagts att hans intresse för sina intervjuobjekt var genuint, men också därför att det kretsat kring något så enkelt som celebriteternas yttre karriär snarare än djupa och uppfordrande tolftehusfrågor! Och går vi till horoskopets mest manifesta sidor, hittar vi dessa i anslutning till hörnhus, eller kendra-hus som de kallas i indisk astrologi. 

Utfransning. Har de indoeuropeiska språkrörelserna fört ordroten KND ända till oss, så att vi har fått ordet "kant", KND? Konsonanten D slår lätt över i T, precis som P, V och F, skiftar under ett ords vandring, Pater, Vater, Fader.

Förstahuset indikerar just Skyttens omättliga aptit på att göra nya upplevelser - ska man väga en "dold Sol" (i tolfte) mot den massiva emotionella överladdningen i Skytten/ego-huset, är det förstår viljan att gå vidare, från mörkret i Skorpionen (faderns traumatiska död vid elva), som dominerar Larry King som person. 

Månen i första huset anses i indisk astrologi som en klen placering - om man är man. Ska man vara lite elak har Kings hela karriär varit ett kafferepets kärringpladder i skyddad verkstad (hans tv-studio) med de inbjudna gästerna!

Men då är man elak, för Månen i Skytten, disponerad av Jupiter i realpolitiska tionde huset, har också gjort King till en slags folkets vägvisare till de stora aktualiteterna och frågeställningarna.

Skytten är dock en vägvisare eftersom den per definition ligger i framkant, nej är själva framkanten! Romerska Jupiter är i sitt grekiska original Zeus - en skapare av verklighet eftersom den borne optimisten okuvligt flyttar fram positionerna!

Vad gäller Larry Kings specialitet, att locka fram kändisen via prat om dennes yrkesliv, bekräftar horoskopet detta på ett förnämligt sätt. Den sattviska (medvetna och kunskapssökande) Skytten är som sagt Kings persona, hans spelade roll. Den här rollen disponeras av Jupiter (expansion, utforskning) som ligger i ett föga metafysiskt men istället väldigt världstillvänt Jordtecken, Jungfrun. 

Och var, rent världsligt? Jo, i sagda tionde huset för individens publika sida, hans/hennes karriärjag! Inte konstigt att King skjutit in sig på intervjuoffren via deras minst "farliga" sida. Man kan säga att King gjort med andra som han gjort med sig själv: låta den djupa och smärtsamma, men allra mest genuina historien (Sol-Skorpionen) förbli gömd i dolda tolfte huset, för att istället prata den enkla "framgångssagan"! En feg strategi men garanterad för framgång.

Men att ett ego (Skytten i första) predestinerats till karrriärframgång (disponenten Jupiter i tionde) innebär uppenbarligen inte någon genuin talang för nära och intim samvaro med en partner. Larry Kings nu åttonde hustru är väl om något ett tecken på att något är väldigt fel med horoskopet här ovan, t.o.m. mer fel än narcissisten Johnny 'Tarzan' Weismuller, OS-simmaren som "avverkade" fem hustrur, och nästan på nivå med Hollywoods femme fatale, Elizabeth Taylor och hennes åtta skilsmässor.

Det vore dock fel att skylla oförmågan att utveckla sig med en partner på Sattva guna och dess föränderliga natur. Både Weissmuller och Taylor var istället tungt låstna av den mörkläggande tamasiska kvaliteten, och jag tror snarare oförmågan till nytänkande är en större stressfaktor än benägenheten till förändring (shape-shifting!)...

Men ska man vara riktigt noggrann är det naturligtvis den fasta förbindelsen mellan två personer (och deras eventuella kantring in i en guna på bekostnad av de andra två) som kan antyda inkompabilitet på ett vagt men betydelsefullt plan. Framför allt tycks "tänkare" (Sattva) ha svårt för känslo- och attitydstyrda indvivider (Rajas, Tamas). Lyckligtvis har de flesta horoskop en smula av alla tre kvaliteter och ytterst få överbetonade på bara en enda.

