Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 maj 2010

Grekisk ilska och SAP

Vad har gårdagens tragiska upplopp och dagens ja till kraftfulla sparåtgärder i Grekland gemensamt med Socialdemokratiska Arbetarpartiet?

Svar: alla uppkom under en Sol i jagiska Väduren och en Måne i makt- och positionslystna Stenbocken. (Gårdagens horoskop här - nytt fönster.)

För den som kan ha svårt att leva sig in i det jag i det allra första inlägget om SAP-horoskopets släng av "egenmäktighetssyndromet" kallade gruppegoism, behöver bara minnas gårdagens brinnande bank i Aten för att förstå vad jag talar om: mobben som "revolutionärt" söker ta saken i egna händer för att de sätter sitt egenintresse över allt annat.

Ur ett annat perspektiv "föder lika lika", och mobbens protester beror på egenmäktigheten i bemärkelsen grekernas korruption - folk i nyckelpositioner har hämningslöst skott sig själva.

Gårdagens mobb i Aten bildar således en astrologisk parallell till arbetarklassens organisation på 1800-talet. Och i "dåliga stjärnor" ligger, menar jag, förklaringen till att nästan alla sossar blir pampar och fifflare så fort de kommer upp sig i karriären - de blir som de korrupta grekerna i ämbetsmannaposition!

Det låg en förbannelse över den himmel som bara några dagar ifrån SAP:s födelse också såg Adolf Hitler ta gestalt! Och ve de barn som föddes i går och idag! De föddes troligen till extremt egoistiska och anspända familjer (som alltid med reservation för att vissa av dygnets timmar lättar på den allmänna grundtonen).

Den materialistiska kulturen och det grundlösa jämlikhetssträvandet i vår tid går helt på tvären med antikens tankar om att saker måste bevisa sitt värde först. Sedan lyfts man upp till bättre ting. (Det förutsätter givetvis ett annat ramsystem än marknadsliberalismen!)

Då samtiden anser hierarki något fult är det fritt fram för ett klösande eller lobbande för maximala privilegier för den egna gruppen. Den resursdestruktiva marknadsliberalismen är en effekt av en oandlig, dvs naturvidrig världsbild. Den konkurrensutsatta marknadens ideologiska förankring i Darwins naturliga urval bygger likaledes på en grumlig teori, och socialdarwinism blir i konsekvens härav en vinklad läsning av hur naturen egentligen fungerar.

Högerut tycks inte längre finnas någon klassisk konservatism som kan vrida tiden tillbaka och moderata värderingar tillhör det mest uppfuckade jag stött på sedan jag vid femtio började titta på vad politik handlar om - för några månader sedan! Tunn kulturförnissa och därbakom samma girighet som hos SAP.

Det finns ingenting som förbinder en moderat med en äldre tids "ädla människa". Ingenting! I det gamla Kina sade t.ex. Konfucius att "den ädla människan söker förbättra sin dygd medan den ringa människan söker fylla sin penningpung." Gör detta Sverige till ett land fyllt av nio miljoner skitstövlar som ingen vet vad det goda livet handlar om? Nära på.

Det sekulära västerlandet har med andra ord sin egen död inskriven i själva dess värdesystem. Kulturen producerar dåliga människor, och individer födda under svåra himlar kan tänkas bli värre rötägg i väst än barn som samtidigt föds i "hederskulturer" österut. För ett är säkert: det är Världssjälen som driver upp plantorna i det här växthuset.


För artiklar, se SvD, DN

Inga kommentarer: