Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 maj 2010

Stefan Jarl: Den goda Skorpionen

(3½ alternativt 6 A4-sidor)

[Tillägg] Aftonbladet/Wendela har en artikel om en ny dejtingsajt typ "elit" där kvinnor ska slippa slafsiga och lågpresterande män. Jag länkar till det här inlägget för att exkursen om "vackra svenska flicka" på ett bakvänt sätt tycks beröra dessa fordrande kvinnors problem på hemmaplan! Men läs gärna hela det långa inlägget - övergången blir mindre abrupt då.

*****

DN intervjuar dokumentärfilmaren Stefan Jarl i samband med hans nya film om vår nya sköna värld, indränkt i kemikalier vars effekter ingen har någon inblick i.

Från den generation då hela skolklasser vallades till biografen för att lära sig att låta bli knark genom Jarls andra film i modstrilogin kan jag bara le åt zodiakens exakthet när bloggen ännu en gång i samband med sociala och psykologiska missförhållanden och inte minst temat "gift" eller "förgiftning" hittar den fallna (debila) Månen i det toxiska tecknet Skorpionen!


Här hittar vi också det "sociala utstötningssyndromet" eftersom den missanpassade Skorpionen (det är dess funktion i zodiaken som helhet) är aktiv samtidigt med den gruppsociala Vattumannen. 

Den här kombinationen är så vanlig bland socialt prominenta personer att jag teoretiserat att här avslöjas en uppmärksamhetssökande grundnatur. Individen vill sätta sig på tvären mot de kollektiva värderingarna och det kan ske på ett av två sätt: genom att sjunka ner till rötäggets nivå eller genom att bli rättrådig alarmist eller "whistle-blower".

I just Jarls fall ska man inte missa den ömsesidiga receptionen i visuella Eldelementet mellan Mars (krigiskhet) och Jupiter (filosofi, samvete). Den här starka kopplingen mellan Vädurens subjektiva perspektiv och Skyttens universalistiska anspråk släpar visserligen på en tung Saturnus (materialism, problem, hinder) - men för att bli en alarmist som visuellt åskådliggör problem och hinder krävs nästan att hindren är för handen på födelsehimmelen!

Återigen astrologins problem att avgöra om det är en jurist eller förbrytare som tecknas i ett horoskop!

*****

Men till skillnad från "Sveriges ondaste journalist", som under utstötnings- eller mobbningssyndromet bara tror sig ha avslöjat missförhållanden bakom den nyandliga kinesiska rörelsen Fa Lun Gong, eller Usama bin Ladin-variantens alltmänt hatiska läggning, hittar vi hos Jarl ett genuint välvilligt samhällsengagemang och - uppenbarligen - med ett fokus på den naturliga, biologiska människan och hennes förhållande till sin egen tendens att skapa gift och avfall. 

Det är fullständigt perfekt att utöver Månen i "psykiska avfallsberget" Skorpionen (Vattenelementet i blockerat läge) också hitta Månen i det biologiserande Vattenelement. I Fiskarna och inflätad i axeln mellan de två eklipsskapande demonerna Rahu och Ketu, impliceras en typisk problemställning: Jungfruns fysiska renhet eller befläckelsen i Fiskarna.

Båda Ljusen är alltså ense i orienteringen mot kroppsliga eller känslomässiga frågor, och förekomsten av Lufttecknet Vattumannen garanterar att vi har en politisk eller ideologisk överbyggnad på hela härligheten.

*****

De återkommande läsare som redan i övermått assimilerat det astrologiska "utstötningssyndromet" (jag kan bara inte låta bli att förtjust rapportera varje nytt fall eftersom den sideriska zodiaken ger så konsekventa resultat), skulle kunna gå steget längre och fundera över vad som gör Jarl till en god kämpe. Alltför många fall som hittats via tidningsrubrikerna verkar ha minst sagt otrevliga personlighetsdrag eller åtminstone vidriga underliggande ideologier.

I fallet med "Sveriges ondaste journalist" pekade jag på hur ett flertal samtidiga problem på himmelen gjorde illvilja och missrepresentationer till sannolika personlighetskomponenter. Men med utgångspunkt från Stefan Jarls horoskop man kan prova att enbart hålla sig till skeendet inom Skorpionen och Vattumannen.

Månen/sinnet är visserligen benäget till att nära oförrätter (långsinthet) och ibland urarta till en ren rättshaverist i Skorpionens tecken, men Månen/sinnet är i sig en neutral signifikator. Vi sägs ha fri vilja att vända bort blicken från det onda och söka det goda, eller, om mörkret utövar en så stor dragningskraft på oss att vi inte kan undvika det, använda en högre fakultet än sinnet (Månen) för att bekämpa mörkret.