Narcissism verkar vara nyckeln till Larry Kings problem att få äktenskapen att vara. Så mycket planetär energi i första ego-huset brukar bli väldigt självupptagna individer, och när de dessutom är starkt kopplade till tionde har vi via husens en analogi till det nedslående "egenmäktighetssyndromet" (samtidig aktivering av Väduren/ego och Stenbocken/"jag och mina regler"). Detta kan skapa en extremt egocentrisk människa som upphöjer sin egen vilja (eller bara nyckfullhet!) till allmän lag.
As his broadcasting success increased, his financial problems worsened. "At my most egotistical moments, of which there were many, I felt as if I owned Miami, and lived as though I did...I felt that whatever Larry King wanted, Larry King should have." By age 38 he was a self confessed addicted gambler, unemployed, broke and unable to pay IOUs totally $352,000.  (Källa)

Gamblern och chanstagaren i King från åren innan han fick sin tv-show är förstås också Skytten stigande i öster. Det här är ingen filosofisk Skytt, därom omvittnar "horbockssyndromet" - kombinationen av Mars och Venus och teckenhärskaren Jupiters påfallande "inomvärldsliga" placering i ett Jordtecken i ett Jordhus (låt vara att Jungfrun är sattvisk, dvs kunskapsorienterad).

Här är då, möjligen, berättelsen ingen talar om (fastän den ligger i öppen dager i ett hörnhus) eftersom King samtidigt är en sådan auktoritet i tv-sammanhang: att den sattviska tendensen till nyfikenhet och ombytlighet särskilt kanaliserats längsmed Venus linjer, då Venus "förgrovas" av kontakten med Mars. Det här stavar jag till amorös omväxling eller i raka ord: fullständig oförmåga att fördjupa sig någon längre stund i kärleken.

Det är samma spelregler för Larry Kings hustrur som för hans intervjuobjekt! In i studion med dem, en rasande kommunikativ urladdning och sen ut med dem igen. Venus, som sjunde äktenskapshusets karaka (signifikator), är således skadad av en prominent Mars (och Månen alldeles i närheten är en påfallande inkonstant planet).

Går man till partnerskapshusets tillfälliga härskare ger en Skyttascendent alltid Merkurius den rollen. Och budskapet om äktenskapsproblem upprepar sig, nu med tydlig hänvisning till fadern som "svek" sitt uppdrag att stadigt (tamas, fixering) stå fast vid sin roll. Merkurius är här bränd av Solen och tolfte för världsliga förluster visar, tycker jag, hur själviskt Larry King offrat (tolfte) äktenskapet (Merkurius) för sin egen karriär (Solen).

Tolfte husets förluster har å andra sidan sin tillfälliga härskare i Skorpionens Mars, och med dess förstahusplacering inser man att det är Larry Kings eget ego som skapar olyckorna i tolfte! Ja, kanske inte faderns död, men väl baksidan till Solens dagaktiva gärning (karriärvägen).

Som bekant skriver segrarna historien och jag tycker mig se att en ganska ful historia om bristen på kvalitet i det äktenskapliga livet skulle kunna skrivas utifrån det här horoskopets konfiguration - trots att dess kanske mest dominanta planet är Jupiter, den joviala och (teoretiskt) välvilliga. Men här har inte Jupiter fullt klartecken för det pågår som sagt en egenmäktighetsproblematik mellan Jord och Eld (Jungfru/Skytten).

Minns bara skandalen förra året när det uppdagades att tv-personligheten Dave Letterman hade sina hemliga kärleksnästen på arbetsplatsen! Och ja, också Letterman hade den ombytliga Skytten som ett nyckeltecken och sin Sol i tolfte huset för hemliga kärlekseskapader (en särskild 12e-husinnebörd i indisk astrologi).

Skyttar kan vara extremt ytliga i sin frivola och distinkt anti-saturniska läggning. De vill inte fastna i rutin utan söker äventyr. Åtta äktenskap är faktiskt fullt begripligt givet det här förstahuset, där dockmästaren Jupiter står i självtjänande Jungfrun på maximal karriärhöjd. 

De få gånger jag sett King på tv har jag alltid tyckt han varit en smått obehaglig människa. Hans milda och modererade stämma borde ge det motsatta intrycket. Men kanske var det hans kuriöst plirande ögon som fick mig att misstänka att han inte gav något alls av sig själv, att han i själva verket kontrollerade hela intervjun, tryggt bakom skrivbordet. Men USA är ett psykologiskt ytligt land och genomskådar inte sina "karriärpsykopater"... 

När allt kommer omkring har bestialiska dåd också utförts av individer som tekniskt sett har en klar betoning på Sattva guna i sina horoskop. Frågan om ont och gott kan inte avgöras genom att bara räkna hur mycket horoskopet har i Ljuset respektive Mörkret (eller i den lidelsefulla blandningen av dem - Rajas guna).

Jag skulle vilja påstå att King-horoskopet visar en Sol-Skorpion som aldrig velat utveckla sin egen natur eller attityd - i tolfte har Solen så att säga satts på undantag och tillåtits stå utanför verkliga livets händelser. 

Istället kan man tänka sig en Sol som för att säkra sin plats i livet (bränd av pappans tidiga död) talangfullt har använt sitt nyfikna och uppvarvade sinnelag (Månen + Mars/Venus). Sinnet har flytt BORT FRÅN det verkliga livsuppdraget: Solen och konfrontationen med livets oundvikliga död i Skorpionen.

Tolfte huset som "skyddad verkstad" kan faktiskt läsas som en överlevnadsstrategi: Larry King har avsiktligt valt att undvika livet ur dess plågsamma sida och enbart valt att spinna - och skapa sig framgång - på dess "lyckade" Jupiter-i-tionde-sida.

Den genuina naturen hittar man dock i Solen och dess guna. Skyttens sattviska nyfikenhet är bara dagjagets yttre hölje. Det är likväl den fixerade kvaliteten i en Skorpion-Sol som ligger bakom hans rekordlånga nötande av samma stol i tv-studion! 

Dave Letterman är som sagt också en Sol i 12e, och ska vi dra fram tv-personen Jay Leno också, rimmar även hans horoskop med samma antagande. Här ger Lenos kända födelsetid (2.03) en kritisk ascendent i Stenbockens 30e och sista grad (ofta en källa till osäkerhet när två zodiaktecken båda anses påverka personligheten). 

Men givet Stenbock som den faktiska ascendenten, är Jay Lenos åttonde (skorpionlika) hus höggradigt aktiverat av Månen, Mars, Saturnus. Detta ger också Lejonet en tamasisk fixering vid en position som "ska räcka livet ut". Skorpionen och åttonde är några av astrologins många onda omen, och representerar ett uppenbart problem som måste adresseras. 

Jag gissar att Larry King skorpioniskt satte ner hälarna när han fick sin tv-show och i det omedvetna mörkret upplevde att här var en plats att framhärda i intill det bittra slutet. Skorpionen är ett gåtfullt tecken som först fruktar döden så att det kämpar hårt (och själviskt) för att skapa sig en trygg miljö. Sedan, med sitt på det torra, kan Skorpionen antingen dö bort från sin själviskhet och blomma ut i altruism. Eller också inte. 

Att Larry King motiverar sin önskan att avslutna tv-showen med att han istället önskar ägna sig åt sin familj säger mig att han är omedveten om sin andliga natur (Solen) in i det sista. Efter åtta äktenskap är det uppenbart att han aldrig vetat vad "familj" är för något. Jag tror han helt enkelt noterat sina vikande tittarsiffror de senaste åren och rationaliserat "familjen" som ett mediemässigt sätt att lämna skutan som den hala råtta jag alltid upplevt honom vara.

Faktiskt, utseendemässigt liknar han en smula morddömde musikproducenten Phil Spector (nytt fönster) som också förlorade sin far i barndomen och också har ett horoskop som står och vacklar mellan skorpionisk egocentrism och skyttig expansion bortom egosvagheten! Likheten är inte av fysionomiskt slag, jag har hört ordet "råtta" i mitt undervetna i samband med dem båda. Eller snarare, och direkt på engelska, "weasel". Ja, sattviska människor har något vesslelikt över sig, deras kroppar är i ständig rörelse och detta är skälet till att Tamas är bättre på att ge intrycket av "chef"!

Den här övergången i zodiaken är viktig, för det är med Skorpionen den individualistiska fasen ska ge upp och f.o.m. Skytten anträda den avslutande tredjedelen - den universalistiska (altruistiska) perioden. 

Astrologin har så många pusselbitar att det är sällsynt att hitta någon med tung betoning på universalism som inte samtidigt uppvisar bristande sensibilitet på det personliga eller individuella planet. I själva verket finns det inget "idealhoroskop" - bara en enorm mängd ögonblicksbilder av tillfälliga "hang-ups"...


SvD: Larry King trappar ned

DN: Larry King trappar ned

AB: Larry King trappar ned 

(Vem var först med den rubriken? Den nya generationen tidningsskribenter är verkligen ett gäng oinspirerade drönare.)

Expr: Larry King lägger ned sitt program

Inga kommentarer: