Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 maj 2010

Moderskap med förhinder

[En läsarkommentar och mitt svar därunder kan förklara en eller ett par oklara formuleringar. Men då den övergripande gestalt jag söker teckna inte förändras av några små röda bockar i marginalen ändrar jag inte huvudtexten.

Den nämnda "viljan till liv" ligger visserligen hos mödernet/Månen men framför allt med den överoptimistiska läkarvetenskapen. Mars som "olycka" bör betonas mer än än jag gjorde i texten.]

I en SvD-artikel1 berättas en tragisk historia om modern som valde att föda barnet redan i 26e veckan. Bara för att finna att samhället inte kan ta hand om multipelt handikappade barn. Livets instinktiva vilja till mer liv slog så att säga knut på sig själv. 

Ju fler horoskop hämtade från tidningsrubrikerna jag tittar på, desto mer inser jag att jag knappt vetat något om hur de astrologiska symbolerna kan uttrycka sig i praktiken! 

Horoskopet (för själva dygnet) för modern till det multihandikappade barnet ger en helt ny insikt i det delikata problemet med zodiakens avslutning i det jag-lösa Fiskarna och etablering av ett nytt distinkt (och fungerande) ego i omstartens tecken Väduren.



Det är lönlöst att försöka framstå som kunnig i så här unika fall. Man får lära sig vartefter fallen visar sig.

Här finns dock en ovanlig "ömsesidig reception" - normalt sett en indikation på att två tecken (och livsområden) ingår en pakt och stabiliserar varandra - som jag färgat svart för att visa var jag tror horoskopets akilleshäl ligger.

Året 1964 såg lycko- och framgångsplaneten Jupiter i jag-tecknet Väduren och utan att kunna peka på något särskilt namn måste bloggen ha redovisat ett antal framgångsrika kändisar från detta år. 

Hur enkel en yoga (kombination) mellan en planet och ett tecken än kan tyckas vara, är det ovedersägligt så att Jupiter i Väduren innebär en förhöjd tendens till framgång genom att helt enkelt bara vara till. Minns Vädurens affirmation från de enkla nybörjarböckerna i astrologi: "Jag är!" 

Anna Ankas karriär är ett strålande exempel på Väduren i dess mest okvalificerade variant. När hon sedan blir "arbetsgivare" i ett "format" efter det om de svenska fruarna i Hollywood, utvecklas hennes horoskopiska öde ett steg till genom att Stenbocken - diktatorn, arbetsgivaren eller myndigheten - också går igång på hennes himmel.

Problemet är att man inte ska ropa hej förrän man är över bäcken. På kartan ovan står Solen själv - signifikator för barn, den egna andesjälen och i vissa läsarter viktiga män såsom maken - i Fiskarnas tecken och är alltså ännu inte över bäcken! Jupiter i ego-principen vill främja något som ännu inte är färdigt för debut - Solen står i det oformade och jag-lösa Fiskarnas tecken. Därtill huserar Väduren en "debil" Merkurius (intellekt) och olycksbringaren Mars.

Solen står också för synförmågan (barnet föddes blint), så i denna "överoptimistiska" Jupiter-Väduren som driver på, visar sig de planeter den disponerar över inte vara mogna moderns mest hoppfulla sida. 

Det kan noteras att Jupiter också välsignar hennes Venus som i jagtecknet Väduren ofta har ett väldigt ensidigt perspektiv på vad kärlek eller tvåsamhet är. Venus är ännu inte ett fullvuxet tagande och givande i jagiskhetens tecken, vilket hennes blinda och mentalt efterblivna barn nu lär henne genom att pga läkarvetenskapens livsfientliga sätt sökt rädda livet till varje pris, mot visdomens bättre vetande. 

En extremt kunnig astrolog hade i det här sammanhanget kanske varnat för att innehållet i Väduren är naivt, själviskt och lustfyllt - tror det här ska bli enkelt - och att komponenterna i Fiskarna inte var med på de noterna. 

Men här finns alltså en Måne i Lejonet, en solliknande lejonhona som är fast besluten att föda barnet, stärkt av impulsen att lyckas, den som sänds ut från Jupiter-Väduren (och den ensidiga kärlekens symbol, Venus i Väduren). 

Och denna positiva affirmation från Väduren slår rot i sinnet (Månen) trots att formplaneten Saturnus opponerar sig mot födandets Måne och säger "den här formen är inte färdig än på Luftelementets nivå - blueprintet till en full människa kommer inte att vara representerat i den fysiska kroppen.

Ja, detta är en eftertänksam efterhandstolkning av himmelen - med fakta redan på bordet. Jag vill upprepa: så här tidigt födda barn är extremt unika tilldragelser och jag har aldrig tidigare sett ett horoskop för ett sådant fall.

*****

Den som skulle försöka verifiera att vi människor faktiskt är styrda av en högre intelligens även i sådana här händelseutvecklingar, bör inte titta på alla mödrar i Fiskarnas tecken det här året, utan bara på dem som föddes sedan olyckan Mars gjorde entré strax före midnatt den 21 mars. Och troligen skära ner "tidsfönstren" ytterligare till enbart de dygn den "naturliga illgärningsmannen" Saturnus opponerade sig moderskap (Månen)2 - som t.ex. kartan här ovan visar.  

När Månen lämnar Lejonet för några dygn i Jungfrun tror jag att hotbilden försvinner, för nu baserar sig moderskapets Måne inte längre på disponenten Solen (tillika avkommans signifikator) utan på Jungfruns härskare Merkurius. Emellertid är även Merkurius involverad i dramat (via kombination med Mars och Solen), så det är möjligt att stjärnorna signalerar fara i samband med moderskap nästan en hel vecka i mars 1964!

Och, fortfarande helt hypotetiskt, i så fall skulle också Månens passage genom Skorpionen några dagar senare vara kritisk. Nu disponeras moderskapet av olyckans planet Mars. 

En sista kritisk period - fastän utan inblandning från formplaneten Saturnus - skulle kunna vara nymånen i Fiskarna, sena kvällen den 10 april t.o.m. eftermiddagen den 12e. [Rättat från felskrivna "maj".] 

Accepterar man tanken om att själar återföds på jorden om och om igen, en del för enbart sin egen skull, andra i huvudsak för andras skull (allt beroende på själens "mognad"), måste man försöka tänka tanken att den handikappade pojken, vilken karma han än själv har, också gör en insats för den själ som är hans biologiska mor (och ev. andra närstående) genom att ge dem en objektiv lärdom i hur passionerad, livshungrande korttänkthet inte alltid är så lyckad. 

Det är uppenbart att detta modershoroskop med all dess Eld och Vatten är en nästan renodlad sensationslist, vilka ofta lär sig om livet den hårda vägen, genom törnar och smällar. Men det är svårt att tala i generella termer om ett så komplext livsöde - som jämförelse har Madonna ett extremt jag-fixerat horoskop nästan helt av sensationalistisk typ. Men där är livslärdomarna av helt annan art. Och det beror väl på att att hon helt enkelt är en annan själ med en annan "livsbana" av tidigare liv bakom sig.

*****

1. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/min-son-platsar-ingenstans_4686217.svd - jag direktlänkar inte den här inlägget eftersom jag märkt en tendens till att underbegåvade och överemotionella människor har åsikter närhelst jag kommenterar offentliga fall som rör hälsa ur astrologiskt perspektiv. Det ateistiska Sverige har valt den fysiska kroppen som sin religion.

Ofta är obegåvningen så uttalad att sakfrågan, undersökningen av det astrologiska symbolsystemets tillämplighet på det enskilda fallet, inte ens får plats för all indignation över att någon ens kan komma på tanken att problematisera gayhet eller vad saken nu gäller.


2. Undertecknad, en man med Månen i Luft opponerad av Saturnus i Eld, valde att inte bli far i detta liv. De gånger frågan aktualiserades var han inte medveten men kände bara en dunkel inre panik. Åtskilliga år senare visade sig den irrationella nödbromsen bottna i just föregående liv och en tragedi som inbegrep en dotters död.  Ja, Saturnus kan ibland stå för fruktan eller opposition mot "patriarkala" strukturer!

Men den "sterila" Saturnus i kontakt med Månen förbjuder naturligtvis inte barn - astrologins lärosatser brukar dock peka på att Saturnus tenderar att minska deras antal, och ibland föra med sig sjuklighet - det senare var astrologen Charles Carters observation.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har läst artikeln i fråga och fattar inte riktigt hur du menar här. Du skriver att modern valde att föda barnet i v 26, men det står ju att hon fick hjärnhinneinflammation i 18:e veckan och "tre veckor senare satte värkarna igång. Två gånger försökte läkarna sy ihop livmodertappen men det höll bara några veckor. Sen gick det inte att stoppa förlossningen."
Så det var ju inte fråga om något val! Så det där med "fast besluten att föda barnet" och annat som du antyder, det förstår jag inte. Och naturligtvis finns det ingen som frivilligt "väljer" att föda sitt barn i 26:e veckan, om inte barnets eller moderns liv är hotat.
S

Seaward sa...

Jag läste halva artikeln och började sedan fundera över horoskopets innehåll - vilket straffade sig! Eftersom tonvikten låg på att rädda ett barn som höll på att gå förlorat stämmer förstås min slutsats om korttänkt vilja till liv bara delvis.

Informationen om hjärninflammationen (Väduren: hjärna/skalle disponerad av Solen + Mars) som jag missade rimmar emellertid så pass väl med Vädurens svaga stöd från "pre-natala Fiskarna" att inlägget för stå kvar fast med en liten brasklapp instucken.

För ett annat exempel av hjärnhinneinflammation, se tv-personligheten Sofe Wistams horoskop, där det återigen verkar överhettat och problematiskt i den här zonen mellan oformat jag (Fiskarna) och Väduren (ego, hjärna och hjässa).

I det enda fall av (manlig) skallighet jag särskilt studerat(för att övergå till ovanpåverket), befann sig Mars-Väduren i rak attack mot Vågascendenten. "Överhettning i hjärnans och hjässans tecken." Individens psyke var hetsigt och argsint, dålig impulskontroll och motorisk dito!

Var den yttre skalligheten en "somatisering" av en exceptionellt dålig aggressionskontroll? Aggression - utlevad eller svald och undertryckt som en variant på hjärnhinneinflammation? Mediet Edgar Cayce kallade ilska (utlevad eller svald) som en form av sinnessjukdom!

Ett fall av temporärt håravfall var tv-personligheten Pernilla Månsson. Där hittar vi återigen Fiskarna och Väduren implicerade, dels som en dubbelt ond opposition mellan Saturnus-Fiskarna och Mars-Jungfrun och så Månen/Rahu i Väduren som disponeras av den illasinnade Mars.

Fallet Månsson öppnar för frågan om Saturnus ändå inte ska läsas som hår (vilket västastrologin gör men inte den indiska!) Fiskarna = förlust, Saturnus = hår till följd av stress (Mars i opposition)!

Tusen och åter tusen astrologiska grundstudier återstår att göra..

Seaward sa...

PS. Kunniga astrologer vittnar om hur tydaren kan bli "fångad" av särdeles negativa horoskop bara genom att studera dem!

Jämför detta påstående om ödets "vibrationer" med följande rad från inlägget: "...en objektiv lärdom i hur passionerad, livshungrande korttänkthet inte alltid är så lyckad."

"Korttänktheten" drabbade således mig som uttydare så snabbt att jag slutade läsa texten halvvägs - vilket är mycket otypiskt mig - och missade några viktiga detaljer om ett antal medicinska felbedömningar och misstag.

Vattnet ville dödföda men Elden sökte rädda livet. Som sagt, ett extremt komplext horoskop. Jag ska göra en studie i andra horoskop från samma period för att se om ödet verkar turbulent i största allmänhet vid denna tid. (Turbulens = annat sätt att beskriva Eld/Vatten-krigets "sensationalism".)