Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 maj 2010

Vattenelementet: forum för patologiserande


Popkulturella ikoner och deras marknadsförare

Landets prisbelönade gunstling, popkulturbedömaren Fredrik Stahre åskådliggör det astrologiska Vattenelementets fulla patetik i sin senaste krönika när han sparkar på vidöppna dörrar. Har inte övriga media redan förfasat sig färdigt över den strukna South Park-episoden?


Med den nutritivt assimilerande Månens ständiga eftersläp relativt eventets Sol, och hos Strage extra långsam i matsmältningen pga hämskon och begränsaren Saturnus, kommer således först nu följande praktfulla kalkon till stridsrop. Det är likväl intressant för astrologiskt intresserade eftersom han så tydligt röjer sitt själsliga element, Vattnet. 
Vi ska slåss på internet, vi ska slåss på haven och oceanerna, vi ska slåss med växande tillförsikt och växande styrka med hjälp av bittorrentsajter... (DN)
Märk väl vad som utlöser Strages korstågsfararmentalitet: en sketen tecknad tv-serie som mest vegeterar på en barnsligt elak nivå, som saknar alla etiska kriterier eller folkbildande ambitioner (i bjärt kontrast till t.ex. Simpsons, som, trots att Barts potentiella illsinthet och Homers exceptionellt låga intelligens väver in berättelsen om människans godhet i varje avsnitt).

Lite teknikalia:
  • Månen i Kräftan - det naturligt patologiserande sinnet (utgjuter sig ständigt i veklagan!) - hålls förtjänstfullt i något så när schack av den stoiska och behärskade Saturnus. Elementkombinationen - kontroll av känslosamheten som utgår från Jordelementet - är grundtypen för en knastertorr psykologi och den fullständigt sekulär eller materialistisk grundsyn.

  • Att Strage också tajmar sin födelse med det sataniska syndromet (konsumtionslystna Oxen i negativ synergi med anala Skorpionen - avföringen när lystnaden fått sitt) omvittnar just bara "popkultur".

    Andra människor som inte förutspås något högre mentalt lyft i sina liv med den här kombinationen är Lokko och Blondinbella. Thåström har kämpat i sitt liv med samma becksvarta negativa grundton. Identifikation med det materiella substratet kan vara helvetet på jorden. Nihils totala intighet är individen i hälarna. Must...consume...despair...away!

  • Solen med lyckobringaren Jupiter i Skytten avslöjar hans framgångsrika karriär, som dock inte kan bli mer i "framkant" än vad hans sinne (Månen) förmår bejaka. Och därmed kollapsar den här potentiella världsfrälsaren (Skytten är ett så löftesrikt tecken - men i Sverige tycks inga Skyttar realisera sitt teckens potential).

    Kollapsen ligger i det fysiologisk-psykologisk system som sitter upp till halsen i simplistiska konsumtionsvanor - popkultur kort och gott. Oxen och Kräftan i kombination har jag tidigare uppmärksammat som ett stort hot mot "högre ambitioner" i livet.

    Skyttens utforskande och Jupiters filosofisk-religiösa böjelser lockar inte ett så nedsmutsat sinne vars formaliserade inre struktur redan böjts av mot mörker och inomvärldslighet via den "sataniska principens" närvaro i skribentens undermedvetna! Förfäran över islamismen är Strages egen blindhet i frågor om var hans egen livsinvestering hör hemma på ett större spelbräde, och bara ännu ett exempel på psykologisk projektion.
I en sekulär och pluralistisk värld - till skillnad från t.ex. en förbjudande monokultur som den islamistisk våta drömmen - är det naturligtvis helt okej för människor som Strage att spilla ett liv på skräpmat. De kan ignorera själens egentliga avsikt med sin inresa till jorden.

Faktiskt, horoskop som Strages, utlöser den svåra filosofiska frågan om vi ytterst är förutbestämda för de liv horoskopen antyder. De mångas destination kanske inte är att vara mer än utfyllnadssjälar i den givna tidsandan, lydiga konsumtionsmaskiner, avnjutande och, som i Strages fall, skorpioniskt utgjutande sin negativa vibb över allt som inte passade just deras smaklökar. Strages horoskop passar in på den generella recensenttyp vi sett hos Håkan Steen, Fredrik Virtanen och Andres Lokko.

Skillnaden mellan de här tre sekularisterna (konsumisterna) är Lokkos ogenerade elitism (som ibland kan vara ganska rolig eftersom den är så i grunden omedveten om sitt snobberi).

Virtanen, Strage och i viss mån Strage är elitister på det skorpioniska, negativa viset. Relativister som haussar ett genom att kräkas över något annat. Klickens beteendemönster. De kräks över allt som väcker deras ogillande. Skorpion som anus och kroppslig elimination är både avföring, spyor och svett - men notera att Strage undgår det sociala mobbningssyndromet som i någon mån kan ses de två förra.

Och detta är Vattenelementets dilemma: Kräftan är zodiakens naturgivna eller professionella gråterska vilket Strage tydligt visade i den här appellen. Hade han haft intelligens1, hade han begråtit den västerländska kulturen istället för en tv-serien som slutar säga något för alla över femton år - till skillnad från både Simpsons och Family Guy.

Vad är det för fel på svenska kulturskribenter? Varför verkar alla vara småpojkar? Är det här vad medierna tror om svenska folket? Är det ett avsiktligt konstruerade mentalfängelse för att hålla popkulturens konsumenter kvar på imbecillens nivå? Marknadsekonomin behöver DIG. Var en nyttig idiot och konsumera! Strage visar vad din mun och mage behöver för att garanterat aldrig komma i närheten av de Stora Frågorna - sådant som riktiga män sysslade med förr!

*****

Specialspaning

Av cirka 3.900 horskop hittades följande 9 med Solen och Jupiter övertaggad av demonen Rahu:
  • Alyssa Milano - aktris i lägre division. Tv-serien "Charmed" om demoni och trolldom.
  • Fredrik Strage - popkulturbesatt journalist.
  • Jude Law - begåvad skådis, extrem narcissist och kroniskt otrogen. Månen i Vågen i tolfte "onda" huset - kvinnotjusare och svikare av tvåsamhetslöftet "Vågen"!
  • Laurie Holden - aktris i lägre division.
  • Mary Tyler Moore - aktris i lägre division.
  • Shirley Bassey - sångerska, jag säger bara: mörka Bond-temat Goldfinger! Allt denne mörkrets Midasfigur rör vid blir till guld och dör... Bassey har Månen i mörkt dramatiserande Skorpionen i 11e huset för inkomst genom karriär, Venus - pengar - i 2a huset för ekonomi, och tittar på världen genom materialistiska Stenbocksascendenten. Vilket perfekt horoskop för en dundermaterialist!
  • Siw Malmquist - schlagersångerska, stor i Tyskland på 60-talet
  • Vanessa Paradis - prefabricerad idol med typ en hit. Affischflicka. Notera åter kopplingen till extremt mycket pengar, fast här via sin make Johnny Depp. Här kan alltså Solen/Jupiter/Rahu till del sägas ha verkat genom mannen - Solen - i hennes liv.
  • Victoria Dyring - folkbildare, SVT:s Hjärnkontoret och Vetenskapens värld, glamourös ciceron vid Nobelprisbanketter - här kan extrem framgång istället ses som männen, Nobelpristagare och andra brainy figurer, hon frotterar sig med. Den ärevördiga Nobel-kopplingen illustreras väl av hennes Måne i Oxen "ätande och drickande" - kombinerat med prestigemedvetna Saturnus!
Någon entydig linje kan åtminstone inte jag se, men det beror på att astrologin inte enkelt kan testas i sina enskilda beståndsdelar. Strages horoskop såg som sagt ett kraftigt disfigurerat substrat (Jord-/Vattenelementet). Det är en konfiguration som möjligen inte förekommer i något av de andra åtta fallen.

Men Victoria Dyring, född fyra dygn tidigare samma år, kommer nära. Om risken med hennes "baktunga" Jord/Vatten har jag redan skrivit här. Notera dock att hon slipper den impuls till MÖRKER som inträder när Mars "kommer hem" till sitt eget döds- (eller dödsföraktande) tecken Skorpionen - charmtrollet Dyring har en "sötad" Mars i estetiska och det sociala glidartecknet Vågen! Den charmen är fullständigt bortsuddad när Strage gör entré i tid och rum, helt som stjärnorna dikterar.

*****

Not 1. Intelligens antyds av expansionsplaneten Jupiters kombination med det vakna ögat Solen. En bit in i 1972 anländer emellertid de evigt retrograda demonerna Rahu och Ketu till Skytten och Tvillingarna respektive, vilket gör att intelligensindikationen "kryddas" väl mycket av den girigt hungrande Rahu.

Jämför Strages typ av Skytt med nyckelorden i hans appell till heligt krig: "slåss med växande tillförsikt och styrka" - tillförsikten är förstås optimistiska och expanderande Jupiter.

"Styrkan" kan antingen ledas tillbaka till demonen Rahu (som går över lik för att nå sina mål). Mer troligt är "styrkan" en produkt av Saturnus/Mars-oppositionen (som i själva verket är kraftlös eller extremt aggressionshämmad - Strage är en krigare enbart i sin patologiserande och vattniga fantasi). 

Redan från unga år, predikande normativ popkultur i tv hos Fredrik Virtanen, har det funnits något låst och mörkt infernaliskt över Strages sätt att meddela sig. Solen/Rahu kan indikera besatthet (av onda andar) eller OCD - tvångsmässighet (i tanke och/eller gärning). Men: Rahu tycks kunna ge ett energiöverskott som höjer individen över övriga medelmåttor.

Det här är då ambition som den ser ut begränsad till konsumtionskultur. I ett annat århundrade kanske samma typ ivrigt diskuterat begreppsvärldens eventuella verklighet bortom de språkliga bruken.

Till följd av den onda Rahus närvaro faller Strages Sol/Jupiter kort om intelligens i platonismens bemärkelse. Den här Sol-Jupiter tränger inte ner och upplyser våra liv här under Månen, utan Rahu, en av solförmörkarna, gör Strages typ av upplysning till en nidbild på sann kunskap. Det är trivia han fyller dårarnas huvuden med i den sublunära världen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad än Strage skrev för något som föranledde detta, så skrev han utmärkt text om Svenskt Näringslivs både vansinniga och löjeväckande förslag i kölvattnet av näthatardebatten: Att det ska bli förbjudet att "kränka" dvs kritisera, företag! Det är synd om dom stackarna, dom blir ju nätmobbade då...
Apropå att "kräkas över allt som väcker deras ogillande" - det är det fler som gör... allt beror väl på _hur_ man kräks, så att säga :-)

Virtanen, som ju också dissas här, verkar förresten också ha spottat upp sig, i a f har det stått en del mer positivt om honom på bloggen på sistone... :-)
S

Anonym sa...

PS: det var i gårdagen DN Strage skrev.

Seaward sa...

Det är evigheter sedan jag välkomnade Virtanen tillbaka från de döda. Vad jag minns var det endast i samband med hans gamblerperiod jag ägnat ett inlägg åt Jordelementets sämre disposition. Som du själv säger har efter det fler kommentarer givit tummen upp för hans sociala observationer.

Popjournalister växer upp och drar åt vänster i hög. Den enda du glömt att nämna här är Andres Lokko (mer Jord) som jag också kritiserat men kommit att uppskatta mer och mer sen han drog ner på Londonsnobbismen och skruvade ut sitt sociala patos (hans tonårsidol Paul Weller var när allt omkring någon slaga välklädd socialist).