Hos Jarl hittar vi t.ex. godhet i Vattumannens tecken: Venus bringar en neutrala kommunikatören Merkurius att verka för det goda. Här, i det mentaliserande Luftelementet, hittar vi alltså kombinationen av konst och rapportering som är dokumentärfilmaren. Och som "den lilla välgöraren" bidrar Venus alltid till goda omständigheter:

”Stefan Jarl demonstrates with each passing year that he must be numbered among the world´s major documentarists”
/Peter Cowie, Film Guide International

“One of the world´s most distinguished documentarists”
/NHK, Japan


Från Stefan Jarls hemsida

Hans internationella renommé kan inte fullt ut förklaras astrologiskt i avsaknad av födelsetid (och planeternas korrekta huspositioner). Men månnoderna, en astrologisk faktor jag tyvärr försummat genom åren, verkar påfallande ofta ha med stor offentlig synlighet att göra.

Jarls nod + Solen är faktiskt en vag antydan om en eklips och sol- och månförmörkelser är förvisso distinkta tilldragelser som skiljer ut sig från livets vardagsrutt. Jarl har dessutom gjort sig en karriär på att kommentera förmörkelser av olika slag. Det pågår stor synergi mellan den "förgiftade" Månen och den eklipshotade Solen på den här himmelen!

Men skulle man inte kunna gissat att det här var ännu en skitstövel eller sociopat? "Skönhet ligger i betraktarens öga", och för en del är säkert Jarl ett helvete och en varnagel. Själv kallar han sig i intervjun en "bråkmakare".

Usama bin Ladins sociala utstötningssyndrom innehåller intressant nog också Venus och Merkurius i Vattumannen - exakt den faktor som jag valt ut för Jarls "goda strävan".  Och sant är att utanför västperspektivet kanske Usamas insatser ses som acceptabla åtgärder i ett gott syfte! Allt beror på vilken sida man står.

Ändå är terroristledarens himmel i jämförelsen mer problematisk. För där befinner sig Vattumannens härskare Saturnus i Vattentecknet Skorpionen så att han såsom disponenten över Merkurius/Venus beter sig direkt sociopatiskt. Luft och Vatten mixar inte bra!

Det är något skevt i bin Ladins hela projekt mot USA/den stora Satan. Han mördar urskillningslöst! Saturnus i Skorpionen skulle kunna vara en potentiellt svår "sub-generation" eftersom två dödssymboler här kombineras och hos bin Ladin riktas mot en Vattuman (ett samhällssystem, en ideologi) han inte kan fördra. Bin Ladin hade också en brutal Mars i Oxen.

"Sveriges ondaste journalist", var förstås en tillspetsning. I sig är planeterna som aktiverar Vattuman/Skorpion (att ställa sig på tvären mot vissa grupperingar - som t.ex. Fa Lun Gong) inte entydigt "onda".

Tvärtom befinner sig den stora välgöraren Jupiter i Skorpionen medan Vattumannen rent tekniskt drar mot lätt "illgörande" eftersom neutrala färgas till det sämre av den neutrala men ändå prövosamma Solen.

(Grundtanke: Månen och kvällningen skänker svalka och vederkvickelse, Solen och den stekheta arbetsdagen dränerar människan.)

Men i fallet journalisten Aagård är det alltså sekundära indikationer som antyder att här likväl kan misstänkas åtminstone social ofärdighet via sagda syndrom.

*****

Exkurs. Sven Hedin (ett återbesök) och "vackra svenska flicka"

Forskningsresanden och nazistvännen Sven Hedin hade, som tidigare noterat, det sociala utstötningssyndromet på sin himmel. Hans utfrysning ur det svenska samhället är ett uppenbart uttryck för den astrologiska principen. Själv visade han på sina irrfärder till forskningsresor samma sociala mobbningstendens i kolonialistens nedlåtande syn på folkslagen han passerade.

Hos Hedin ockuperar de förhållandevis neutrala Solen och Månen tecknen i fråga, och här blir disponenterna nyckeln. Månen i Skorpionen disponeras av Mars i Oxen (bin Ladins Mars!) och detta ger "det sataniska syndromet" vars materialistiska och rent biologistiska syn väl disponerade honom för nazistisk rasideologi!

Saturnus stod visserligen upphöjd i Vågen men eftersom Saturnus är uttalad fiende till den Sol-Vattuman den här förfogade över är budskapet likväl inte optimalt.

Kort sagt: båda de saturniska solarna, den i Stenbocken och den i Vattumannen, kämpar med en inbyggd friktion. Solen förnekas fritt flöde och dess disponent Saturnus tvingar den att uttrycka sig indirekt, via saturnisk systematik eller rationalitet. Hackordning, differentiering och struktur - utan dessa står sig Vattumannen och Stenbocken slätt.

Sverige som Vattuman-land visar detta: svensken anses inte karismatisk i utlandet men väl vara en städad och organiserad figur, lite saturniskt inbunden. När det kommer till svenska kvinnor är ryktet annorlunda: den svenska kvinnan antingen hyllas som en vacker blondin eller betraktas som en sexlibertin (närapå en hora) och ett objekt att erövra för män från andra kulturer, män som här skaffar sig en statushöjande trofé - jämför Tiger Woods och "vackra svenska flicka".

Svenskan tror hon är sekulär och frigjord och spelar aningslöst med i raskriget som den vite mannen själv utlöste i sin kolonialistiska strävan att äga världen och allt däri. Vilken härva av missförstånd och oförstånd den vite mannan ställt till med genom att till börja med börja anse sig förmer!

Många sekulära svenskar förstår inte att de inte ens nått den genuina individens mognad - alla deras tankar och attityder är bara ekon av större historiska processer. De är bara spelbrickor. Faktiskt antyder Skorpion/Vattuman-konflikten ett uppvaknande ur den självbelåtna mentala luftbubbla som människor tenderar att tillbringa hela sitt liv i!

Mobbning som en ung själs första uppvaknande ur kollektivdrömmen? Ja, så kan man se det. Mobbaren tvingar omgivningen att betala för sitt uppvaknande och det måste förstås betalas tillbaka i ett senare liv. Men ett uppvaknande representerar definitivt Luft och Vatten i ogörbar förening. Även fobier och mentala störningar som brukar synas under de här två elementen representerar en form av uppvaknande. Symptom har den funktionen!

För att backa några steg. Var finns då denna "billiga kvinna" i det svenska nationalhoroskopet? Enkelt. Vi tittar nu inte på Solen utan på Månen, och finner den i det mest uppmärksamhetssökande av alla tecken: debutanten Väduren. I det lidelsefulla driftlivets allra första fas och med sin disponent Mars (Vädurens härskare) i sensualistiska (och pre-moraliska) Oxen representerar den här problematiska kombinationen av Eld/Jord våra kvinnliga ambassadörer utomlands.

Månen hungrar efter upplevelser i nyfödda Vädurens tecken, men Elden blockeras av det omedgörliga Jordelementet vari Månens disponent Mars befinner sig. "Vackra svenska flicka" ser bara missväxt och klena skördar i hemlandet och drar rastlöst ut i livet för att vinna den uppmärksamhet hon inte får i det avmätta och hämmade Vattuman-landet Sverige! Och hon skickar på kuppen ut en idé om svenska lättsinne eftersom världen i stort inte är lika degraderat som Sverige!

Det är de äventyrslystna, uppmärksamhetssökande och kanske också pengahungrande kvinnorna som sprider sanningen om den privata svenska nationalsjälen utomlands. Det är det gamla Fattig-Sverige som utvandrar för att uppleva mer än vad som står till buds på hemlandets magra jord.

AstroLogiken är entydig. Samma Mån-Vädur som skapar fiffelsvensken som förbättra sina egna materiella omständigheter - samma svensk som gnäller över System-Sverige (Vattumannen) klibbar fast vid svenska kvinnor i den mån de rör sig utanför landets gränser.

Uppenbarligen är "den svenska synden" alls inget att vara stolt över, nationalhoroskopet menar att detta är en objektivt existerande skönhetsfläck så måste återföras på att landet Sverige har något ruttet inbyggt i sina sekulära värderingar. Som jag noterade i samband med komikern David Hellenius - född samma dag som det moderna Sverige - är vi skarpa mentalt, men våra själar släpar i smutsen, vi är ovuxna materialister nästan allihopa.

Och så länge en sekulär livssyn råder, kommer ingen att växa till av sig själv. Mars i Oxen indikerar att svenskens själsliga disposition är negativ, bunden och identifierad med kroppens materiella faktorer! Se våra nationalangelägenheter: kost - fettsnål eller inte, kläder/design, ilskna markägare slåss i "Grannfejden" om var tomtgränsen går - allt detta är primitivismen i Oxens tecken. Och till Oxen som lokal mylla sorterar också vår invandrarfientlighet.

Men om Sverige applicerar sin bästa sida, har vi faktiskt en Sol kombinerad med välviljans och optimismens Jupiter. (Minns dock att Solen i ett saturniskt tecken är en självmotsägelse, och i viss mån också att ha optimismens Jupiter i ett saturniskt-depressivt tecken - det svenska vemodet!)

Men för att föda den filosofiska höjd som innebor i Jupiter måste det sunkiga nationalsinnet rensas. Och att det är långt dit, att det kanske aldrig ens kommer att hända, avslöjas av de största svenska bloggarna. I horoskopen för de dominanta unga kvinnorna duggar Väduren och Oxen tungt - de enkla sinnliga tecknen.

Så det kanske är som det här i fenomenvärlden ser ut att vara: till Sverige föds unga själar, sådana som jobbar med elementära frågor om att finna en identitet. De äldre själarna, som jobbar med större frågor än ego och egots utstyrsel, väljer att inkarnera i intelligenta kulturer - händelsevis just sådana den fattiga svensken hånar för deras religiösa prägel.

Inga kommentarer: