Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 18 maj 2010

Hjälpa steril hustru begå självmord!


Den makabra historien om amerikanska tv-kocken Juan-Carlos Cruz som hellre önskade hjälpa sin sterila och deprimerade hustru ta livet av sig när hon nu inte kunde få barn än ta henne till en psykolog, summeras i Aftonbladet.

På den här astrobloggen behöver bara noteras att Cruz tillhör den märkliga perioden under tidiga 1962 när extremt många planeter befinner sig i Stenbockens tecken - fast västerlänningar tror felaktigt att de är Vattumän. 

Båda tecknen behärskas av Saturnus, men planeten visar olika sidor i Luft och Jord. I fysiska Stenbocken är det en paradox att tecknet dels representerar fysisk lidelse via den dominanta patriarkala principen, samtidigt som Saturnus - som materialismens princip (Jordelementet) - betecknas som steril.

Matriarkala Kräftan mittemot, med tidvattnens och menstruationscykelns Måne som härskare, representerar istället höggradig fruktsamhet och att patriarken alls kan bidra till prokreationen beror rimligen på att "sterila" Saturnus anses "upphöjd" i det sexuella samgåendet Vågens tecken. Ju mer jag i "andra andningen" studerar zodiaken, desto tydligare blir det att den har kodat en mängd insikter och relationer mellan tecknen och planeterna jag aldrig anade fanns där!

Varför Saturnus klassificeras som steril i sitt eget härskarläge i Jordelementet är inte så konstigt. Här är fallet från andens värld totalt. Stenbocken är Inomvärldsligheten eller illusionens (maya) domän. Materialism ("objektiv verklighet") är en dröm som vi drömmer och biologin som studerar materiella processer är på villovägar. Det är inte livet den studerar utan bara en formell struktur som måste informeras av övernaturliga principer för att "dödköttet" ska röra på sig.

En sådan högre princip antyds av Vattenelementet, löst motsvarande ockultismens eteriska kroppar - livskroppar. Naturfilosofen Aristoteles kallade detta för "den vegetativa själen". Månen i Kräftan är också känd som den osynliga bakomliggande "eviga kvinnan" - Moder Natur som ligger bakom den "döda", objektifierade värld som Jordelementet representerar.

Men se nu hur tv-kockens himmel ser ut:


I en mans horoskop kan man med fördel inspektera Månen för antydningar om hans mor och senare hans hustru - eller hans attityd till kvinnor överhuvudtaget.

Här är Månen i fertila Kräftan, men det är något egendomligt med kvinnan eller hennes psyke - norra månnoden är en girig faktor och psyket på något sätt abnormt.

Det blir inte bättre av den i princip nästan otydbara gröt av influenser som attackerar hustru-planeten via opposition. Men här kan noteras att Saturnus är "hemma" i sitt sterila härskarläge och den är en naturlig fiende till Solen. Jupiter, en annan fruktsam och lyckobådande faktor, är debil eller "fallen" i Stenbocken, medan Venus (en kvinnlig planet) är "bränd" av Solen och alltför nära den sterila Saturnus.

Här antyds tunga problem om man studerar Cruz hustru via planeterna, och man ser tydligt både infertilitet och depressiva tendenser. Att "hungrande Rahu" kombineras med moderliga Månen måste ha gjort plågan att inte få några barn desto större.

Och att den här tv-kocken för egen del verkar tappad bakom en vagn inser man även utan horoskop. Vem som tänker förnuftigt skulle falla efter för hustruns önskan om att dö? Jo, möjligen en född i ett saturniskt soltecken, där Saturnus såsom liemannen opponerar sig mot kvinnosymbolen Månen. Såg tv-kocken egentligen fram mot att bli kvitt sin belastning till kvinna?

Horoskop som innehåller oppositionen Stenbock/Kräfta kan utlösa konstiga spel mellan manligt/kvinnligt, vilket horoskopet för sexuellt perverterade Kapten Klänning tydligt visade. Oppositionen har figurerat i samband med sexuella avvikelser och det är uppenbart att Kräftan/subjektiv upplevelse och Stenbocken/yttre (objektiv) form, kan bli problem om så många motsägelsefulla planeter dras in i historien. 

TV-kock? Jo, män med Månen i Kräftan (tagen för sig, utan spänningen mot Stenbocken) har en klar dragning till kökskonsten - det har jag sett på närmare håll. Men här finns också möjligheten till sexuell identitetsförvirring, cross-dressing och andra tydliga tecken på psykopatologi. Psykets Måne i härskarläge i Kräftan är, som ofta påpekat, en naturlig patolog: sinnet förlorar sig periodiskt ut i drömmar och fantasier vars närmare natur kan antydas av aspekterande planeter och/eller huset Månen faller i.

(Här saknas klockslag och därmed kunskap om husen.)

*****

Se även "Vattumännen som blev Stenbockar" om den här extrema perioden 1962.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Ingen behöver de tanklösas åsikter.

Den som inte klarar att sätta sig in i det astrologiska - på logik baserade - systemet, behöver inte bry sin hjärna.

chris sa...

Hej! Har du skrivit någon artikel om det som i engelskan kallas "combustion"? Skulle vara väldigt intressant och lära sig om detta. I vilka lägen som detta förhållande förstärker planeterna eller helt försvagar/förintar? ..

I övrigt tackar jag för en mycket informativ blogg.

Seaward sa...

Tack för kommentar! Jag talar om "bränd planet" (combustion) i några inlägg, men som du kan ha märkt försöker jag vara lite kritisk till klassiska astrologiska påståenden, och gör då och då något litet test på en hel grupp individer. Den brända planeten är jag inte helt säker på hur den fungerar än, men sök den i etikettlistan. Eller prova Googles sökfunktion uppe till vänster. Obs. Funktionen beter sig lite underligt - inte riktigt som vanliga Google.