Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 maj 2010

Undvik läkarlinjen med denna horoskoptyp

Tjänstelicensen för den danska läkare som hunnit vålla skandal i Norge innan hon anställdes av ett svenskt Landsting kommer att prövas, meddelas det (AB, SvD, SvD2, DN om en felbehandling).



Faktum är att läkarens horoskop skulle kunna tjäna som en mall för dem som funderar på om de alls är lämpade för läkaryrket!

Först ska sägas att det visst syns en vilja till gott här: Jupiter, den välvilliga, kontaktar från "bortdöendets" Skorpion sinnelagets Måne i härskarläge i Kräftan - det senare är i sig en ren bild av moderlig omvårdnadsinstinkt. "Mamma vill rädda ur dödens käftar."

Men sedan börjar problemen, och horoskopet är ännu ett vittnesbörd om att en god Jupiter inte kan nollställa de problem som tecknas på andra ställen.

Det är inte oviktigt att vi har en fullmåne mellan Stenbocken och Kräftan här, och det leder nästan alltid till problem i frågor om myndighet och hierarki. Stenbocken under spänning drar nästan alltid mot autokrati och fattar egenmäktiga beslut.

Här disponeras Solen av Saturnus vilken själv ställt sig i opposition mot Solens faktiska agerande! Vilken märklig kortslutning och vilket tecken på att själva branschen förkastar denna utövares aktiva gärning! Det finns också anledning att fundera över i vilken utsträckning denna skadade ("detriment") Saturnus distorderar sinnelaget och uppfattningsförmågan hos Mån-Kräftan!

Minns, redan en fullmåne destabiliserar det "naturligt patologiserande" kräftsinnet och här har vi dessutom den solära disponenten i klent läge och insnävande sinnelaget.

Det kan vara så att de här sammanhangen beskriver en människa helt ur stånd att se situationer i deras fulla komplexitet - Stenbocken är sig väldigt benägen till reduktionistisk utblick ("one size fits all"-fantasier).

*****

Men redan på de mest elementära plan finns här övergripande gestalter som vittnar om obalans. 

Till att börja med är läkaren "torsk på livskicken" - det är för mycket av den huvudlösa Rajas guna som till varje pris vill mera liv och därmed bara håller kretsloppets hjul snurrande. 

Mot denna besatthet att "fixa livet" - även antydd av Jupiter/Månen - står sedan tydliga emotionella problem i Tamas guna, mörkrets eller attitydfixeringens kvalitet. 

Det läkaren saknar - och som är det som skulle ha behövts för gott omdöme - är en betoning av Sattva guna, medvetenhetens och kunskapens kvalitet! Horoskopets totala betoning på mörklagd instinktivitet (Tamas) och lidelse för livet (Rajas) räcker måhända inte för att fatta informerade, sattviska beslut!

Följden blir som synes i Mars krigiska attack mot välmåendets Venus: man skadar lika mycket som man söker reparera. (Venus i Vattumannen disponeras också av Saturnus, så höggradigt suspekt på denna himmel, och komfortens planet kan därför sägas vara totalt destabiliserad.)

Den här människan borde ha sökt sig till någon enklare typ av yrke som lämnade mindre utrymme för egna intellektuella överväganden (Sattva guna). Läkaryrket tycks inte som ett optimalt karriärval.

Inga kommentarer: