Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 juni 2010

Brittiske massmördaren i Cumbria



Det här är horoskopet som inte låter sig göras. 

Derrick Bird, som först sköt sin tvillingbror och sedan elva andra britter över en arvstvist och allmänt ekonomiskt strul, uppfyller vid första påseendet exakt vad man kan förvänta sig av en människa som totalt rasat in i materialistiskt tänkande: i praktiken är horoskopet enbart baserat på Vatten och Jord: "känslor över och i anslutning till konkreta ting".


Men Daily Mail har en psykologisk vinkling som saknats i den inte fullt lika nyanserade svenska kvällspressen. (Desto trendigare mediebranschen blivit desto sämre journalistik. Har svenska medielandskapet ockuperats av obegåvade men karriäristiska ego-trippare?) 

Vinkeln är hur olika de båda tvillingbröderna var. Derrick, som sprack läck, var en handfallen och introvert loser medan David var utåtriktad och ekonomiskt framgångsrik. Och här är problemet: den blivande mördaren var född bara fem minuter efter sin mer lyckade storebror!

Här faller alla försök att förklara via astrologin. Indisk astrologi, mer välutvecklad än den västerländska har s.k. amsha-metoder att särskilja tvillingar födda så nära varandra i tiden som en minut. Men här har vi inte födelsetid för någon av bröderna.

Jag lämnar därför den uppmärksamma läsaren med detta nästan löjligt pekuniära horoskop som får gälla för dem båda - bara det att den ena gjorde allt för att realisera det snuskigt materialistiska habegär som Venus (pengar) med kontroll- och materieprincipen Saturnus tecknar i Skorpionen (arvets tecken). 

Lägg till detta den enorma betoningen på Jungfrun (ett närigt tecken) och det faktum att det är fullmåne - osunda psykiska kroppsvätskor.

Just den här fullmånen mellan Jungfrun/Fiskarna (med Solen och Månen i endera tecknet) är för övrigt en klassiker på bloggen. Hur ofta tittar den inte fram i samband med människor med missbruks- eller kontrollproblem av olika slag? 

Det har knappt gått ett dygn sedan jag misstänksamt rynkade på näsan åt ex-idrottaren Magnus Hedmans fullmåne (planeterna omkastade) och undrade om han verkligen kunde ha förlorat alla pengar (som ex-hustrun vill ha), vilket han tidigare hävdat.

Och här har vi återigen ett drama som inbegriper egenintresse (Jungfrun) och osjälviskhet (eller drumlighet - Fiskarna). Se inlägget om Hedman och upptäck hur de bilder astrologin levererar blir klarare och klarare ju fler gånger man möter de hemliga koderna bakom våra livsöden.

Venus/Saturnus-kombinationen tillsammans med den "orena fullmånen" mellan purism (Jungfrun) och befläckelse (Fiskarna) gör att det här stycket från Daily Mail inte alls sitter fel:
But there was also a darker side. He (Derrick) took regular holidays in Thailand with fellow drivers. He had also made a seedy movie, it was claimed, with Thai prostitutes which he liked to leer at on his mobile phone.
I England är så mycket underförstått (hög nationell IQ) att det räcker att säga "Thailand" och alla vet att det handlar om snaskig sexverksamhet. Som jag noterat tidigare tycks Saturnus påfallande ofta förstöra den naturliga kärlekens Venus. Ibland blir Venus homosexuell, ibland bara sexfixerad och ibland helt frigid. Här, i Skorpionen, är det bäddat för någon mer "udda" tolkning av kombinationen.

AB, något torftigt, om mordmotivet.

*****

Not. Jag kallar bröderna Birds horoskop för helt materialistiskt i linje med den generella tudelningen av negativa, fallande element och positiva, stigande. Den norra och södra månnoden (Luft resp. Eld, båda stigande) kontaktas här inte av någon planet alls.

Men, som sagt, bristen på tid gör att skillnaderna mellan bröderna inte kan detekteras. Och dessa ligger inte i att de båda skulle ha olika ascendent (föga troligt), utan genom en betydligt subtilare finfördelning av tiden som bara finns i indisk astrologi. (Ställer höga krav på exaktheten i de antecknade födelsetiderna.)

Inga kommentarer: