Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 maj 2010

Det goda sinnet (Hannah Graaf)


Lyckohjulets gudinna, varom mer senare.

Strösurfande hamnar jag på en lastgammal Expressen-artikel (från 2007) där jag lär mig att f.d. utvikningsbruden Hannah Graaf hade en själavårdande roll bakom ridåerna till IDOL när barnen kom gråtande och deppiga ur det spektaklet.

Att jag säger f.d. pinuppa illustrerar bara hur lite jag vet om kändisvärlden - det är bara sex år sedan jag satte igång med ett systematiskt studium av samtida personligheter för att djupna bättre i astrologin. (Och effekten av det tycks ha blivit att jag cirka tre år in i intensivstudierna vägleddes i drömmar till astrologins välbevarade hemlighet: den indiska zodiaken som fungerar bättre än den västerländska.)

Följande i artikeln fick mig att räkna ut horoskopet för åtminstone dygnet för Hannah Graafs födelse:

Hannah är inte bara snygg, hon är rolig, smart, kvicktänkt..., säger Doreen.

Rolig, smart, kvicktänkt - där är några ledtrådar att söka upp förutom den moderliga, själasörjande Idol-sidan.


Den här himmelen är ljuvlig! Dess nyckel ligger helt och hållet i Kräftans tecken, det ömma och moderliga sinnelaget. Här är Månen hemma hela dygnet och med tanke på bakom ridåerna-pysslet med Idol-deltagarna blir en Måne i empatiska Kräftan perfekt.

Att sinnet står i sitt härskarläge är sannerligen ingen garanti för något! Otaliga skurkhoroskop har passerat förbi på bloggen med flera väl befästa planeter (härskarläge eller upphöjt läge). Men ett som den "naturligt patologiserande" Mån-Kräftan ska ha är en eloge för dess milda och småknäppa humor. Det här har jag upplevt om och om igen med människor som jag, sedan jag bytte till siderisk zodiak, fattade att det är Lunas bidrag: den lunatiska ("galna") människan är faktiskt roligt, för Vattnet (själen) kan skapa underliga och lite skeva återstudsar av det man skickar mot den.

Det är alltså inte alls nödvändigt att Luft (intellektualitet) skär sig mot Vatten för den här effekten. Troligen är rena Vatten-naturer t.o.m. snabbare i sin reflex än de som halvt om halvt mentaliserar och är medvetna om de skeva responser de sänder åter! Därför har jag velat placera medvetna lögnare och förvrängare under Luft/Vatten-krisen. En del använder Vattnets naturliga tendens till lite "brutna reflektioner" på ett avsiktligt sätt för att styra situationen i önskad riktning. Detta nämnde jag i samband med den oetiske illusionisten (nytt fönster).

Hannah Graaf har också sin kommunikationsplanet Merkurius i Kräftan vilket understryker en tendens till att spela andrafiolen i kommunikationssammanhang, men även här en drömsk och "fyndig" typ av tankeutveckling. Merkurius anpassar sig till sitt sällskap och när vi också hittar godhetens Jupiter i Kräftan, dess "upphöjda" tillstånd, då vet vi nästan säkert att detta är en välvillig människa med ett mycket bra psyke.

Faktiskt är Månen så viktig för personligheten att man kan ta ganska lätt på den omaka kombinationen av Solen och Saturnus i Lejonet. Solen brukar vara dominant och propsa på sig själv i Lejonet men Mån-Kräftan är verkligen den instinktiva mammatypen som låter andra få företräde.

Och Saturnus i Lejonet är en hämmande planet som ännu mer understryker att det här inte alls är ett Lejon som tar för sig på det sedvanliga sättet. Se även diskussion i kommentarspalten till inlägget "Gissa ateist-Lenas tecken". Vad Saturnus å andra sidan tydligt gjort är att ha bidragit till Hannah Graafs dagaktiva liv (Solen) och kändisskap (Solen) som den Objektifierare Saturnus alltid är. Saturnus förkroppsligar så att vi just har hennes förflutna som en kroppsmodell.

Och detta är också skälet till att jag manipulerat födelsetiden och flyttat fram den nära lunch, så att skönhetens Venus hinner in i sitt härskarläge i Vågen och där kan motta en "kontrollaspekt" från den gränsdragande och formaliserande Saturnus! Alls inte så att Venus i Jungfrun inte kan äga skönhet, men bloggens läsare har med mig börjat märka att Saturnus gärna griper tag i Venus i horoskopen för människor kända för sitt yttre.

Första gången den tanken fördes fram var med Yvonne Ryding och sedan har det dykt upp en handfull till. Men fysisk skönhet är naturligtvis inte beroende av saturniska aspekter mot Venus! Astrologin har så många vägar att beskriva samma sak.

Saturnus må begränsa karriärutvecklingen eller låsa den i ytlig riktning, men inte få astrologer menar att det är något alldeles särdelses att finna en inkarnerad själ på jorden som föds när båda Ljusen står i sina härskarlägen!

*****

För ett kvickt intellekt tror jag knappast det finns en bättre placering än Mars i något av de två merkuriala ("kvicksilvriga") tecknen Tvillingarna och Jungfrun. Här ligger den i Jungfrun. Skulle nu Hanna vara född tidigt på dygnet, så att Venus ännu befinner sig i Jungfrun (debil eller i sitt "fall"), då kompenseras i viss mån detta genom en libido-förhöjande kombination med Mars. Men i Jungfrun av alla tecken! Den förhöjda libido tenderar här att "gå upp i hjärnan" istället för genom könet och också detta skulle kunna innebära en tydligt merkurial eller "kvick" tankeförmåga.

Som en sista iakttagelse har jag läst att hon nu ställts ut i något lotteriprogram på tv som ögonsmycke medan en chanserad före detta filmvetare dikterar seniorshowen. Även detta bekräftar på ett fantastiskt sätt den sideriska zodiakens riktighet, för Hannah Graafs psyke enligt den tropiska zodiaken skulle kallas en Måne i Lejonet. Men det är Kräftan i härskarläge i Kräftan som är den klassiska Fru Fortuna (grekiskans Tyche) - tursamhetens gudinna!

Nyckfullt dansar kulan runt roulettehjulet, flyktigt rör sig den snabba resenären Månen genom det lyckohjul som är zodiaken! På bilden ses Tyche bära en stad eller en stadsmur - någon mer än jag som tänker Kräftan som det skyddande skalet, hemmet eller den säkrade zonen? Uppenbarligen associerade man "god lycka" med en stad i säkerhet i forna tider!

Fortuna kan också beskrivas som det nyckfulla öde som resulterade av den förvrängning som Månen och den sublunära sfären introducerade i människornas medvetande. Våra egna inre sinnen (Månen) är som nyckfulla skrattspeglar som ibland förvränger den verkliga supralunära världen från vilken vårt eget andejag (Solen) försöker tala med oss. Ömsom är vi vid sunda kroppsvätskor, ömsom drar Månen oss helt fel.

Men virrigheten och ombytligheten här nere i världen - över vilken Fru Fortuna råder - detta är alltså på pricken Månen i härskarläge i Kräftan. Månens läge för "naturligt patologiserande", för ett ständigt surrande över något som psyket hängt upp sig över och som själen nu arbetar sig igenom. (Jämför med tidiga inlägg på bloggen där jag kallar Vattenelementet och Månen för uttryck för platonismens "irrationella själ".)

Och det är något intagande över denna ofullkomlighet som Psyche introducerar (Platon: denna ständiga tillblivelse som ändå aldrig blir en äkta existens), även om det är samma psyke som till sist måste rensas en gång för alla för att få ett slut på det här skvalpandet in och ut mellan jordeliven.

Inga kommentarer: