Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 3 maj 2010

Horoskop för ett dödsfall i natten

En i den oändliga raden dödsrapporter i medierna: en nittonårig kvinna bragd om livet på väg hem efter en fest på söder i Stockholm. Eller föll hon några meter från en bro?

DN ger följande tidpunkter: Kvinnan lämnar en taxi 0.50 på söndagsmorgonen den 2 maj 2010. En väktare ser kroppen under en gångbro omkring 2.30.



Det mundana horoskopet för Stockholm tio i ett visar att Månen - rörelser och förflyttningar, själen, samt "livets in- och utgång" - perfekt sammanfaller med stadens östra horisont.

Enligt den sideriska zodiaken (och Lahiri-korrektionen) nådde Månen 00°00' Skytten klockan 0.37 och befinner sig 0.50 vid 00°07', just som 00°04' av Skytten blir synlig i Stockholms östra horisont (med koordinaterna 18E00/59N23). I antiken fanns inte den här millimeterprecisionen och det är kanske viktigare att inte tappa sikte på symboliken. Siffror har inget som helst egenvärde om de inte leder till någon meningsfull iakttagelse.

Det är ett "lunärt" skeende som bränns av just dessa minuter. Från och med Skyttens första grad infiltreras nu Månen - "det sublunära skeendet" - av den onda demonen Rahu som ligger på lur lite längre fram i tecknet. Månens allra mest generella betydelse är, so sagt, att agera portal för in- och utgående själar: "Livets början och slut", "Från moderskötet till graven."

Alltid intressant i studiet av en planet är "hälsotillståndet" för dess disponent. I det här fallet disponeras två entiteter i Skytten av tecknets härskare Jupiter, en "lätt" planet som öppnar dörrar och bringar expansion.

Det visar sig att Jupiter just detta dygn avslutar en cirka årslång vandring genom Vattumannen och mellan tre och fyra på morgonen träder in i den sideriska zodiakens Fiskarna, självuppoffringens tecken, där den nu kommer att tillbringa de närmaste cirka tolv månaderna.

Samtidigt kommer Jupiter därmed under press (opposition) från den fordrande och gränsdragande Saturnus mittöver, i Jungfruns tecken. Saturnus är f.ö. också känd som liemannen.

På frågan om exakt var någonstans ute i världsrymden de olika zodiaktecknen börjar och slutar finns olika åsikter. Lahiri-korrektionen utgår från stjärnan Spica. Om man spekulerar över en fullständigt deterministisk tillvaro skulle man kunna argumentera att Jupiter i 29:58 vid dödsfället visar att Lahiri-korrektionen är fel. Jupiter i 00:00 Fiskarna representerar exakt övergången till "andra sidan".

Men vad skulle göra just det här dödsfallet så historiskt viktigt att hela den sideriska zodiaken ska justeras två bågminuter för att fullända just denna symboliska antydning?

Jag lekte med tanken på en liten "fix" av zodiaken i samband med den isländska vulkanen (nytt fönster) som stängde av Europas luftrum närapå - men bara närapå - exakt som Solen nådde nystartens tecken Väduren.

Kampen mellan olika förslag om zodiakens gränser har mojnat i Indien, vad jag förstår, och de flesta inom den vediska astrologin är överens om att använda Lahiris ayanamsa - om inte annat för att kunna kommunicera med varandra!

*****

Inget av det hittills sagda förklarar dödsfallet, vars orsak (i väntan på obduktion) ännu inte är fastställd. Men tragedin koinciderade förvisso i tiden med några viktiga förändringar på stockholmshimmelen. Saker "låg i luften".

En sådan sak var att disponenten till Solen i Väduren (ett individuellt, förkroppsligat liv) - Mars - under det tidsfönster då dödsfallet inträffade passerade genom stockholmshimmelens åttonde dödssektor. Och eftersom Jupiter - som förfogar över Månen (livets in- och utgång) och den demoniska Rahu - ännu befinner sig i Vattumannen, drabbar olyckan Mars Vattumannen med sin 210-gradersvinkel.

Det mundana horoskopet för 0.50, kvinnans sista kända ögonblick i livet, har således några ominösa drag över sig. 

Den avlidnas födelsehoroskop, om det dubbelexponerades ovanpå dessa "transiter", skulle mycket troligt skapa ett meningsfullt mönster. Just den här natthimmelen måste ha snuddat vid känsliga punkter i det medfödda ödet, precis som en "cirkel" fullbordades då polske presidenten och hans kabinett dödsstörtade i Ryssland nyligen, eller då skoleleven Tim Kretschmer massmördade på en skola under en ond fullmåne i mars 2009, en fullmåne som direkt stressade hans medfödda lunära (psykiska) problem.

*****

För protokollet.

Efter att kvinnan lämnat taxin 0.50 fortsätter zodiaken att höja sig över Stockholms östra horisont. När den onda eklipsskaparen Rahu koinciderar med Skyttascendenten är klockan 2.13 - en kvart innan väktaren finner den döda kroppen. Skulle dödsoffret ha planeter i Skyttens 22a grad (eller Tvillingarnas, eller vid några andra känsliga punkter), skulle detta möjligen kunna tas som ett tecken på när döden inträffade.

Men bloggens stickprovsmässiga kontroller av en eller annan tilldragelse ("event" som den språkfattiga underklassen numera säger) tyder på att exakta gradtal inte alltid är nyckeln. Det spekulativa inlägget om jordbävningen på Haiti pekade förvisso på en intressant placering för eklipskaparna Rahu och Ketu, men inte på graden exakt...

SvD kommenterar också dödsfallet.

Inga kommentarer: